EM-SKANDALE: Supportere fra England og Russland barket sammen i Marseille sentrum lørdag. Foto: NTB Scanpix
EM-SKANDALE: Supportere fra England og Russland barket sammen i Marseille sentrum lørdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sykepleier var blant bråkmakerne i EM-skandalen: - Jeg husker ingenting

- Min jobb er å hjelpe folk. Jeg gjorde noe dumt.

SAINT-ETIENNE (Dagbladet): Detaljene rundt hvem som deltok i masseslagsmålene mellom engelske og russiske supportere lørdag, lekker nå ut.

35 personer ble skadet, fire alvorlig, i det som utviklet seg til et blodig inferno i EM-byen Marseille.

Flere engelske aviser skriver at en sykepleier fra Sheffield var blant de seks arresterte engelskemennene etter tumultene. Han kastet angivelig en flaske mot politiet og er utestengt fra Frankrike i to år.

- Jobben min er å hjelpe folk. Jeg gjorde noe dumt. Jeg ville imponere mine nye franske venner, sa sykepleieren i retten, skriver blant annet The Times og ITV. Ifølge The Times uttalte han at han ikke husker det som skjedde.

BANKET OPP: En blodig supporter blir ført bort av fransk opprørspoliti. Foto: NTB Scanpix
BANKET OPP: En blodig supporter blir ført bort av fransk opprørspoliti. Foto: NTB Scanpix Vis mer

41-åringen - som blir navngitt i engelske aviser - jobber som psykiatrisk sykepleier. Jobben hans er å redde liv. Lørdag gjorde han det motsatte, han satte liv i fare.

Kampsport

I ettermiddag ble 43 fans fra Russland arrestert. Sjefsanklageren i Marseille - Brice Robin - opplyste på en pressekonferanse i går at det var 150 topptrente russere som slo til i Marseille lørdag. De kom ikke for å se fotball, men utøve kampsport.

Banden hadde på seg svarte t-skjorter. Øyenvitner har fortalt at flere gikk med slåsshansker. De løp rundt i Marseille-gatene og skapte et vanvittig kaos. Engelske supportere var hovedmål nummer én.

En 51 år gammel mann fra Portsmouth ligger kritisk skadet på sykehus. Tilstanden blir i engelske aviser beskrevet som «life changing», hvilken innebærer at han neppe blir den samme igjen.

Sykepleieren som ble arrestert endret lørdag profilbildet på Facebook, skriver The Times. Det nye bildet var av fransk opprørspoliti, ledsaget av teksten: «Sammen for England.»

Appell

- Det er trist. Det er også litt uvirkelig at sånt kan skje i forbindelse med fotball. For meg er det helt uforståelig, sier tidligere landslagstrener Egil Drillo Olsen til Dagbladet.

TV 2-EKSPERT: Egil Drillo Olsen. 
TV 2-EKSPERT: Egil Drillo Olsen.  Vis mer

Englands trener Roy Hodgson og kaptein Wayne Rooney prøvde å roe gemyttene på en pressekonferanse i går.

- Vi setter pris på støtten deres. Men jeg oppfordrer dere til å holde dere unna tøbbel, sa Hodgson.

Det er nå økende uro for hva som kan skje de to neste dagene. Onsdag spiller Russland mot Slovakia på Stade Pierre-Mauroy i Lille. Torsdag venter England mot Wales i Lens. Det betyr at de to risikogruppene bare er 40 minutter unna hverandre med bil.

En supporter fra Nord-Irland døde etter åpningskampen mot Polen i Nice søndag. Det skal dreie seg om en ulykke der han falt ned på en strand med spisse steiner.

VISER HVORDAN DET GJØRES: EM er ikke bare bråk. Supportere fra ulike land samles også i Frankrikes gater for å feste sammen og ta avstand fra volden som preget starten av mesterskapet. Video: Reuters / Storyful Vis mer