Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Sykkelsporten er en liten verden. Det treffer hardt

Påsken den belgiske sportsdirektøren helst vil glemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): For én uke siden oppholdt Gino Van Oudenhove og hans familie rundt tre mil unna da terroristene angrep Zaventem-flyplassen.

I løpet av formiddagen smalt det på nytt ved Maelbeek metrostasjon. 35 uskyldige mennesker og tre selvmordsbombere endte livene sine under angrepene.

Over 300 mennesker ble skadet.

- Det må ha vært helt forferdelig om man visste at man hadde noen kjente på flyplassen, og ikke fikk kontakt med dem etterpå. I mitt tilfelle hadde jeg kontroll på både hvor familien og rytterne mine var. Selv om vi fulgte med, og dette var triste hendelser, holder man en viss avstand til det, når man ikke står midt oppe i det selv, forteller Team Joker-sjefen til procycling.no.

- Kan se ansiktene foran meg Som belgisk sportsdirektør ble ikke dagene etter terroranslaget noe lettere.

Mandag døde 25 år gamle Antoine Demoitié etter å ha blitt påkjørt av en motorsykkel under Gent-Wevelgem.

Natt til tirsdag ble belgisk sykkelsport rammet av en ny tragedie. Hjerteinfarktet 22 år gamle Daan Myngheer pådro seg på vei vekk fra lørdagen etappe under Critérium International, skulle koste Roubaix Lille Metropole-rytteren livet.

• Les også: - Nytt dødsfall rammer sykkelsporten

- Jeg har ikke snakket med disse to rytterne, men jeg vet veldig godt hvem de er. Jeg kan se ansiktene deres foran meg. Jeg kjenner faktisk også motorsyklisten som var involvert i ulykken med Demoitié. Han er en veldig rutinert fyr; sindig og rolig, forteller Van Oudenhove.

Talentfulle ryttere Team Joker konkurrerer mye i utlandet og sykler flere av de samme rittene som Wanty-Groupe Gobert, Demotiés arbeidsgiver.

Roubaix Lille Metropole måler de krefter mot enda oftere.

Under Paris-Troyes i midten av mars, ble Myngheer 11.-mann sammenlagt for sin franske arbeidsgiver.

- Demoitié var en en spurter. Jeg husker han vant en av etappene under Circuit des Ardennes, og ble tredjemann da Odd Christian Eiking sto på podiet i fjor. Han var også med foran i Handzame Classic. Roubaix-laget kjører vi mye med, blant annet under ritt som Paris-Troyes og GP Lillers. Jeg kjenner sportsdirektør Frédéric Delcambre veldig godt.

- Vi er nok ganske harde Van Oudenhove innrømmer at dødsfallene kommer tett på, og at det rammer sykkelsporten hardt.

- Sykkelsporten er en veldig liten verden. Det treffer mange når det skjer noe, og det treffer hardt.

Likevel er han fast bestemt på at rytterne er nødt til å rulle videre.

Dagen etter terroranslaget mot Brüssel, syklet man Dwars door Vlaanderen etter en kort markering på starten. Tirsdag sykler blant annet Alexander Kristoff tredagers i De Panne.

- Tragediene føles nærme, men likevel langt unna. Man kan ikke forestille seg hvordan det er å bli rammet, før man står midt oppi det selv. Det er slik vi er skapt som mennesker, og vi er nok ganske harde. Hvor mange bilulykker har man ikke kjørt fordi? Det blir litt som om man leser en dødsannonse. Man reagerer på det, og stanser kanskje litt opp - men livet går videre.

- Ser du noen tiltak som vil gjøre sykkelryttene tryggere for dine ryttere?

- Det er vanskelig, men man kan i hvert fall ikke gå rundt og tro at det kommer til å skje noe forferdelig. Jeg må innrømme at jeg tenker på det, samtidig kjører kona til jobben hver dag og vi vet at vi deler veien med bilene under trening. Alle som er involvert i sykkelritt, forsøker å legge forholdene til rette for at det foregår på en trygg måte. Man kan ikke gjøre så mye annet enn å be rytterne om å være forsiktige, mener Van Oudenhove.

TØFF UKE: Gino Van Oudenhove har fått både terror og sykkeldødsfall tett på seg i påsken. FOTO: Torgeir Strandberg, procycling.no
TØFF UKE: Gino Van Oudenhove har fått både terror og sykkeldødsfall tett på seg i påsken. FOTO: Torgeir Strandberg, procycling.no Vis mer
Hele Norges coronakart