UNDER ILD: Greg LeMond har kommet med nye anklager mot Lance Armstrong i helga, nå er han stevnet som vitne i saken mot Armstrong som har vunnet Tour de France sju ganger. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET
UNDER ILD: Greg LeMond har kommet med nye anklager mot Lance Armstrong i helga, nå er han stevnet som vitne i saken mot Armstrong som har vunnet Tour de France sju ganger. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGETVis mer

Sykkellegende skal vitne mot Armstrong

Ble skutt av svigerbroren sin, nå kan han felle Armstrong.

||| • Tour de France-studio 12.20: Følg dagens etappe og diskutér rittet

 (Dagbladet): Greg LeMond (49) og Lance Armstrong (38) er USAs største sykkelryttere gjennom tidene. LeMond vant Tour de France tre ganger på 80- og 90-tallet, mens Armstrong dominerte verdens mest populære sykkelritt fra 1999 til 2005 med sju strake seire.

De to amerikanerne er imidlertid ikke særlig gode venner. LeMond har flere ganger anklaget Armstrong for doping, seinest i helga.

- Opp til i dag har Armstrong prestert fantastisk - hvis du tror han gjorde det uten doping, noe jeg ikke tror, fortalte LeMond den franske avisa Journal Du Dimanche ifølge The Wall Street Journal.

Armstrong truer LeMond Den amerikanske avisa har kjørt en kampanje mot Armstrong under Tour de France. På åpningsdagen av rittet publiserte de et lengre intervju med en annen amerikansk Tour de France-vinner (seinere diskvalifisert for doping), Floyd Landis, som anklager Armstrong for doping.

LeMond sa i helga at Armstrong også har truet ham med å henge ham ut som en doper etter hans sensasjonelle comeback i 1989 da han vant Tour de France.

I 1987 var LeMond ute og jaktet, men ved et uhell skjøt svigerbroren hans ham med ei hagle. LeMond holdt på å blø ihjel i skogen etter alvorlige skader, blant annet kollapset den ene lungen hans.

Året etter syklet han likevel Tour de France, men gjorde en elendig innsats. Året etter var han imidlertid tilbake på toppen. Før siste etappe (tempo) lå LeMond 50 sekunder etter Laurent Fignon, men vant på legendarisk vis med ni sekunder. LeMond vant også Tour de France i 1990 og står dermed med tre seire.

LeMond skal vitne Armstrong mener LeMond dopet seg før Touren i 1989.

UVENNER: Greg LeMond holder en arm rundt Lance Armstrong da sistnevnte vant Tour de France i 1999. Forholdet har kjølnet siden den gang. Foto: AP
UVENNER: Greg LeMond holder en arm rundt Lance Armstrong da sistnevnte vant Tour de France i 1999. Forholdet har kjølnet siden den gang. Foto: AP Vis mer

- Vi kommer til å få en sjanse til å fortelle sannheten til myndighetene, og jeg håper LeMond forteller sannheten om 1989. Han får fortelle sannheten, jeg har ingenting å skjule, sa Armstrong i går.

LeMond er etter de siste dagers uttalelser stevnet som vitne i det amerikanske mattilsynets dopingsak som blant annet bygger på Floyd Landis' avsløringer, skriver LA Times.

Armstrong sykler sin siste Tour de France og ligger på en skuffende 40.-plass i rittet nesten 40 minutter bak leder Andy Schleck.

Verken Armstrong eller LeMond har avgitt noen positiv dopingprøve.