Sykkelsporten er død

Rytterne har ingen troverdighet. Brynjar Skjærli kommenterer.

• Dagbladet.no gjør oppmerksom på at denne kommentaren ble skrevet før det ble klart at Cristian Moreni har avlagt årets tredje positive dopingprøve i Tour de France.

Sykkel og doping har blitt synonymt. Samarbeidet har vart så lenge og er så innarbeidet at det ikke lar seg atskille. Derfor må proffsyklinga ta en pause. Hele idretten har blitt latterlig. En parodi.

Da Patrik Sinkewitz testet positivt i Tour de France i år tok tyske tv-kanaler konsekvensen og trakk seg. Det samme gjorde enkelte sponsorer. For første gang fikk doping konsekvenser for fellesskapet. Det er ikke noe stort problem å sette spørsmålstegn ved etikken til de firmaene som nå vil bli assosiert med sykkelsporten.

Jeg kunne gjerne brukt gårsdagen på å ringe rundt til tidligere sykkelprofiler og spurt hva de synes om det som nå skjer. Men jeg orker ikke. Spar meg for frasene om at dette viser at dopingkontrollene fungerer, at det bare er noen få som doper seg og at dette ikke bare er et problem i sykkelsporten.

Det er ikke mange uker siden de samme sa at den systematiske dopinga var noe som hørte 90-tallet til. Hallo! Våkn opp.

I FJOR ble alle favorittene utestengt fra Tour de France, og vi har ennå ingen vinner av verdens største sykkelritt. I år hang dopmistanken rundt de fleste av forhåndsfavorittene. Nå viser det seg at ryktene om Alexandre Vinokourov stemte. Men to nye favoritter har markert seg, Alberto Contador og Michael Rasmussen kjemper om den gule trøya.

Rasmussen har hatt mistanken hengende over seg i flere dager. Men ikke så mange har snakket om spanske Contador. Den eneste som er med Rasmussen oppover fjellene og som på siste fjelletappe rykket fra dansken en rekke ganger.

Alberto Contador som nå sykler for Lance Armstrongs tidligere lag Discovery Channel, var i fjor på laget Liberty Seguros. Da fikk han ikke sykle Tour de France fordi han og laget var involvert i den spanske dopingskandalen Operasjon Puerto.

DOPINGAVSLØRING PÅ DOPINGAVSLØRING: Mange av de som tilsynelatende har vært verdens beste sykkelryttere de siste åra, har i ettertid blitt avslørt som juksemakere. Grafikk: DAGBLADET Foto: SCANPIX
DOPINGAVSLØRING PÅ DOPINGAVSLØRING: Mange av de som tilsynelatende har vært verdens beste sykkelryttere de siste åra, har i ettertid blitt avslørt som juksemakere. Grafikk: DAGBLADET Foto: SCANPIX Vis mer

Dokumenter den danske avisen Ekstra Bladet sitter på viser at Contador skulle ha den samme dopingblandinga som Jürg Jaksche. Jaksche innrømmet for kort tid siden å ha brukt EPO, eget blod og andre dopingpreparater.

DA JEG jeg satt på pressekonferansen med Tom Boonen i Bourg-en-Bresse fredag den 13, fikk han spørsmål om dopingryktene rundt Quik-Step laget. Han svarte at han gadd ikke bruke tid på ting som skjedde da han var to år.

Thor Hushovd gidder heller ikke å snakke om doping. Syklinga hans over fjellene beviser mer enn noe annet at han ikke doper seg, men sykkelsporten vil ikke bli friskmeldt før alle i og rundt miljøet åpner seg rundt hvordan dopingen infiltrerer miljøet.

Så lenge det er en stilltiende aksept om at doping er en del av sykkelsporten, blir ikke dette bedre.

Da jeg var på toppen av Plateau de Beille sist søndag og så Tour de France-rytterne kjempe seg opp de 16 siste knallharde kilometerne til målpunktet, slo det meg hvor fantastisk, men dessverre så spesielt det som skjedde opp bakken var.

