Syke scener - 52 000 på kamp

Det var uvirkelige scener da rugbykamp samlet 52 000 tilskuere, som om corona ikke eksisterte.

FULLT HUS: 52 000 tilskuere så en rugbyfinale i Australia i går. Det er det høyeste antall menensker som har overvært et arrangement etter at corona-pandemien brøt ut. Foto: NTB
FULLT HUS: 52 000 tilskuere så en rugbyfinale i Australia i går. Det er det høyeste antall menensker som har overvært et arrangement etter at corona-pandemien brøt ut. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rugbykamp i den australske ligaen samlet i går 52 000 mennesker – antatt å være det største publikummet på et arrangement i verden siden coronavirusets utbrudd.

Tribunene på Suncorp stadion i Brisbane var stappfulle av folk da hjemmelaget Queensland Maroons tok i mot New South Wales Blues i den tredje finalekampen i rugbyserien i Australia.

Bildene fra kampen går nå kloden rundt, og vekker mildt sagt oppsikt, skriver blant andre britiske BBC og The Independent.

UVANTE SCENER: Mens de fleste idrettsarrangement i verden stort sett går for tomme tribuner, er det helt annerledes i Australia nå. Foto: NTB
UVANTE SCENER: Mens de fleste idrettsarrangement i verden stort sett går for tomme tribuner, er det helt annerledes i Australia nå. Foto: NTB Vis mer

Mens publikum i andre deler av verden har vært utelatt fra tribunene på både kultur- og sportsarrangement under pandemien, har New Zealand og Australia sett annerledes på det.

Noe av bakgrunnen er selvsagt at smittetrykket der nå er mindre. I den aktuelle regionen hvor kampen ble spilt, i Queensland nordøst i Australia, er det bare 12 registrerte aktive smittetilfeller nå på over fem millioner innbyggere, ifølge australske helsemyndigheters tall.

STORT ENGASJEMENT: En av 52 000 på tribunen under rugbykampen i Australia. Foto: NTB
STORT ENGASJEMENT: En av 52 000 på tribunen under rugbykampen i Australia. Foto: NTB Vis mer

Før kampen kunngjorde de lokale myndighetene i Queensland - i følge BBC - at de øker antall tillatte tilskuere fra 75 prosent av stadionkapasiteten til 100 prosent på arrangementer i friluft.

- Jeg tipper Queensland-folket vil bli veldig, veldig glad for denne beslutningen. La oss fylle stadion og heie på våre kjære Maroons uttalte ordføreren i Queensland, ifølge Irish Times.

Noe spesielt er det også at Queensland er hermetisk lukket og grensen mot Sydney-regionen i sør fremdeles stengt på grunn av coronaen.

Et fullsatt stadion skulle her bety over 52 000 inne, noe flere av rapportene - som fra BBC - sier at det var.

Andre kilder, som The Independent, mener det var i overkant av 49 000 mennesker til stede.

Bildene fra New Zealand vekker oppsikt. Nærmere 47 000 personer fant veien til en landskamp i rugby. Vis mer

I coronatider kan også en annen detalj ved kampen og oppmøtet vekke oppsikt:

For 2000 av billettene ble nemlig delt ut til helsearbeidere og helter i frontlinjen under bekjempelsen av coronaviruset, som takk for arbeidet de har lagt ned under pandemien.

- Rørt

Den enorme publikumsmengden i går har ikke gått upåaktet hen. Reaksjonene strømmer inn på sosiale medier, både positive og negative.

Én skriver, for ekSsempel, i følge The Sun:

«Se på folkemengden i Australia. Er de på samme planet som oss? Blir rørt når jeg ser det og tenker på tilstanden som idretten vår er i.»

SILD I TØNNE: Blder som dette skaper ikke bare begeistring, men også harme blant folk i Australia og verden ellers. Foto: NTB
SILD I TØNNE: Blder som dette skaper ikke bare begeistring, men også harme blant folk i Australia og verden ellers. Foto: NTB Vis mer

Negative reaksjoner

Men langt fra alle er begeistret for å se bildene fra rugbysirkuset i Australia.

«Jeg kan ikke forlate Sydney på grunn av min fars hjerteoperasjon. En venn av meg mistet faren mens hun satt fast i karantene. Mens rugbyligaen samler tusener», skriver en lokal innbygger, i følge Daily Mail.

«Dette er en latterlig beslutning når antallet folk tillatt i bryllup, begravelser og kirker på søndag er begrenset», skriver en annen.

Også i forrige måned skapte et stort publikumsoppmøte overskrifter da en rugbykamp trakk 46 000 tilskuere i New Zealand, i en landskamp mot Australia på Eden Park i oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer