Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkelsponsor ba Stein Ørn om å trekke seg

- Jeg applauderer initiativet hans, svarer Kristoffs trener.

FRISK DEBATT: Sykkelsponsor Vegar Kulset (innfelt) sparer ingen når han diskuterer tydlighet i antidopingspørsmål via sosiale medier. Det fikk Stein Ørn erfare, men Alexander Kristoffs trener mener debatten er etterlengtet. FOTO: Uno-X/Scanpix
FRISK DEBATT: Sykkelsponsor Vegar Kulset (innfelt) sparer ingen når han diskuterer tydlighet i antidopingspørsmål via sosiale medier. Det fikk Stein Ørn erfare, men Alexander Kristoffs trener mener debatten er etterlengtet. FOTO: Uno-X/Scanpix Vis mer

(procycling.no): Vegar Kulset er kanskje Norges mest innflytelsesrike sponsor innenfor sykkelsporten som administrerende direktør i Uno-X Gruppen.

De spytter midler inn i tre av de fire største norske rittene, og har i tillegg engasjert seg i flere lag på klubb- og kontinentalnivå.

I tillegg til å være levende opptatt av utviklingen av norsk sykkelsport, tillater trønderen seg å skyte fra hofta via mikrobloggtjenesten Twitter.

Her sparer han ingen, og den siste tiden har alt fra Norges Cykleforbund til Stein Ørn og Roy Hegreberg fått så hatten passer.

- Dere har lagt ut en del krasse Twitter-meldinger den siste tiden. Hvorfor velger dere å gjøre det på den måten?

- Vi opplever ikke oss selv som krasse, men som sykkelentusiaster bryr vi oss om utvkilingen av norsk sykkel. Og som norsk sykkels største sponsor, er vi kanskje ekstra opptatt av sportens omdømme. I tillegg kommer vi fra en kultur hvor vi er vant til å kalle en spade for en spade. Det er kanskje et stykke unna kulturen som har preget sykkelsporten opp gjennom årene, så sånn sett kan det kanskje oppleves litt uvant. Vi mener på ingen måte at vi sitter på sannheten, klare svare eller riktige konklusjoner - men vi stiller noen spørsmål som vi gjerne ser at flere kan reflektere over, forklarer Vegar Kulset overfor procycling.no.
 
Hardt ut mot Ørn og Katusha Etter Eduard Vorganovs positive dopingprøve og Katushas påfølgende utmelding fra MPCC, la Kulset ut flere ytringer:

«Katusha uten Kristoff ville neppe vært velkommen til det antidopingprofilerte Tour des Fjords».

Her finner du Kulsets Twitter-profil! (du kan også se tweets i faktaboks høyere oppe i artikkelen)

«Katusha benyttet ikke anledningen til å styrke omdømmet, Stein Ørn kan styrke både sitt eget, Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Cykleforbundets.»

«Kristoff og Bystrøm kan naturligvis ikke gå nå, men bør ikke Stein Ørn umiddelbart trekke seg Katusha?», spurte Kulset via Twitter.

- Står du fremdeles på at Ørn bør trekke seg ut av Katusha?

- Vi er helt trygge på at Stein Ørn gjør sine kloke vurderinger og har naturligvis ikke forutsetninger for å si at han burde trekke seg fra Katusha. Men å trekke seg/si opp i protest, er et sterkere virkemiddel enn å si seg uenig. Uenig i strategi, vurderinger og ligende. Men igjen, vi er helt sikre på at han gjør grundige og kloke vurderinger, og forstår at han mener det er riktig å prioritere Kristoffs sesong foran en personlig protest ved å trekke seg.
 
Trekker fram Kristoff, Kaggestad og Kvålsvoll Med sine utspill ønsker Kulset altså å si ting som de er, og gjerne bidra til en sunn debatt rundt problemstillinger mange heller hadde valgt å tie om i offentligheten.

Uno-X-sjefen har spesielt merket seg tre meningsbærere han mener peker seg i det offentlige rom ut når det gjelder tydelighet innenfor sykkelsporten.

- Vi hadde gjerne sett at flere uttrykte seg like klart. De sier tingene rett ut. Noen ganger kan det kanskje oppleves litt ufølsomt, men det får vi tåle. Spesielt med bakgrunn i sykkelsportens historikk, er det ekstra viktig at både ledere, trenere og utøvere er veldig tydelige. I dagene etter at Katusha meldte seg ut av MPCC, forventet vi at flere skulle komme på banen. Alexander Kristoff var som alltid helt forbilledlig, stilte opp rakrygget og sa rett ut at han mente arbeidsgiveren hans burde tatt straffen. Og det er helt grunnleggende at vi står for våre prinsipper og verdier også når det koster noe, som å ta en straff i form av en utestengelse. Vi må også passe på at prinsipper og verdier ikke bare blir noe vi trekker fram i festtaler, men at vi stiller opp og gjentar hva vi står for når det blåser og blir stilt kritiske spørsmål.

Kulset lot seg i samme tidsrom seg forundre over at Norges Cykleforbund ikke var på banen. I stedet skrev generalsekretær Bjørn Sætre et innlegg om manglende dopingtesting i konkurranse under X-Games.

- Ja, vi forventet definitivt at forbundet skulle si noe om utmeldelsen av MPCC og dopingsakene i Katusha. Det er en sak som definitivt angår norsk sykkel med to av våre ryttere og en landslagslege som lønnes av laget. Det var derfor litt fascinerende å registrere at forbundet valgte å fremme sterke synspunkter om X-Games og TV 2, i stedet for å si noe om Katusha og MPCC.

• Du finner Sætres utspill her!

Kulset kvitterte med denne tweeten:

«Cykleforbundet kritisk til TV 2 og X Games. Har de kommentert egen landslagsleges rolle i Katusha?».

Ørn ønsker debatten velkommen Kritiske tweets fra sponsorer og bransjeaktører er uvanlig, om enn noe forfriskende i tiden vi lever. Men hvor høy er egentlig takhøyden innenfor norsk sykkelsport?

procycling.no kontaktet både Stein Ørn og Tour des Fjords-sjef Roy Hegreberg for å høre hvordan de reagerer på de brutalt ærlige utspillene fra Kulset.

• Les også: Team Kristoff vurderer framtida i Katusha

Kristoffs suksesstrener fortalte procycling.no uoppfordret dagen etter utmeldelsen fra MPCC at «Team Kristoff vurderer egen framtid i laget».

- Alt som debatteres rundt dette, er bra. Jeg setter min personlige prestisje på spill her, og det er i så fall meg det vil gå utover. For antidopingsaken er jeg overbevist om at jeg gjør det rette valget ved å bli værende i Katusha. Jeg respekterer Kulset fordi han tar utgangspunkt i en del problemstillinger det er mange som mener noe om. Det er riktig å eksponere det, og man skal være kritisk til dopingproblematikk. Jeg er tilhenger av at det skapes et offentlig trykk rundt det, og at det ikke feies under teppet. Derfor applauderer jeg initiativet hans. Jeg har selv gått ut mot Katusha og mot valget de gjorde, og det er et ganske sterkt signal å sende ut mot arbeidsgiveren din. Samtidig har Katusha akseptert min fordømmelse, forklarer Ørn overfor procycling.no.

- Du fortalte jo oss at du og Alexander vil vurdere framtida i laget på sikt. Kan du si litt om hvilke refleksjoner som ligger bak avgjørelsen om at du fremdeles blir værende i laget?

