FULL AKTIVITET: Marit Bjørgen hoppet av verdenscupen i tide. Etter tre rolige dager, er hun tilbake i full trening. I går var hun sammen med samboer Fred Børre Lundberg på treningsøkt i Sørkedalen utenfor Oslo.Foto:Erik Berglund
FULL AKTIVITET: Marit Bjørgen hoppet av verdenscupen i tide. Etter tre rolige dager, er hun tilbake i full trening. I går var hun sammen med samboer Fred Børre Lundberg på treningsøkt i Sørkedalen utenfor Oslo.Foto:Erik BerglundVis mer

- Sykdommen betyr ingenting

Bjørgen føler seg trygg på Tour de Ski-formen.

SØRKEDALEN (Dagbladet): Her er Marit Bjørgen tilbake på ski, og i dag testets hun på Olympiatoppenn. Selv tror hun ikke sykdommen får noe å si for Tour de Ski-formen.

Bjørgen (31) har vært i en klasse for seg i internasjonalt kvinnelagrenn denne førjulsvinteren — som hun var det de to foregående sesongen.

Men lørdag måtte hun kaste inn håndkleet. På grunn av forkjølelse valgte hun å reise hjem i stedet for å gå de to verdenscuprennene i Rogla.

Det ble bare tre dager uten trening. Tirsdag trente hun to rolige økter. Det samme gjorde hun i går, da Dagbladet møtte henne for å snakke om konsekvensene av sykdommen.

Selv er Bjørgen trygg på at konsekvensene er minimale.

Tett i nesen - Formen var veldig god da dette kom, og jeg tror ikke det har satt meg tilbake. Jeg håper ikke dette betyr noe for Tour-formen i det hele tatt. Og i den grad det betyr noe, håper jeg det betyr at jeg kan gå meg i form underveis, sier hun.

Fortsatt har hun symptomer.

- Jeg er fortsatt tett i nesen og snørrete, det sitter litt i bryst og luftveier. Men kroppen har vært ganske pigg hele tiden.

- Har du vært hos lege?

- Jeg har hatt dialog med lege, ja. Men det har ikke vært aktuelt med antibiotikakur. Det er en helt vanlig, lett forkjølelse, så jeg må føle meg fram selv, poengterer hun.

Testes i dag I dag skal hun på mølla hos fysiolog Erlend Hem på Olympiatoppen i Oslo. I den forbindelse vil det bli tatt prøver som vil gi indikasjoner på Bjørgens faktiske fysiske tilstand.

Mens Bjørgen altså reiste hjem fra Rogla, benyttet hennes polske rival Justyna Kowalczyk anledningen til å vise tenner for første gang i vinter ved å vinne den klasseiske fellesstarten.

Det verken skremmer eller overrasker den norske Tour-favoritten.

- Jeg hadde en magefølelse på at Kowalczyk kom til å gå fort i Rogla. Hun kommer nok til å bli den hardeste utfordreren i Tour de Ski, sammen med noen norske og forhåpentlig Charlotte Kalla.

Kalla på antibiotika Svenske Kalla er i øyeblikket hardere rammet av sykdom enn det Bjørgen på noe tidspunkt har vært de siste dagene. Hun går nå på antibiotika.

Kalla hadde sykdomssymptomer før verdenscuprennene i Davos. Likevel gikk hun begge distanser der. Det samme gjorde hun i Rogla. Fire løp på ni dager i 1500 meters høyde.

- Det var kanskje ikke så smart av henne?

- Det må hun nesten svare på selv, sier Marit Bjørgen — som er glad for at hun selv lyttet til signalene fra kroppen selv om hun kunne gjort brukbare løp i Rogla.

Tour de Ski starter i Oberhof 29. desember.