Sykkellegende antyder at Contador er dopet

- For god til å være sann

FORBLØFFER IDRETTSFORSKERNE: Astana-rytter Contador utklasset konkurrentene søndag. Nå antydes det at spanjolen må være dopet. Idrettsforskere forbløffer seg over 26-åringens kapasitet. Foto: Eric Gaillard / REUTERS.
FORBLØFFER IDRETTSFORSKERNE: Astana-rytter Contador utklasset konkurrentene søndag. Nå antydes det at spanjolen må være dopet. Idrettsforskere forbløffer seg over 26-åringens kapasitet. Foto: Eric Gaillard / REUTERS.Vis mer

(Dagbladet.no): Følg og diskuter dagens etappe fra kl. 12.45!

Det er i en spalte i danske Ekstrabladet at tre ganger Tour de France-vinner Greg LeMond antyder Contador-jukset.

Bragden amerikaneren sikter til, er utklassingen av konkurrentene i bakkene til Verbier søndag.

5,6 kilometer før målgangen, på toppen av stigningen, klinket 26-åringen til med et taktomslag som fikk konkurrentene til å se ut som mosjonister.

Klatringen er unik i Tour de Frances historie. Trolig har ingen klatret så hurtig i en så bratt stigning som Astana-rytteren.

- Jeg vil ikke avsi noen dom før jeg har fått flere opplysninger. Men tvilen nager når jeg blir stilt overfor en slik prestasjon, som virker for god til å være sann, skriver i spalten.

Skeptisk LeMond
Le Mond greier ikke skjule at han tror det er doping inne i bildet.

Den tidligere proffsyklisten viser til at det under Festina-prosessen i år 2000 ble avslørt ryttere med et maksimalt oksygenopptak på noe og 70, kunne presset det opp rundt 90 ved hjelp av preparater.

- Ifølge de senere opplysninger som er publisert av Festina-lagets tidligere trener, den anerkjente spesialisten i utholdenhetstrening Antoine Vayer, i bladet Libération, har den spanske rytteren bruk for et maksimalt oksygenopptak på 99,5 per kilo kroppsvekt per minutt for å levere denne prestasjonen, skriver LeMond.

Idrettsforskere forbløffet
Forskerne Ross Tucker og Jonathan Dugas har begge doktorgrad i treningsfysiologi fra universitet i Cape Town.

På bloggen The Science of Sports har duoen finregnet på Contadors vertikale klatrehastighet (VAM) på Alpe-etappen mot Verbier.

Det viser seg at 26-åringen endte på oppsiktsvekkende 1864 meter per time.

Det er bedre enn Bjarne Riis' klatrerekord opp Huatacam i 1996. Også dopryttere som Marco Pantani og Luc LeBlanc kom til kort.

- Contadors klatring er interessant. Det er ny rekord, og han har dermed slått prestasjonen fra syklingens mørkeste periode. Men hvis man ser enkeltstående på klatringen, forteller den deg ikke noe som helst, skriver Ross Tucker i en mail til Dagbladet.

Han synes det er mest interessante er når prestasjonen fant sted.

- Den kanskje største effekten av doping er at det tillater et høyt prestasjonsnivå over tid. Andre rytter er i stand til å klatre åtte kilometer i Contadors hastighet, men den store utfordringen er å gjøre det midt i et treukersritt - og gjenta det dag etter dag, sier idrettsforskeren.

Ville ikke svare
Torsdag ble «El Pistolero» konfrontert med LeMonds skriverier.

- Jeg vil ikke svare på spørsmålet, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Da reporteren gjentok spørsmålet, fikk han samme svar.

- Neste spørsmål, svarte Contador.

Contador ville heller ikke svare på hva han har i maksimalt O2-opptak

- Neste spørsmål.

SKEPTISK: Tre ganger Tour-vinner Greg LeMonde. Foto: Kevork Djansezian / AP.
SKEPTISK: Tre ganger Tour-vinner Greg LeMonde. Foto: Kevork Djansezian / AP. Vis mer