Etter å ha syklet i fem timer, begynte rytterne å rykke i den siste bakken. I tetgruppa var det noen som ikke tålte noen rykk, andre falt av etter to rykk og etter et par rykk til er det bare Rasmussen og Contador igjen. De fortsatte det vanvittige kjøret helt opp og rykket i ett sett. For de andre hadde melkesyra tatt overhånd for lenge siden. For disse to fantes det ingen grense.

De kjørte den siste bakken halvannet minutt raskere enn Lance Armstrong noen gang har gjort tidligere når han har vunnet den Tour de France-etappen.

ETTER MÅLGANG fortalte pressesjefen til Rasmussens lag, Rabobank, meg og de andre pressefolka flere ganger at Rasmussen bare godtok spørsmål om sykkel.

Sykkelsporten er død

I går måtte Michael Rasmussen snakke. Ikke om forlengelse av kontrakten med Rabobank som var den opprinnelige planen. Det er utsatt. Temaet måtte bli doping.

Da fikk vi et innblikk i katt og mus leken mellom antidopingorganisasjonene og utøverne.

Mens Rasmussen varsler antidopingmyndighetene om at han er i Mexico via brev på papir og i konvolutt, som bruker et par uker på å komme fram fordi han sender det fra Mexico, så er danske antidopingmyndigheter på hjemstedet hans i Italia for å foreta dopingtest.

Rasmussens advokat, som også var på pressekonferansen, avviste flere av de advarslene og utelatelsene fra dopingtester som Rasmussen har blitt beskyldt for de siste dagene. Noe skal ha vært advarsler som ikke gir konsekvenser for utøveren, antakeligvis et forhåndsvarsel om at utøveren ikke har gitt informasjon om hvor han er.

Han viste også til administrative feil fra antidopingorganisasjonene, før advokaten satte spørsmålstegn ved om Antidoping Danmark i det hele tatt har myndighet til å teste Rasmussen, ettersom han ikke har løst sykkellisens i Danmark.

SPØRSMÅLENE ER BERETTIGET, for det er ingen tvil om at det er en heksejakt på syklister nå. Det viser gårsdagens frikjennelse av Alessandro Petacchi, som ikke fikk sykle Tour de France fordi han brukte en helt vanlig astmamedisin som mange bruker.

Derfor er det viktig at rettssikkerheten til utøverne bevares oppe i det som nå skjer.

Men spørsmålene fra advokaten viser også et antidopingsystem som ikke fungerer.

Rasmussen måtte rapportere til både det internasjonale sykkelforbundet og Antidoping Danmark.

Siden de ikke har et samordnet opplegg, blir han ikke utestengt selv om han har vært utilgjengelig langt utover det som er lovlig. Isteden blir det nå en krangel rundt jus, datoer og detaljer fordi det er et system som ikke fungerer.


NÅR SYSTEMET
er slik at man må få tre advarsler før man blir utestengt, så kan utøverne spekulere i å få noen advarsler. 22 dager borte tre uker før en viktig konkurranse, er perfekt.

Bruker man EPO er det sporbart i åtte timer etter inntak, mens effekten er på topp etter tre uker. Derfor vil det nå bli diskutert om ett alvorlig brudd på meldeplikten kan føre til utestengelse.

Tilfellet Rasmussen avdekker også tydelig hvor lite utbredt antidopingarbeidet er. Mens man i både Norge, Danmark og flere andre vestlige land har velfungerende antidopingsystemer, er antidoping et fremmedord i mange land.

Rasmussen innrømmet at han aldri har blitt testet av myndigheter i Monaco og Mexico, hvor han har løst lisens de siste tre åra.

Men Rabobank-sjef Theo de Rooij kunne på pressekonferansen fortelle at mange syklister bor i Monaco. Dessuten var han sikker på at det var flere syklister i feltet som også hadde fått advarsler fordi de ikke hadde oppgitt korrekt informasjon om hvor de befant seg.

Så da er ikke Michael Rasmussen alene. Men det ante vi vel.