FÅR SÅ HATTEN PASSER: Gianni Meersman tok en frekkis og fikk ulovlig drahjelp opp til feltet etter et velt. For det ble han straffet med tidsstraff og en solid dose pepper fra sykkelfolket.Foto: Skjermdump med tillatelse fra TV 2
FÅR SÅ HATTEN PASSER: Gianni Meersman tok en frekkis og fikk ulovlig drahjelp opp til feltet etter et velt. For det ble han straffet med tidsstraff og en solid dose pepper fra sykkelfolket.Foto: Skjermdump med tillatelse fra TV 2Vis mer

Sykkeljukset som provoserer ekspertene

- Kunne like gjerne satt sykkelen på taket og tatt plass inni bilen.

(Procycling): Ti kilometer fra mål, på den andre etappen av Paris-Nice, ble flere ryttere innblandet i en velt.

Blant dem var Edvald Boasson Hagen og Gianni Meersman.

Belgiske Meersman ble nummer tre på den første etappen, og ved hjelp av bonussekunder hadde han virtuelt overtatt ledertrøyen fra Nacer Bouhanni.

Det var dog før velten som felte ham da rytterne gjorde seg klar for spurt.

Dratt av lagkamerat
Omega Pharma-Quick Step-rytteren prøvde desperat å komme seg opp igjen til feltet. Litt for desperat ifølge mange.

28-åringen lå nemlig flere kilometer i dragsuget bak lagets følgebil, langt mer enn det han egentlig fikk lov til. Og da han først beveget seg bort fra bilen, fikk han bokstavelig talt en hjelpende hånd fra lagkameratene. TV-bildene plukket nemlig opp at Niki Terpstra dro Meersman fremover med armen.

Belgieren kom seg opp på halen av feltet, men klarte aldri å delta i spurten. Å gjøre seg upopulær blant sykkelfansen, klarte han imidlertid med bravur.

- Meersman blir motorpeset (ligge i dragsuget bak en bil, red.anm.) tilbake til feltet av lagbilen. Han kunne like gjerne satt sykkelen på taket og tatt plass inne i bilen, twitret den anerkjente sykkelbloggeren The Inner Ring.

- Hvorfor satt ikke bare Meersman seg i bilen? smalt det fra Daniel Friebe, som blant annet har forfattet Mark Cavendish? selvbiografi «At Speed».

- Det er juks
Johan Kaggestad kommenterer rittet for TV 2 sammen med Christian Paasche. Duoen reagerte på Meersman kjøring.

- Enrico Gasparotto fikk ti sekunder for noe av det samme i går, så jeg regner med at de tar Meersman også, sier den folkekjære kommentatoren til procycling.no uten å vite belgierens straff.

- Han fikk ett minutt og ti sekunders tidsstraff i tillegg til 400 sveitserfranc (2700 norske kroner) i bot.

- Da har de tatt ham skikkelig. Det var en desperat handling, og han håpet vel at det ikke skulle bli sett. Det er en fortjent straff.

TV 2-kommentatoren mener likevel at sykkelsporten har seg selv å takke når slike ting skjer.

- Det er juks, men det er et juks som sykkelsporten har tillatt i et stort omfang tidligere. Det er viktig at arrangøren gir ham den tidsstraffen han har fått. Da markerer de overfor de andre rytterne hadde det ikke er klokt.

Rett og rimelig
Kurt Asle Arvesen er enig med den erfarne kommentatoren. Arvesen er til daglig sportsdirektør i Team Sky, men er ikke nede i Frankrike. Istedet ser han rittet hjemme i Norge.

- Det var en desperat manøver. Det er rett og rimelig at han blir straffet, sier Arvesen til procycling.no.

- Han (Meersman) kommer sikkert til å se annerledes på det, at han var uheldig og veltet. Da vil man gjøre alt for å komme tilbake. Men sykkelsporten har regler, og velt er dessverre noe som skjer fra tid til annen.

Arvesen forstår godt at folk reagerer på Meersmans handlinger, men vil ikke lage en for stor sak ut av episoden, all den tid belgieren har fått tidsstraff og har mistet håpet om å ta den gule ledertrøyen.
 
Meersman kom opprinnelig inn 18 sekunder bak etappevinneren Moreno Hofland, men fikk senere en tidsstraff på 1.10 av juryen. Det betyr at belgieren nå er 1.31 bak ledende Nacer Bouhanni.

Les også: - Løypa passer meg ikke

Denne saken er levert av sykkelnettstedet procycling.no!