Fluorsmell koster Swix 14 millioner:

Swix får kjempebot etter lovbrudd

USA bøtelegger Swix med 10 millioner og pålegger dem å lære opp amerikanere om fluor i skismøring, etter at Swix importerte kjemikaler ulovlig.

BØTELAGT: Swix Sport AS og det amerikanske underselskapet Swix USA må ut med mange millioner etter å ha importert ulovlige kjemikaler i skismøring til USA i en årrekke, har amerikanske miljømyndigheter bestemt. Foto: Bjørn Langsem
BØTELAGT: Swix Sport AS og det amerikanske underselskapet Swix USA må ut med mange millioner etter å ha importert ulovlige kjemikaler i skismøring til USA i en årrekke, har amerikanske miljømyndigheter bestemt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Swix har vært i hardt vær i USA etter å ha importert ulovlige kjemikaler i skismøring til landet gjennom fem år.

Det kommer fram i et forlik mellom de amerikanske miljøvernmyndighetene, EPA, og Swix, som Dagbladet har fått innsyn i.

I kjennelsen fra ankedomstolen for miljøvernsaker slås det fast at Swix' amerikanske datterselskap, Swix Sport USA, har importert seks ulovlige kjemikaler til USA.

- I likhet med alle de andre europeiske skismøringsprodusentene, hadde vi ikke godkjenning for import av produkter som inneholdt fluor til USA. Vi hadde dessverre ikke fullt ut forstått det amerikanske regelverket for deklarasjon av kjemiske forbindelser ved import. Vi har hatt en god dialog med EPA siden vi ble kjent med dette, og inngått en avtale om å betale en bot, skriver forsknings- og utviklingssjef i Swix/Brav Norway, Christian Gløgård, i en e-post til Dagbladet.

Forliket, som er datert 13. mai i år, beskriver PFAS, eller fluorstoffer, som er dokumentert skadelige for helse og miljø, men beskriver ikke hvilke seks stoffer Swix har importert ulovlig.

Dommer Mary Kay Lynch utelater det av selve forliksdokumentet fordi Swix angir at de ulovlige stoffene er bedriftshemmeligheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer