FLUORSKANDALEN I ITALIA

Swix visste om skrekknivåene

For ti år siden fikk Swix vite at arbeiderne hos det italienske firmaet som lagde fluorsmøringen deres, hadde astronomiske giftnivåer i blodet. Saken fikk ingen konsekvenser – bortsett fra for arbeidernes helse.

REKORDNIVÅ: Lorenzo Crosara jobbet i 20 år med å lage skismøring for Miteni. Han har rekordhøye PFOA-nivåer i blodet og har fått hjerneslag på jobb. Foto: Nina Hansen
REKORDNIVÅ: Lorenzo Crosara jobbet i 20 år med å lage skismøring for Miteni. Han har rekordhøye PFOA-nivåer i blodet og har fått hjerneslag på jobb. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i 2009 at den italienske professoren Giovanni Costa ved Universitetet i Milano publiserte en vitenskapelig undersøkelse av fluorverdiene i blodet til 53 arbeidere hos det italienske kjemikaliefirmaet Miteni. Artikkelen ble publisert i tidsskriftet Journal of Occupational and Environmental Medicine i mars 2009.

Swix har gjentatte ganger uttalt til Dagbladet at de aldri har kjent til helseskadene til arbeiderne på fabrikken i Italia. Nå kan Dagbladet dokumentere at Swix har visst om sjokkverdiene i ni år.

Ifølge Swix' daværende forskningssjef ble den offentlig publiserte rapporten, som viser «skrekknivåer» av fluor i blodet på Miteni-arbeiderne, overlevert Swix i 2009.

Ekstreme verdier

Dagbladet har avslørt hvordan Costa i en årrekke skal ha feilinformert Miteni-arbeiderne om helsefaren ved kjemikaliene de var utsatt for. Costa selv har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Men selv om han skal ha underspilt farene, holdt ikke Costa tilbake de faktiske blodverdiene. I rapporten står det at Miteni-arbeiderne hadde ekstreme blodkonsentrasjoner av den sannsynligvis kreftframkallende miljøgiften PFOA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.