KLØNETE: Harald Tiedemann Hansen kaller Vegard Robinson Bugges positive dopingprøve veldig irriterende og sinnsykt klønete.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KLØNETE: Harald Tiedemann Hansen kaller Vegard Robinson Bugges positive dopingprøve veldig irriterende og sinnsykt klønete. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Sykkelpresidenten: - Vi er irriterte og fryktelig skuffet

Vegard Robinson Bugge testet positivt.

(procycling.no/Dagbladet): Den norske sykkelrytteren Vegard Robinson Bugge (25) har avlagt en positiv dopingprøve etter å ha tatt astmamedisin.

Bugge har testet positivt for stoffet terbutalin. Prøven ble tatt under Tour des Fjords i Norge i slutten av mai.

- Vi i sykkelforbundet er irriterte og skuffet. Vi er irriterte fordi det dukker opp en sånn sak. Det liker vi dårlig. Samtidig er vi skuffet over at han er en ung, lovende rytter som er så sløv at han ikke rapporterer bruk av denne forsåvidt helt legitime astmamedisinen. Vi er fryktelig skuffet, sier sykkepresident Harald Tiedemann Hansen til Dagbladet.

- Irriterende klønete Sykkelpresidenten snakket selv med Vegard Robinson Bugge da de fikk beskjeden fra det Internasjonale Sykkelforbundet (UCI) i går.

- Jeg meddelte det jeg syntes. Han setter norsk sykkelsport i et dårlig omdømme, han setter karrieren på spill og ødelegger mye for laget sitt. Han var veldig lei seg, og skjønner selv at dette er forbaska klønete. Jeg tror på hans forklaring. Men det holder ikke, sånn som regimet har blitt. Han vet veldig godt at sånn skal rapporteres. Det er fryktelig enkelt å ta en samtale med lege, så hadde han fått den vanlige medisinen. Nei, dette er irriterende klønete, sier Tiedemann Hansen.

Robinson Bugge får trolig ikke en kjempestreng straff, da det ikke er et tungt stoff, men et nødvendig preparat. Men sykkelpresidenten er redd for at denne saken vil skape problemer for syklisten i framtida.

- Ja, det er jeg. Han setter karrieren sin på spill.

Kritisk 25-åringen sykler for det norske kontinentallaget Team Sparebanken Sør, et av de mest profilerte lagene i norsk sykkelsport.

Landslagstrener Stig Kristiansen er også kritisk:

- Dette er en dumhet fra hans side. Dette er hans eget ansvar, som han må stå til rette for. Vegard kan ha ødelagt hele karrieren med denne tabben, sier han til NTB.

- Det er synd at han ikke oppdaterte den legeerklæringen han hadde på stoffet tidligere. Det er en dyrkjøpt erfaring, som er uheldig og klønete, sier generalsekretæren i Norges Cycleforbund, Bjørn Sætre.
Astmamedisin Bugge er plaget av astma, noe han har dokumentasjon på, og tidligere hadde han sertifikat for å bruke astmamedisinen Bricanyl.

For noen år siden gikk han over til å bruke Ventoline isteden. Det er en medisin man ikke trenger godkjenning for å bruke.

Under årets Tour des Fjords brukte Bugge Bricanil igjen - som han gjorde for en del år siden - fordi han skal ha vært tom for Ventoline, men han hadde da glemt at godkjenningen hans for å bruke den type medisin gikk ut så langt tilbake som i 2009.

- Dette er en skrekkhistorie for utøvere. Vegard innrømmer at han har opptrådt klønete. Hvis han hadde godkjennelsen, så hadde det ikke vært noen sak. Han har ikke noe behov for å se på B-prøven, sier Atle Kvålsvoll, sportssjef for Team Sparebanken Sør.

POSITIV TEST: Vegard Robinson Bugge har avlagt en positiv dopingtest.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
POSITIV TEST: Vegard Robinson Bugge har avlagt en positiv dopingtest. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer