KNUST IDYLL: Vincenzo Nibali vant Tour de France i fjor. Nå ser det ut til at han og lagsjef Aleksandr Vinokurov kan se langt etter å forsvare tittelen. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB scanpix
KNUST IDYLL: Vincenzo Nibali vant Tour de France i fjor. Nå ser det ut til at han og lagsjef Aleksandr Vinokurov kan se langt etter å forsvare tittelen. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB scanpixVis mer

Sykkelforbundet vil utestenge Tour de France-vinnerens lag

Anbefaler at stjernelaget mister lisensen.

(procycling.no): Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har bedt sin egen lisensnemd om å trekke tilbake World Tour-lisensen til storlaget Astana.

Dette meldte den franske sportsavisen L'Equipe fredag morgen, og like etter bekreftet UCI opplysningene i en pressemelding.

Anmodningen kommer blant annet som en følge av dopingsakene mot brødrene Maksim og Valentin Iglinskij i fjor høst.

- Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) bekrefter i dag at det har gått gjennom revisjonen fra Idrettsinstituttet ved Universitetet i Lausanne (ISSUL) i saken om Astana og lagets antidopingkultur, retningslinjer, struktur og lederstruktur.

- Revisjonen var ett av kriteriene tilknyttet lagets status på verdenstouren i 2015, skriver UCI i pressemeldingen, og fortsetter:

- Etter en grundig gjennomgang av den omfattende rapporten, tror UCI at den gir et solid grunnlag for å ta saken videre til lisensnemda, og UCI ber om at Astanas lisens blir trukket tilbake.

- Store forskjeller
- UCI mener at ISSULs revisjon blant annet har påvist store forskjeller mellom retningslinjer og strukturer som laget presenterte for lisensnemda i desember og de faktiske forholdene, heter det i pressemeldingen.

Det internasjonale sykkelforbundet tilføyer at italienske myndigheter har gitt dem deler av den pågående Padova-etterforskningen.

Flere av bevisene fra etterforskningen angår folk i Astana-systemet. Disse bevisene er også levert til forbundets lisensnemd.

Tidligere rapporter fra den italienske avisen La Gazzetta dello Sport har knyttet hele ti Astana-ryttere til dopinglegen Michele Ferrari i 2010. Blant disse er den nåværende Astana-sjefen Aleksandr Vinkourov.

Foruten dopingsakene mot Iglinskij-brødrene, ble også flere ryttere på Astanas rekrutteringslag tatt i doping i fjor. 

Mister Tour de France-plass
Dersom Astana faktisk mister lisensen betyr det at Tour de France-vinner Vincenzo Nibali ikke får sjansen til å forsvare tittelen sin til sommmeren. Uten lisens mister laget også plassen i de andre rittene på det øverste nivået.

Før jul varslet UCI-president Brian Cookson at Astanas status som verdenstourlag fortsatt ikke var helt trygg.

Dette til tross for at laget ble tildelt lisens 10. desember.

Mange reagerte den gangen på at Det internasjonale sykkelforbundet godkjente Astanas søknad.

Nå ser det altså ut til at UCI likevel setter hardt mot hardt og utelukker Vinokourovs og Nibalis lag fra det øverste nivået i sykkelsporten.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.