BESKYLDNINGER: Etter at en video dukket opp på nettet, har Chris Froome måtte forsvare seg mot dopingbeskyldningene. Johan Kaggestad mener videoen er en konspirasjon og at beskyldningene skyldes mangel på kunnskap, og er lei dopingbeskyldningene mot Tour de France-lederen.
BESKYLDNINGER: Etter at en video dukket opp på nettet, har Chris Froome måtte forsvare seg mot dopingbeskyldningene. Johan Kaggestad mener videoen er en konspirasjon og at beskyldningene skyldes mangel på kunnskap, og er lei dopingbeskyldningene mot Tour de France-lederen.Vis mer

Sykkelekspertene er lei dopingbeskyldningene mot Froome

- Konspirasjon og mangelfull kunnskap.

(Dagbladet): Chris Froome avsluttet gårdagens klatreetappe på imponerende vis da han nær sagt parkerte konkurrentene i sammendraget opp La Pierre-Saint-Martin.

Men etter målgang måtte Chris Froome forsvare seg.

Det hele begynte på mandag, da en video fra veien opp til Mont Ventoux fra 2013 ble lagt ut på nettet. Den viser angivelig pulsen og hvor mange watt Froome produserte opp stigningen, og det er det som får enkelte til å steile. De reagerer nemlig på at pulsen til Froome ikke øker mer når han setter rykkene.

- Mangelfull kunnskap TV 2s ekspert Johan Kaggestad, sier det hele er vås. Han er lettere oppgitt når Dagbladet tar kontakt angående videoen:

- Det er ingen sensasjon. De beste utøverne i verden kan ligge på en høy andel av sin maksimale hjertefrekvens i flere minutter. Den fysiologiske definisjonen av rød sone er at pulsen ikke lenger øker, men at laktatverdiene øker. Dette er kun konspirasjon og mangelfull kunnskap, sier Kaggestad til Dagbladet. Han henviser til Jostein Hallén ved Norges Idrettshøgskole.

Fysiologiprofessor Jostein Hallén er enig med Kaggestad i at pulsverdiene ikke er mistenkelige. Det sier han overfor Aftenposten.

- Med pulskurver er det svært vanskelig å trekke noen konklusjoner. Når pulsen nærmer seg maksimal, øker den ikke så mye mer. En økning fra 152 til 160 er heller ikke ubetydelig, sier Hallén.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lei beskyldningene Kaggestad har sett seg lei av dopingbeskyldningene mot Chris Froome.

- Man kan faktisk vinne uten å være dopet, han er bedre enn de andre. Hvis videoen skal være en referanse på at Chris Froome er dopet... Da skjønner ikke vedkommende bæra. Idrettsutøverne trener spesifikt for å tåle sånt, sier Kaggestad.

Tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen deler Kaggestads synspunkt.

- Jeg er lei av at vinneren «skal være dopet» eller «skal bruke ulovlige hjelpemidler». Det ville vært helt vanvittig om Sky og Chris Froome skulle dopet seg. Resonnementet holder ikke til argumentasjon her. Det er helt ute, sier Dag Erik Pedersen til Dagbladet.

- Det er fullt mulig å oppnå noe slikt uten doping. Chris Froome er unik hva talent og 02-kapasitet gjelder. I tillegg har han en restitusjonsevne som er helt unik, sier Dag Erik Pedersen.

BASEKUNNSKAP: Kaggestad mener beskyldningene kommer av konspirasjon og mangelfull kunnskap.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BASEKUNNSKAP: Kaggestad mener beskyldningene kommer av konspirasjon og mangelfull kunnskap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han er også kraftig lei av dopingspørsmålene som dukker opp, men erkjenner at det er sånn det har blitt.

- Jeg får ikke gjort annet enn å sitte her og svare på det. Jeg er litt lei av det.

Forsvarte seg Etter målgang på den fenomenale etappen i går, måtte altså Chris Froome forsvare seg mot dopingbeskyldningene.

- Hva har jeg ikke gjort? Jeg har prøvd å være en talsmann for ren idrett. Jeg har snakket med CIRC. Jeg har foreslått tiltak overfor UCI, som for eksempel dopingtester om natten. Jeg har påpekt når jeg mener det er for lite tester, som på Tenerife. Hva mer er det meningen at en ren rytter skal gjøre? sa en tydelig opprørt Froome.

Nå vil Chris Froome kjøre uavhengige tester for å bevise at det ikke ligger juks bak prestasjonene hans.

- Fy søren for en tålmodighet den mannen må ha, sier Dag Erik Pedersen.

Den tidligere syklisten Michael Rasmussen, som innrømmet å ha dopet seg i sin karriere, mener på sin side at det er vanskelig å gjøre som Froome uten å jukse. Det sier han til Danmarks radio.