PACIFIC BLACK? Vegard Robinson Bugge vil prioritere studier fra høsten av. Arbeidskollegene mener Horten trenger et nytt sykkelpoliti i byens gater. FOTO: Frans-Leonard Markaskard 
PACIFIC BLACK? Vegard Robinson Bugge vil prioritere studier fra høsten av. Arbeidskollegene mener Horten trenger et nytt sykkelpoliti i byens gater. FOTO: Frans-Leonard Markaskard Vis mer

Sykkel-Bugge ble også astma-dømt: - Jeg fikk ikke den støtten Sundby fikk

Ny karriere rundt neste sving for Vegard Robinson Bugge.

(procycling.no): 23. august setter Vegard Robinson Bugge seg ned på skolebenken igjen. 27-åringen fra Horten har , etter krevende opptakssprøver, kommet seg helskinnet inn på Politihøgskolen i Stavern.

Les flere sykkelnyheter hos procycling.no!

- Det er ganske trangt, det nåløyet der. For meg ble det en slags konkurranse bare det å komme inn. Det var 5700 søkere og til slutt ble bare 720 akseptert. Jeg var en av de heldige og det er jeg stolt av., forteller Robinson Bugge overfor procycling.no.

Skolegangen vil trolig også føre til en litt annen inngang til sykkelsatsingen.

I år har konkurrert som Raumerrytter og stort sett betalt satsingen ut av egen lomme. For å få til det har han jobbet både som lærervikar, og siden jobbet ved en omsorgsbolig.

I tillegg har han utgitt en bok om trening, som blant annet gikk til å finansiere reiseutgifter til treningsleir i Belgia og deltakelsen under landeveis-NM i Bodø.

- I starten var jeg på hugget

Samtidig har han gått og grunnet på litt mer langsiktige planer. I forkant av NM hadde han noen innledende samtaler med et belgisk kontinentallag, men det endte med at han slo det fra seg.

- Jeg snakket litt med dem, men egentlig hadde jeg nok allerede da bestemt meg for å satse på utdanning og håpet at jeg ville komme inn på studiet jeg ønsket. I løpet av perioden som har vært, har jeg fått et litt nytt syn på ting. Jeg har lyst til å prøve noe annet, sier han.

Robinson Bugge opplevde å stå helt alene etter at ble tatt for bruk av en astmamedisin han tidligere hadde medisinsk fritak for å bruke.

- PASSET IKKE FOR MEG: Vegard Robinson Bugge ble nødt til å satse helt på egenhånd for å holde liv i landeveisdrømmen. FOTO: Frans-Leonard Markaskard
- PASSET IKKE FOR MEG: Vegard Robinson Bugge ble nødt til å satse helt på egenhånd for å holde liv i landeveisdrømmen. FOTO: Frans-Leonard Markaskard Vis mer

Selv etter at han kom tilbake fra utestengelsen opplevde han at de få ledige plassene på kontinentallagene gikk til andre ryttere enn ham selv.

Les også: - Jeg håper for all del folk kan tilgi meg

Å trene og satse 100 prosent på egenhånd fungerer nok for noen - men ikke for ham:

- I starten av sesongen var jeg på hugget, trente godt og hadde god motivasjon. Jeg kjente at jeg nok manglet det lille ekstra, men jeg var i hvert fall med der framme. Jeg ble nummer sju på norgescupåpningen og ti i et dansk A-løp. Jeg vant ikke, men jeg var der.

Ble kjørt ifra i Bodø-NM

Utover sesongen begynte avstanden opp til rytterne som ukentlig slet seg igjennom tøffe konkurranser å gjøre seg mer gjeldende.

Robinson Bugge opplevde regelrett å bli kjørt ifra. Det samme gjentok seg under NM-fellesstarten i Bodø.

- Motivasjonen var der før NM, men jeg klarte rett og slett ikke å følge med de beste.

- Hvordan har livet på utsiden fortonet seg for deg?

- Å være klubbrytter er litt annerledes enn å være på at lag som virkelig satser. Det er en fordel å være del av et miljø. Du ser jo på et lag som Joker-Byggtorget også, hvor viktig det er å kjøre harde løp jevnlig. Når du bare trener på egenhånd mellom konkurranser, er du nødt til å være veldig motivert og strukturert. All honnør til de som får til det. Jeg fikk det til tidligere da jeg var klubbrytter selv, men da hadde man likevel et miljø rundt seg. På egenhånd har det ikke vært like gøy for meg, denne gangen.

- Kan ikke være klubbrytter resten av livet

Han forteller at han vil fortsette å sykle, og trolig prøve å bli del av et av klubblagene med større treningsmijø utover høsten og vinteren.

Med utdanningen ved siden av, er han likevel klar over at han står ved et karriereskifte. Nå er det ikke treningen og syklingen som blir det aller viktigste, men utdanningen.

- Jeg er 27 år og kan ikke sykle rundt som en trent klubbrytter resten av livet. Utdanningen blir førsteprioriteten nå. Jeg kommer til å kose meg mer med syklingen og sikkert være en del av miljøet rundt ett av klubblagene.

- Hvorfor ønsker du å bli politi?

- Det er et yrke som byr på mange utfordringer. Sånn sett er det ikke så ulikt sykling. Du kan jobbe mot konkrete mål, og har mange forskjellige sektorer og forskjellige arbeidsoppgaver innenfor politiet. Det er også en mulighet til å jobbe tett mot mennesker. Politiet er ikke bare der for å fakke skurker, men også for å hjelpe folk. Ofte dreier det seg om folk som ikke har det så godt, og det synes jeg er en fin ting.

- Har du tenkt noe over hva slags arbeidsoppgaver du kunne tenkt deg innenfor yrket i framtida?

- I første omgang gjelder det å gjøre det best mulig på skolen, slik at man kommer seg ut i jobb. Kommer man først innenfor systemet der, forstår man nok mer av hva man er best egnet for å jobbe med. En guttedrøm er å bli en del av «Delta-styrken», sier han og mener med det beredskapstroppen i politiet.

- De har en vanvittig krevende opptaksprøve, hvor ytterst få slipper inn. Kanskje jeg kunne ha blitt sykkelpoliti? Det var i hvert fall noen damer på jobben som spøkte om det, gliser han.

Flere har havnet i samme situasjon

I løpet av noen hektiske julidager for litt over ett år siden ble livet snudd på hodet for Robinson Bugge.

Han har fått det hele mer på avstand, men hadde på ingen måte sett for seg å forlate den norske sykkeleliten på denne måten.

Les også: - Idrettsgleden er større enn på mange år

Etter målgang i Sauda under Tour de Fjords i fjor, ble det funnet terbutalin etter bruk av astmamedisinen Briancyl i urinprøven hans. Astmasprayen hadde han ikke lenger medisinsk fritak til å bruke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FULL STØTTE: Martin Johnsrud Sundby ble flankert - og støttet fullt ut - av skipresident Erik Røste (t.v.), og landslagslege Knut Gabrielsen under Norges Skiforbunds pressekonferanse på Ullevaal stadion etter hans brudd på antidopingreglementet.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FULL STØTTE: Martin Johnsrud Sundby ble flankert - og støttet fullt ut - av skipresident Erik Røste (t.v.), og landslagslege Knut Gabrielsen under Norges Skiforbunds pressekonferanse på Ullevaal stadion etter hans brudd på antidopingreglementet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Ett år senere har både Orica-syklisten Simon Yates og langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby havnet i det samme uføret.

Selv om man skal være varsom med å sammenlikne saker, har sanksjonene ikke vært helt ulike. Både Yates og Robinson Bugge fikk fire måneder, mens Johnsrud Sundby endte opp med halve straffen.

Store kontraster til Johnsrud Sundby

Det som kanskje har forandret seg mest er hvordan lag eller forbund har stilt opp for, og forsvart utøveren det gjelder. Det samme kan også sies om medienes håndtering av sakene.

Dagbladet skrev for eksempel at Johnsrud Sundby var ble dømt for brudd på «WADA-reglementet». Samtidig ble ikke «D-ordet» benyttet én eneste gang i artikkelen etter pressekonferansen på Ullevål.

Les også: Sundby utestengt i to måneder

Det var ikke få journalister eller nyhetsredaksjoner som ønsket å få Robinson Bugge i tale i sakens anledning heller, men han valgte å la være.

- Hvordan ser du på dette i dag. Det er ganske stor forskjell på måten din egen sak ble omtalt og håndtert, og på apparatet som sto klart rundt Johnsrud Sundby?

- I min sak sto jeg mutters alene på veldig mange områder. Ser du bort i fra venner og de som sto meg nærmest, var det åpenbare kontraster. Både Sparebanken Sør og forbundet sa du får «ro i din egen båt». Jeg fikk ikke den støtten Johnsrud Sundby fikk. Jeg sto der alene med skjegget i postkassa og tenkte: «Hva gjør jeg nå?». Johnsrud Sundby fikk alt skreddersydd og lagt fram av eksperter mens forbundet sto bak ham og ville at han skulle komme godt ut av det. For egen del opplevde jeg det nærmest som mitt eget forbund ønsket det motsatte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DE NÆRMESTE: Ingen sto opp for Vegard Robinson Bugge, men han fikk både hjelp å støtte fra de som sto ham nærmest. Her er han sammen med kompisen Frans-Leonard under treningsleiren i Belgia. FOTO: Frans-Leonard Markaskard
DE NÆRMESTE: Ingen sto opp for Vegard Robinson Bugge, men han fikk både hjelp å støtte fra de som sto ham nærmest. Her er han sammen med kompisen Frans-Leonard under treningsleiren i Belgia. FOTO: Frans-Leonard Markaskard Vis mer

- Å være syklist og havne i den situasjonen i Norge er nesten det verste som kan skje. Sykkelsporten har et dårlig rykte og det skal så lite til før du blir slaktet. Det er mye politikk og ingen ønsker seg å identifisere seg med personen det rammer, sier Robinson Bugge.

Mest av alt ønsker han å legge hele saken bak seg.

- Jeg ønsker ikke at navnet mitt skal forbindes med dette.

Et knippe ritt og skolestart

Det nærmer seg midten av august og det drar seg fort mot høst. Dermed også skolestart for Robinson Bugge og hans nye klassekamerater.

Han har også huket av noen datoer som er satt av til idretten han elsker aller høyest, nemlig landeveissykling.

- Jeg skal sykle Roserittet og Sandefjord Tours. Det er et rankingritt før Sandefjord Grand Prix. Jeg skal spørre om jeg får stille der også, ettersom jeg har poeng fra norgescupen.

- Skal du delta under norgescupavslutningen i Bergen også?

- Jeg vurderer det. Jeg må se an litt med skolen, sier han.

Artikkelen er levert av procycling.no!