Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Syk og nedbrutt

Lasse Kjus er syk igjen og nå går det på psyken løs. Landslagssjef Marius Arnesen måtte i går skjerme Kjus fordi presset ble for stort for den slitne alpinisten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KITZBÜHEL (Dagbladet): Kjus har pådratt seg nye luftveisproblemer bare to uker etter at han frisk og optimistisk kom hjem fra sol og varme på Lanzarote. Kjus hadde da vært sjukmeldt siden begynnelsen av desember.

Et samlet norsk pressekorps satt i går i hotell-lobbyen og ventet på Kjus som da allerede hadde pakket kofferten og gjort seg klar for kjøreturen til München og flyet hjem til Norge. En ny kriseplan skal redde OL og gi ham en verdig slutt på karrieren. Allerede i oktober slo Kjus fast overfor NTB at denne sesongen definitivt er hans siste.

Stram i maska

Men Kjus kom taus ut fra restauranten sammen med Arnesen, og gikk ned trappa med pressen på slep. Han forsvant inn på rommet sitt uten et ord. Like etter kom Arnesen stram i maska ut igjen med følgende statusrapport.

-  Lasse er helt på randen.

På vegne av Kjus ba så Arnesen pressen droppe intervjuer. Det ble respektert, men NRK snakket likevel med Kjus da han noe seinere gikk ut til bilen. Kjus avdramatiserte da situasjonen og sa at han faktisk håper å være tilbake allerede til rennene i Garmisch til helga.

Psykisk tungt

Det tror Arnesen lite på. Luftveisproblemene har Kjus slitt med i mange år. De har blitt en vane, men også Arnesen ser at den 35 år gamle alpintveteranen nå opplever noen av sine tyngste dager siden han slo gjennom for over 15 år siden.

 UTSLITT: Syk og frustrert, reiste Lasse Kjus hjem fra Kitzbühel i går. I følge landslagssjef Marius Arnesen er Kjus veldig nedbrutt. Foto: Scanpix
UTSLITT: Syk og frustrert, reiste Lasse Kjus hjem fra Kitzbühel i går. I følge landslagssjef Marius Arnesen er Kjus veldig nedbrutt. Foto: Scanpix Vis mer

-  Hva mener du med at han er helt på randen?

-  Han har vært på dette nivået et par ganger før også. Han er dritsliten. I tillegg til sykdommen blir han sliten av alt trykket rundt ham når han ikke får prestert.

Ifølge Arnesen beveger Kjus seg på grensen av en pyskisk knekk:

-  Det blir noe psykisk over dette også. Han skulle selvsagt vært oppe i løypa og prestert, og når det da i tillegg er mye mennesker og presse rundt ham, blir det tungt pyskisk.

Blid og frisk

Kjus hadde på forhånd store forhåpninger til rennene i Kitzbühel. Her har han vunnet fem ganger.

-  Egentlig skulle dere jo heller vært her og intervjuet ham etter en pallplassering. Derfor blir dette tungt. Lasse er på en limit der han sier at han ikke klarer mer og heller vil gjøre dette når han er blid og frisk igjen.

Arnesen bekymret

En sterk kontrast til Norges andre alpintveteran, Kjetil Aamodt, som denne helga opplever stor lykke som nybakt far.

-  Er du bekymret for Lasse?

-  Ja, klart jeg er bekymret for gutten. Han er jo ikke frisk.

Svarer Arnesen som presiserer at han her snakker om luftveisproblemenemen. Han legger til at han tror Kjus har indre motivasjon til å prestere som er mer enn sterk nok til å løfte seg igjen både fysisk og pyskisk:

-  Jeg tror det er nok tid til å lage et opplegg der han får det han skal av både trening, hvile og skitrening før OL.

Rennfri til OL?

I OL er det perioden 8.-20. februar som er avgjørende for Kjus. Da skal han i beste fall kjøre utfor, kombinasjonen, super-G og storslalåm - om han er frisk. Arnesen utelukker ikke at Kjus nå må gå for en ny Syden-tur slik at han kommer tilbake i samme form som han var før rennene i Adelboden og Wengen.

-  Da holdt han seg frisk i over en uke. Nå er det en drøy tidagersperiode i OL han må være frisk. Ser man slik på det, ser det positivt ut.

Det betyr at Kjus kanskje ikke blir å se med startnummer før OL.

-  Det kan godt hende han ikke kjører mer før OL. Han trenger ikke renn-trening eller sånne ting, sier Arnesen.

Til lege

Toppidrettssjef Jarle Aambø i Olympiatoppen skjønner godt at Kjus er frustrert og lei seg.

-  Jeg har ingen problemer med å forestille meg hvor slitsomt dette må være for ham. Nå må vi få ham frisk igjen, sier Aambø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!