Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fluorsmell koster Swix 14 millioner:

Swix får kjempebot etter lovbrudd

USA bøtelegger Swix med 10 millioner og pålegger dem å lære opp amerikanere om fluor i skismøring, etter at Swix importerte kjemikaler ulovlig.

BØTELAGT: Swix Sport AS og det amerikanske underselskapet Swix USA må ut med mange millioner etter å ha importert ulovlige kjemikaler i skismøring til USA i en årrekke, har amerikanske miljømyndigheter bestemt. Foto: Bjørn Langsem
BØTELAGT: Swix Sport AS og det amerikanske underselskapet Swix USA må ut med mange millioner etter å ha importert ulovlige kjemikaler i skismøring til USA i en årrekke, har amerikanske miljømyndigheter bestemt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Swix har vært i hardt vær i USA etter å ha importert ulovlige kjemikaler i skismøring til landet gjennom fem år.

Det kommer fram i et forlik mellom de amerikanske miljøvernmyndighetene, EPA, og Swix, som Dagbladet har fått innsyn i.

I kjennelsen fra ankedomstolen for miljøvernsaker slås det fast at Swix' amerikanske datterselskap, Swix Sport USA, har importert seks ulovlige kjemikaler til USA.

- I likhet med alle de andre europeiske skismøringsprodusentene, hadde vi ikke godkjenning for import av produkter som inneholdt fluor til USA. Vi hadde dessverre ikke fullt ut forstått det amerikanske regelverket for deklarasjon av kjemiske forbindelser ved import. Vi har hatt en god dialog med EPA siden vi ble kjent med dette, og inngått en avtale om å betale en bot, skriver forsknings- og utviklingssjef i Swix/Brav Norway, Christian Gløgård, i en e-post til Dagbladet.

Forliket, som er datert 13. mai i år, beskriver PFAS, eller fluorstoffer, som er dokumentert skadelige for helse og miljø, men beskriver ikke hvilke seks stoffer Swix har importert ulovlig.

Dommer Mary Kay Lynch utelater det av selve forliksdokumentet fordi Swix angir at de ulovlige stoffene er bedriftshemmeligheter.

Dagbladet kartla i fjor fluorinnholdet i blant annet Swix' skismøring, og påviste de miljø- og helseskadelige effektene av fluorstoffene i artikkelserien «Glidens pris».

Der dokumenterte Dagbladet blant annet at selv amatørsmørere får forhøyede og potensielt helseskadelige fluornivåer i blodet etter fluorbruk, og at disse stoffene blir liggende igjen i naturen rundt skiløypene, med uante langtidskonsekvenser.

Det er de samme stoffene Swix har importert til USA, hovedsaklig gjennom fluorpulvere og såkalt top coating.

- I prosessen med EPA har vi også søkt om godkjennelse for vår C6-baserte fluorforbindelse. Denne er nå oppført i TSCA og godkjent for import til USA. Vi vil imidlertid følge vår plan for utfasing av fluor og kommer ikke til å benytte oss av muligheten til å importere fluorholdig skismøring til USA, skriver Gløgård til Dagbladet.

Kjempebot

I det ferske forliket fra USA, slås det fast at Swix importerte de ikke navngitte kjemikalene ulovlig mellom august 2013 og juli 2018. Swix har godtatt premissene, og er ilagt en bot på 1 million dollar, eller i overkant av 10 millioner kroner.

Men dersom Swix gjennomfører en pålagt og svært omfattende kursvirksomhet, avkortes boten til 385 625 dollar (nærmere 4 millioner kroner).

Totalt koster den ulovlige importen av fluorstoffer til USA, Swix rundt 14 millioner kroner.

- Boten er lagt mindre enn 14 millioner. En betydelig del vil være indirekte kostnader som følge av opplæring av skismøringsbransjens øvrige aktører vedrørende regelverket, siden dette viser seg å være en bransjeutfordring. Dette er imidlertid en sak og kostnader vi gjerne skulle vært foruten. Vi forstod dessverre ikke regelverket for deklarasjon ved import fullt ut, og tar konsekvensen av det, skriver Gløgård.

Lang prosess

Swix USA har vært under etterforskning for lovbruddene siden sommeren 2018, da EPA første gangen kontaktet selskapet om innholdet i de importerte skismøringene.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan de samme stoffene har forårsaket en gigantisk miljøskandale rundt Miteni-fabrikken i Italia. Det var denne fabrikken som produserte Swix' fluorstoffer til bruk i skismøring.

Swix feilinformerte også egne ansatte i Norge om helsefaren knyttet til disse stoffene.

7. februar signerte Swix forliket med EPA. I tillegg til boten, pålegges Swix et omfattende og meget kostbart utdannings- og opplæringsprogram kalt «Ansvarlig skismøringsprosjekt».

Utfasing av fluor

Prosjektet Swix har forpliktet seg til å gjennomføre, skal ifølge forliksdokumentet være rettet mot å utdanne skisportmiljøet om eksistensen av PFAS-kjemikalier i skismøring. Programmet må ta for seg de fysiske og kjemiske egenskapene til PFAS-stoffer og hvordan de påvirker miljøet.

