Toppene på «fluorfabrikken» i Italia står tiltalt i miljøskandale

Swix: Visste ingenting om kreftdød og forurensing

Swix har «100 prosent kontroll» med sine underleverandører, reklamerer de. Men at fluorleverandøren i Italia står midt i en miljø- og helseskandale ante Swix ingenting om.

FØLER SEG LURT. - Faktum er at det Dagbladet presenterer tyder på at vi er ført bak lyset av vår tidligere leverandør, sier forsknings- og utviklingssjef Christian Gløgård i Swix/Brav Norway (t.v.). Både han og Brav-sjef Åge Skinstad (t.h.) mener det er kontraktsbrudd fra Mitenis side at de ikke ble informert. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FØLER SEG LURT. - Faktum er at det Dagbladet presenterer tyder på at vi er ført bak lyset av vår tidligere leverandør, sier forsknings- og utviklingssjef Christian Gløgård i Swix/Brav Norway (t.v.). Både han og Brav-sjef Åge Skinstad (t.h.) mener det er kontraktsbrudd fra Mitenis side at de ikke ble informert. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Swix (Brav Norway) har siden 2005 vært medlem av Initiativ for etisk handel (IEH). Et hovedpoeng med medlemskapet er å dokumentere at man har kontroll med at underleverandører behandler de ansatte på en skikkelig måte og opptrer bærekraftig overfor miljøet.

«Swix har over flere år lagt ned mye ressurser i å kartlegge sin egen leverandørkjede og har i dag hundre prosent oversikt over alle som inngår i første leddet i produksjonsprosessen.»

Det uttalte daværende produktkoordinator i Swix i en artikkel på hjemmesidene til Initiativ for Etisk handel (IEH) i mars 2012.

Vedkommende understreket at hver enkelt leverandør «besøkes minimum to ganger i året» og at «et stort apparat er i sving for å sikre at produksjonen foregår mest mulig etisk. I perioder kan enkelte leverandører oppleve ukentlige besøk og inspeksjoner når Swix vet at vedkommende sliter med store utfordringer.»

Nå sier Swix til Dagbladet at mye «tyder på at vi er ført bak lyset av vår tidligere leverandør.» Leverandørforholdet til kjemikaliebedriften Miteni opphørte da Miteni gikk konkurs i fjor. Ifølge politidokumenter utløste nettopp miljøskandalen konkursen. Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra den tidligere Miteni-ledelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer