INGEN GARANTI, INGEN SØKNAD: Sykkelforbundet stiller krav om offentlige penger før Norge eventuelt søker om sykkel-VM i 2016.Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INGEN GARANTI, INGEN SØKNAD: Sykkelforbundet stiller krav om offentlige penger før Norge eventuelt søker om sykkel-VM i 2016.Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sykkelforbundet krever pengegaranti

Hvis ikke blir det ikke sykkel-VM i 2016.

Norges Cykleforbund krever at det offentlige tar sin del av millionkostnadene hvis Norge får tildelt sykkel-VM i 2016.

Da verdensmesterskapet i sykling sist ble avviklet på norsk jord (1993), endte det i et gigantunderskudd som forbundet slet med i 15 år. Nå vil forbundet ha økonomisk garanti før ny søknad sendes.

- Vi er nødt til å ha økonomisk sikkerhet for at vi kommer i havn. Uten det søker vi ikke, sier sykkelpresident Harald Tiedemann-Hansen til Stavanger Aftenblad.

Han ønsker ikke gjentakelse av den økonomiske bakrusen fra VM i Oslos gater for 18 år tilbake. Da satt forbundet igjen med underskudd på over 12 millioner kroner.

Hovedårsaken var en svinedyr velodrom på Hamar og en rekke utenomsportslige arrangementer, som ikke står på agendaen om fem år.

Forbundet måtte gjøre opp regningen alene. Gjelden ble først nedbetalt i 2008.

Spesielt med tanke på å sørge for sikkerhet og nok politi i gatene mener Tiedemann-Hansen at det offentlige bør betale.

Et VM-arrangement er beregnet til å koste opp mot 90 millioner kroner. I 1993 var prisen 70 millioner. Pengene er tenkt hentet inn fra sponsorer og offentlige bidrag.

Her ligger det et betydelig ansvar på den eventuelle norske VM-byen. De sju aktuelle byene er Bergen, Drammen, Kristiansand, Lillestrøm/Skedsmo, Sandefjord, Stavanger og Trondheim.

- Det ligger i kortene at søkerbyen og fylket må ta sin del av kostnadene, sier Tiedemann-Hansen.

Norges Cykleforbund får bistand fra Det Norske Veritas for kvalitetssikring av VM-prosjektene. Innen 28. oktober skal tre aktuelle kandidater velges ut til en «finalerunde».

Norges søkerby til VM i 2016 blir klar 21. november. I 2013 skal Det internasjonale sykkelforbundet avgjøre om sykkel-VM returnerer til Norge.

Neste år står nederlandske Limburg som arrangør. Så følger italienske Firenze (2013), spanske Ponferrada (2014) og amerikanske Richmond (2015).

(NTB)