Programmet må dessuten «fremme bruk av skismøringsalternativer som i mindre grad skader og påvirker miljøet».

Hovedmålet med programmet skal være å utdanne og motivere skimiljøet til å fase ut og til slutt eliminere bruken av PFAS-holdige skismøringer i skirenn fra skisesongen 2020.

Prosjektet skal være avsluttet senest 1. september 2022.

Tiltakene Swix er pålagt å gjennomføre, i henhold til forliket, stopper ikke der. Det er bare starten.

SNAKKER: Johan Henrik Andresen er eier og styreleder i Ferd, selskapet som eier Swix. For første gang svarer Andresen selv om Italia-skandalen. Video: Endre Vellene. Reporter: Torgeir Krokfjord Vis mer

Programmet skal også omfatte utdanning og opplæring av skismørere for å «sikre en trygg smøringspraksis». Swix må etter avtalen utvikle et program for å lære opp skismørere og skiteknikere om riktig bruk av verneutstyr som hansker og masker, ventilasjon og fjerning av smøringsavfall som oppstår under smøringen. Dette skal ifølge dommen «bidra til å minimere mengden kjemikalie-rester fra PFAS-holdige skismøringer som blir liggende på bakken, hvor de igjen kan komme inn i miljøet.»

Programmet skal iverksettes både i de nordiske disiplinene, som langrenn, skiracing, alpint og snowboard.

- Det er omfattende opplæring. Vi har allerede startet med webinar om TSCA (se fakta) med inviterte foredragsholdere fra EPA og amerikansk juridisk ekspertise. I tillegg har vi hatt kursing av skiløpere på de største amerikanske skirennene som blant annet American Birkebeiner, skriver Gløgård i Swix.

Sjokk-kostnad

Programmet Swix må gjennomføre, er ingen billig affære. Det skal ifølge forliket koste omtrent en million dollar – rundt ti millioner norske kroner.

Swix skal, ifølge forliket, være ansvarlig for alle aspekter ved utviklingen og gjennomføringen av programmet. Dette inkluderer alt utdannings- og opplæringsmateriell på en rekke kommunikasjonsplattformer, også digitale. Det er også krav om videoer, visuelle presentasjoner og brosjyrer.

Innholdet skal i henhold til forliket presenteres på «steder med viktige begivenheter og gjennom andre arenaer som når trenere, foreldre, idrettsutøvere, frivillige og støttespillere i skisporten».

Skal man tro betingelsene, er omfanget av programmet kolossalt. Totalt er det forventet at 90-95% av ski-publikummet innenfor langrenn, kombinert, hopp, racing, alpint og snowboard i USA skal nås.

Strenge krav

Hele dette programmet er altså et kompromiss Swix og EPA har blitt enige om som erstatning for den sivile straffen og boten Swix er ilagt. Innen en viss tid etter at dette kompromisset er signert, har Swix forpliktet seg til å presentere materialet og innholdet i utdanningsprogrammet for fluorstoffer i skismøring på et større skirenn. Det er krav om live-presentasjoner for trenere, skiteknikere og skiløpere under et bestemt arrangement.

LEGEN: Bård Freberg, mangeårig landslagslege for skiskytterne, har tatt blodprøvene til Dagbladets undersøkelse av amatør-skismørere. Video: Bjørn Langsem og Christian Roth Christensen Vis mer

Swix må videre produsere en video som et ledd i programmet. Varigheten av videoen må ikke være mindre enn ti minutter, og det er ellers satt flere kriterier til hva de skal inneholde av instruksjoner og diskusjoner.

Selskapet må også forplikte seg til å utvikle og gjennomføre et utdanningsprogram innen trygg skismøring rettet mot skitrenere. Dette programmet skal lede fram til en sertifisering, og enten ha form som en visuell og muntlig presentasjon, eller som en video. Utdanningsprogrammet skal legges fram på minimum ti treningssamlinger eller kursleirer for skitrenere.

Swix må i tillegg forplikte seg til å oppsøke klubber for å drive opplæring for trenere og konkurrerende skiløpere.

Dette programmet skal presenteres på minst 15 skiarrangementer i USA.

Må lære opp ungdommer

Swix er ifølge forliket også forpliktet til å ta initiativ for å fremme ny praksis for skikonkurranser på ungdomstrinnet i USA. Swix må blant annet utvikle et program rettet mot skilinjene i den videregående skolen.

I programmet må Swix snakke om forbudet mot bruk av PFAS-holdig skismøring i ungdoms-konkurranser.

Swix har samtykket i å presentere programmet på minst 15 organisasjons- og planleggingsmøter på statlig nivå for klubber og videregående skoler.

Og enda mer omfattende skal det bli: Swix må ta på seg oppgaven med å spre informasjon om PFAS-alternativer i skismøring. I løpet av programperioden må Swix presentere slik informasjon på minst 50 ski-arrangementer.

Presentasjonene må være åpne for trenere, skismørere og skiløpere som konkurrerer. Om Swix ikke klarer å gjennomføre programmet på minst 50 ski-arrangementer, skal Swix lage nettstedinnhold rettet mot det samme publikummet – tilsvarende summen det ville kostet å presentere programmet på skiarrangementene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!