Syk fra topp til tå

Langrennsjentenes høydeopphold i Italia endte i ei seng på Ullevål sykehus for Jannike Østby (25). Da var lista over skader og sykdom så omfattende at hun ble brukt som studieobjekt for legestudentene.

Dagbladet møtte den uheldige skijenta utenfor Toppidrettssenteret i Oslo i går. Da drev hun med alt annet enn toppidrett.

- Jeg føler meg som en husmor, sier Jannike med et smil etter en rolig spasertur med hunden Rick i regnværet rundt Sognsvann.

Isolert

8. oktober dro Jannike til snøsamling i Italia med en småvond rygg, en kranglete akilles, knetrøbbel og bihulebetennelse. Etter ei uke med trening i 3000 meters høyde i Val Senales fikk hun vondt i halsen. Hun tok noen dagers treningsfri. Men da hun begynte å trene igjen, sa det stopp. Jannike ble isolert fra resten av laget. Tirsdag i forrige uke ble hun sendt hjem til Norge - to dager før de andre jentene. Flyturen hjem kostet en trommehinne.

- Jeg fikk et vanvittig trykk i ørene og landingen var forferdelig.

Testene på Toppidrettssentret var miserable og etter ordre fra landslagslege Hans Petter Stokke dro Jannike til Oslo legevakt på onsdagen.

- Jeg satt der på legevakta og gråt. Etter et par Paralgin Forte bar det rett til øre-nese-hals-avdelingen på Ullevaal, forteller Oslo-jenta.

Trener mer enn andre

På sykehuset fikk hun antibiotika intravenøst tre ganger daglig. Diagnosen var dobbeltsidig ørebetennelse, bihulebetennelse, sprengt trommehinne og streptokokker i halsen.

Sykehusoppholdet varte fram til søndag. Etter hvert steg også humøret.

- Et par legestudenter stakk innom og brukte meg som «prøvekanin». Det var mye å se på, ler Jannike.

- Hvorfor er du så mye syk og skadd?

- Bare uheldig..., prøver hun seg. - Jeg har alltid trent litt mer enn alle andre. Det har også en del å gjøre med de fysiske forutsetningene. Jeg har ikke en kompakt «Marit Bjørgen-kropp».

Formen er oppadgående og i løpet av et par uker regner hun med å være i gang med lett trening. Beitosprinten 14.-16.november og verdenscuprennene samme sted helga etter kommer nok for tidlig.

- Jeg tror ikke på noen storløp før jul, medgir Jannike som i fjor debuterte i V-cupen.

- Ikke hardtreningen

I den første sesongen uten skidronning Bente Skari på laget har landslagstrener Svein Tore Samdal gått nye veier i treningsarbeidet. Den typisk norske utholdenhetsfilosofien er byttet ut med knallhard intervalltrening.

- Er det nye opplegget årsaken til alle problemene?

- Nei, bestemt ikke. Vi har trent tradisjonelt i mange år og forandringen er bare positiv. Vi hviler mer enn vi gjorde før, så den totale belastningen blir den samme, sier Jannike Østby til Dagbladet.

ET HUNDELIV: Den skade-og sykdomsplagede langrennsløperen Jannike Østby får god tid til å lufte gordonsetteren Rick om dagene. - Bikkja skjønner ikke helt hva som skjer. Han er ikke vant med alle disse turene, forteller en selvironisk Jannike.