- Slik jeg ser det nå, representerer jeg beskyttelsen for de rene utøverne i laget, og blant andre Alexander og Sven Erik. Dersom man tror at Katusha er et team som potensielt kan skade Alexander, hvordan skal jeg kunne beskytte ham om jeg står utenfor laget? Vi har i sterke ordelag markert hvor vi står hen, og ingen er i tvil om vårt syn når det gjelder antidoping. Det kan vi fortelle om når som helst og hvor som helst. Det det dreier seg om nå, er hvordan man løser disse problemene i praksis. Katusha er absolutt i gang med den jobben, selv om jeg forstår at man fra utsiden kan betvile det. Uansett hvordan man snur og vender på denne saken, vil noen bli skadelidende. Etter at Katusha trakk seg ut av MPCC, er det i hovedsak laget som blir skadelidende. Om jeg trekker meg ut, vil den eneste effekten være at det gagner mitt image. Sett ut fra et antidopingståsted, vil ikke det hjelpe Alexander og Sven Erik. Derfor velger jeg å bli i laget, fortsette å jobbe fra innsiden og forsøke å vise at det er mulig å oppnå gode resultater ved hjelp av rene utøvere. Dersom man ser på Katusha som et rent lag, er man nødt til å vise at det er mulig å vinne med rene utøvere. Opplever man det som skittent, må man beskytte utøverne som er rene så det ikke skjer noe med dem. Når det gjelder min personlige prestisje, burde jeg nok ha meldt meg ut for lenge siden. Det er jeg nødt til å ofre i denne sammenhengen, mener Ørn.
 
Dropper Astana, inviterer Katusha I Stavanger sitter Tour des Fjords-general Roy Hegreberg midt opp i litt av et paradoks.

• Les også: Polsk lag uønsket i Tour des Fjords

Det ble applaudert da han som rittsjef takket nei til Astana og ikke ønsket CCC Sprandi til start i rittet.

Så hvordan kan han da forsvare at Katusha og hjemmehelten Kristoff er det første laget på lista hvert år?

- Tour des Fjords har lagt seg på en spesielt tøff linje når det gjelder de inviterte lagenes antidopingomdømme. Astana var vel for eksempel ikke ønsket til Vestlandet i fjor? Det er sikkert mulig å argumentere for nyanseforskjeller, som hvem som signerer ryttere med dopingfortid. Men for de fleste tror vi Katushas omdømme er omtrent som Astanas. Vi påpeker strengt tatt bare det åpenbare; at Kristoffs popularitet og personlige omdømme veier opp for Katushas frynsete rykte. Som sykkelentusiaster og generalsponsorer, er vi selvfølgelig vilt glade for at vi får oppleve Alexander i Tour des Fjords, påpeker Kulset.

Han presiserer at han verken har - eller ønsker seg - reell makt i forhold til hvilke lag som faktisk befinner seg på startstreken hvert år.

- Det får vi beskjed om samtidig som alle andre.

Ber arrangørene stå samlet - Det er vel riktig å si at dopingsakene rundt Katusha har satt dere i en vanskelig posisjon, Hegreberg?

- Det er vel negativt for hele sykkelsporten uansett når slike ting skjer. Jeg har hørt såpass mye bra fra Sven Erik, Alexander og Stein om hvor tydelige de er, og hvor bra de jobber internt, til å la dette plage meg altfor mye. Samtidig har man ikke kontroll på utøverne 24 timer i døgnet. I alle samfunnslag vil det være noen som prøver å ta snarveier.

- Også i Katusha.

- Jeg tror Katusha har vært litt uheldige i det siste. Paolini-saken var ikke en bare en dopingsak, men også en personlig tragedie. I min bok er det forskjell på det - og å hente inn ryttere med et veldig frynsete rykte. Uansett hvilke lag man velger inn, vil man finne ryttere med en viss risiko.

- Er det viktig at dere rittarrangører er litt selektive?

- Hvis alle arrangører er med og tar ansvaret sitt, vil man være med å bidra til å renske enda kjappere opp, enn om man ser gjennom fingrene hele veien. ASO (Tour de France-arrangøren) har også lag de ikke pleier å invitere, og jeg mener alle rittarrangører bør ta problemstillingen på alvor.

- Kulset er også med som generalsponsor for Tour des Fjords. Hva tenker du om at han ytrer seg på denne måten i det offentlige rom?

- Såpass takhøyde må det være. Jeg synes Uno-X er fantastiske og de engasjerer seg på en helt unik måte. De stiller opp under arrangementene og bruker sykkelsponsoratet sterkt internt. De har et stor eierskap til produktet og bidrar selv. Jeg synes bare det er positivt at Vegar er med og skaper diskusjoner og debatt. Enten man er enig eller uenig i utspillene han kommer med, vil de skape debatt og det er slik det skal være.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!