Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykdom ga krisesesong for flere av Sveriges stjerner. Nå skal de lære å holde seg friske av Norge

- Det er enestående.

TETT OPPFØLGING: Marcus Hellner var en av dem som slet voldsomt med sykdom denne sesongen. Før neste år tar svenskene grep.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TETT OPPFØLGING: Marcus Hellner var en av dem som slet voldsomt med sykdom denne sesongen. Før neste år tar svenskene grep. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svensk langrenn har blitt rammet hardt av sykdom denne sesongen, og spesielt på herresiden har året til folk som Marcus Hellner og Calle Halfvarsson i stor grad blitt ødelagt av problemene.

Nå ser svenskene til Norge for å finne ut hvordan de skal unngå at det gjentar seg.

- Vi må forsterke hverdagen for løperne, og der kan vi bli bedre. Vi kan passe bedre på hverdagen til de aktive. Være nærmere hverandre dag for dag. Og Norge har ikke så mange sykdomsdager hos de beste, sier langrennssjef Johan Fares til Dagbladet.

- Vi har hatt mye uflaks spesielt i år. Det begynte å krangle da sesongen startet. Vi ble rammet ganske så hardt da influensatiden og sånn kom til Sverige, sier Fares.

Norsk innflytelse Norske Ole Morten Iversen er hentet inn på damesiden, men også Ola Rawald kommer inn i trenerteamet med erfaring fra Norge - han fra skiskytterlandslaget.

- Det har påvirket oss, åpenbart, at flere av de store har vært borte. Vi har diskutert mye rundt det, og er nødt til å ta dette videre sammen. Nå henter vi inn innflytelse fra Ole Morten og Ole som begge har erfaring fra Norge, og nå skal vi være ydmyke og høre på hva de kommer med, i samarbeid med vårt medisinske team, sier landslagstrener Rikard Grip.

Og Iversen mener det er grep som er mulige å ta.

- Det er jo en del sykdom i den norske leiren også. Men det som er enestående der er jo at de beste våre, Therese og co, de er nesten aldri syke. I Sverige har det vært spesielt ille i år, så får vi se om det har vært tilfeldig eller er noe man kan gjøre noe med, sier han til Dagbladet.

- Jeg vet at de norske løperne er utrolig flinke til å gjøre det de kan for å holde seg friske. Det går på sykdomsforebyggende tiltak, søvn, kosthold, sier Iversen.

Hvile viktig På mandagens pressetreff ble det snakket mye om smittefaren ved å ha små barn hjemme, ettersom Johan Olsson nå gjør comeback i verdenscupen med familien som en sentral del av hverdagen.

Ole Morten Iversen mener smittefare ikke nødvendigvis er den største utfordringen for utøverne.

- Det med sykdom har i stor grad sammenheng med totalbelastning, det handler ikke nødvendigvis om at man blir smittet av andre, men heller at man ikke har vært flink nok til å la kroppen få hvile mellom de gode hardøktene, litt for lite flinke til å ta det rolig nok når man skal ta det rolig. Det er ofte en like god forklaring på dette med sykdom som dette med smitte, sier Iversen.

Hele Norges coronakart