Sykkelpresidenten advarer Boasson Hagen: - Ikke gå til Bjarne Riis

Ser mørkt på danskens dopinghistorie.

KLAR TALE: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (innfelt) vil ikke se Edvald Boasson Hagen i Tinkoff-Saxo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB SCANPIX
KLAR TALE: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (innfelt) vil ikke se Edvald Boasson Hagen i Tinkoff-Saxo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB SCANPIXVis mer

HAMMERFEST/OSLO (procycling.no): Onsdag avslørte procycling.no at Edvald Boasson Hagen forlater Team Sky etter årets sesong.

Ett av lagene som blir hyppigst nevnt i forbindelse med nordmannen er Tinkoff-Saxo.

Det russiske laget styres av Oleg Tinkov. Bjarne Riis er sportsdirektør i etter at han i desember solgte seg ut av eierrollen.

Vil se Boasson Hagen i annet lag
Den norske sykkelpresidenten Harald Tiedemann Hansen liker ryktene dårlig.

- Hvorfor vil du at han ikke skal gå til Tinkoff-Saxo?

- Først og fremst er det på grunn av fortiden til Bjarne Riis.

- Det sportslige skal ikke jeg uttale meg om, men jeg har sagt det før og sier det igjen, utøvere tatt for doping har ingenting i sykkelsporten å gjøre. Det gjelder også Bjarne Riis, forklarer presidenten til procycling.no i Hammerfest før starten på årets Arctic Race.

Manageren: - Vi styrer Edvalds framtid
Dansken vant Tour de France i 1996, men innrømmet å ha dopet seg systematisk fra 1993 til og med 1998 i 2007. Tour-arrangøren ASO fulgte opp og uttalte at de ikke lenger betrakter ham som en vinner av den gule trøya.

Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt fortalte under Tour de France til TV 2 at Riis' dopingfortid ikke var avgjørende for 27-åringens lagvalg.

Konfrontert med den norske sykkelpresidentens uttalelser er han klar:

- Det må Tiedemann Hansen få mene hva han vil om. Han styrer Norges Cykleforbund og deres interesser. Vi styrer Edvalds framtid, forteller Hungerholdt procycling.no.

- Hvordan stiller du deg til Riis' fortid?

- Jeg tar også avstand fra Riis og alle som har holdt på med juks og fanteri. Der er sykkelpresidenten og jeg like. Men Riis? dopingfortid er ikke noen nyhet, og den betyr ikke noe for lagvalget. Det er totalkonseptet som er viktigst, forklarer manageren.

Boasson Hagen sykler denne uka Eneco Tour.

Deretter venter endagsrittene Vattenfall Cyclassics, GP Ouest France-Plouay, GP GP de Québec og GP de Montréal. Samtlige har nordmannen tidligere levert toppresultater i.

- Når tror du at dere tar et lagvalg dere er fornøyde med?
 
- Vi har sluttet å regne med når vi blir ferdige. Tidligere har jeg gitt datoer, men vi har ikke overholdt dem. Nå jobber vi kontinuerlig med saken og har ikke dårlig tid, svarer Hungerholdt.

Vil kaste Riis ut av sporten
Andre lag som har blitt koblet til nordmannens signatur de siste ukene er Astana, MTN-Qhubeka, Orica-GreenEdge og det nye laget til Fernando Alonso.

Les også: Landslagssjefen om lagbyttet: - Kan gi Edvald et løft

Tinkoff-Saxo har allerede signert Peter Sagan på en treårskontrakt for å styrke klassikerlaget. Boasson Hagen vil være en ytterligere forsterkning med tanke på det russiske lagets ambisjoner i klassikerne.

Tiedemann Hansen ser med spenning på karrierevalget én av Norges sykkelstjerner skal ta.

- Hvordan vil du reagere om han signerer for Tinkoff-Saxo?

- Jeg kan ikke gjøre så veldig mye med det, men jeg liker det ikke. Jeg liker ikke at Riis er en del av sykkelsporten, det gjør jeg ikke. Det er synd hvis han går dit, men han må jo vurdere det ut i fra sportslige hensyn, sier presidenten.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

DOPINGHISTORIE: Bjarne Riis jukset og vant Tour de France i 1996. Nå er han sportsdirektør i Tinkoff-Saxo. Foto:  Arnt E. Folvik / Dagbladet
DOPINGHISTORIE: Bjarne Riis jukset og vant Tour de France i 1996. Nå er han sportsdirektør i Tinkoff-Saxo. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer