<strong> EG VIL TE BERGEN:</strong> Bergen søker om sykkel-VM i 2017, men må nå godta nye millionkrav fra UCI. Her er Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen under mennenes eliteritt i sykkel-VM i Valkenberg i høst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
EG VIL TE BERGEN: Bergen søker om sykkel-VM i 2017, men må nå godta nye millionkrav fra UCI. Her er Gabriel Rasch og Edvald Boasson Hagen under mennenes eliteritt i sykkel-VM i Valkenberg i høst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Sykkel-VM i Bergen i fare etter millionkrav

Det internasjonale sykkelforbundet høyner kravet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kommer med en kraftig økning av avgiften for å arrangere sykkel-VM. Det kan skape problemer for Bergen som arrangør.

Norge og Bergen søker VM i 2017, men dersom det ekstra pengekravet fra UCI blir stående, vil mesterskapet Norge søker bli mange millioner kroner dyrere enn antatt, skriver aftenposten.no.

Det er ingen hemmelighet at drømmen om et nytt sykkel-VM på norsk jord kan stoppes av det kravet UCI nå har fremmet, men sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen håper og tror pampene i UCI tar til fornuften.

- Vi har forholdt oss til retningslinjene fra den bud-guiden vi betalte for å få fra UCI i mars i fjor. Der står det spesifisert hva som blir forlangt fra dem som ønsker å arrangere VM, forteller Hansen.

Han sier videre at det er en grense for hva framtidige VM-arrangører i sykkel kan betale for å få arrangementet, og den norske sykkelpresidenten legger ikke skjul på at han mener grensen for avgifter til UCI er nådd.

Doblet Den avgiften UCI krever fra arrangørlandene, som skal tilsvare verdien av et VM for den enkelte VM-by, og i tillegg den verdien UCI mener rettighetene til et VM på sykkel er verd, er plutselig blitt doblet.

Qatar som er VM-arrangør i 2016, har godtatt dette og betalt den ekstra avgiften, og dermed fortsetter UCI å kreve disse ekstramillionene også fra kommende arrangører og søkere etter 2016. Bergen og Norge er de første som blir rammet etter Qatar.

Det nye kravet er på flere millioner euro, skriver aftenposten.no. Det går også fram at sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har vært i kontakt med andre land som søker VM, og alle er enige om ikke å bøye av for dette kravet.

Store utgifter Et norsk VM-arrangement på sykkel er kostnadsberegnet til rundt 100 millioner kroner. Det synes både Bergen som arrangør, og Norges Cykleforbund er nok.

Det er Bergen kommune, fylkeskommunen og kommunene rundt VM-byen som skal stå for en del av utgiftene, mens sykkelforbundet og staten skal ta resten i et gigantisk spleiselag.

Trolig vil Bergen vil få en kostnad beregnet til 20 millioner kroner for å få VM-arrangementet, men med den nye avgiften UCI har innført, kan dette beløpet bli betraktelig større.

- Kan UCI komme til å droppe Norge og Bergen som VM-arrangør dersom ikke det nye kravet blir innfridd?

- Det kan selvsagt skje, men jeg tror det ikke, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til aftenposten.no.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer