Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aqua Blue sliter med å få innpass i ritt:

- Sykkelsporten kontrollert av «gutteklubb-mentalitet»

Sykkelsjef lynende forbannet etter to avslag på rappen.

STOR SEIER: Larry Warbasse og Aqua Blue kvitterte for tilliten når de ble invitert til Tour de Suisse i fjor. Denne sesongen har ikke laget klart å klore til seg et av fripassene til de tre største etapperittene, noe som irriterer lagets eier grenseløst. (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP)
STOR SEIER: Larry Warbasse og Aqua Blue kvitterte for tilliten når de ble invitert til Tour de Suisse i fjor. Denne sesongen har ikke laget klart å klore til seg et av fripassene til de tre største etapperittene, noe som irriterer lagets eier grenseløst. (Gian Ehrenzeller/Keystone via AP) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Foran 2017-sesongen signerte Rick Delaney blant annet Lars Petter Nordhaug som kaptein og inntok sykkelscenen som et friskt pust med sitt Aqua Blue Sports.

Laget bet også godt ifra seg sportslig. Rytterne var ofte å se i brudd, og inn tikket invitasjoner fra La Vuelta, Liège-Bastogne-Liège, Tour of the Alps, Tour de Suisse, Tour de Yorkshire og Omloop Het Nieuwsblad.

De kvitterte også ved å vinne etappeseirer i vueltaen (Stefan Denifl), Tour de Suisse (Larry Warbasse) og amerikaneren tok i tillegg med seg mesterskapstrøya hjem fra Knoxville, Tennessee.

Frustasjonen har derfor bygget seg opp kraftig da det har vist seg vanskeligere å motte invitasjoner i sitt andre leveår på brosteinen.

Ignorert av alle Grand Tours

Verken Giro d’Italia eller Tour de France fant plass til Delaneys irske mannskap da de sendte ut invitasjonene tidligere i vinter. Da heller ikke vueltaen fulgte opp - på tross av god innsats i fjor - og triumfen på den 17.-etappen, kokte det over for teamsjefen.

- Jeg er så forbannet på «prosessen», hva er uttakskriteriene? I fjor hadde vi ingen historikk å vise til og fikk noen fantastiske invitasjoner. I år har vi en positiv historikk å vise til og blir avspist med få eller ingen invitasjoner. Jeg investerer millioner i denne idretten og prøver å tilby noe litt annerledes når det gjelder finansiering for å prøve å holde sykkelsporten i live, skriver iren i et innlegg på Twitter som først ble gjengitt av Velo News.

FRISKT PUST: Aqua Blue Sports inntok landeveien i 2017. Blant annet med Lars Petter Nordhaug på laget. FOTO: Aqua Blue Sports
FRISKT PUST: Aqua Blue Sports inntok landeveien i 2017. Blant annet med Lars Petter Nordhaug på laget. FOTO: Aqua Blue Sports Vis mer

Delaney er sjefen for et Monaco-basert selskap som importerer alkohol til det irske markedet.

procycling.no-intervju: Her kan du lese mer om prosjektet til Rick Delaney

Andre sykkellag henter inn penger til satsingen via rike velgjørere eller mer eller mindre flyktige tittelsponsorer. Business-mannen fra Cork har tatt lagnavnet fra sitt eget selskap, men på sikt var planen at nettbutikken fra lagets egen hjemmeside skulle generere nok inntekter til å fullfinansiere laget.

- Det er ekstremt viktig at lagene klarer å holde seg selvfinansiert, og da er man nødt til å se på TV-rettigheter, businessmodeller og måter å øke inntektene på for de respektive lagene. Det er ingen tvil om at man trenger en grundig opprydding i disse problemene, har Delaney uttalt i et intervju med procycling.no tidligere.

- Ingen ritt gir lav trafikk

Den planen gjøres selvsagt mye vanskeligere av at invitasjonene uteblir:

- Ingen ritt betyr ingen trafikk på hjemmesidene våre, som igjen betyr ingen salg og ingen finansiering for laget vårt. Vi spør sykkelsporten kontinuerlig om å invitere oss inn på den store scenen for å støtte prosjektet vårt og idretten generelt. Vi får ikke en gang en høflig avslag per telefon som forteller at vi er blitt utelatt.

Også i starten av april kom nok et slag for det irske prokontimannskapet. Alle lag ønsker «a taste of the big apple» og finne en døråpner til det kjøpesterke, amerikanske markedet.

Delaney var helt sikker på at han satt med den inngangsbilletten med mesterskapstrøya til Warbasse.

- Dessverre blir det ikke noen invitasjon til California i år. Det er opplagt at den amerikanske mestertrøya er undervurdert av arrangøren. Dette er fullstendig mangel på respekt overfor trøya, Larry (Warbasse) og alt den representerer. Takk for støtten, skrev Delaney på Twitter.

Velger stort sett «hjemlige lag»

Tour de France valgte seg gjengangerne Cofidis, Direct Energie og Wanty-Groupe Gobert, i tillegg til Fortuneo-Samsic. Dermed var det verken plass til Bryan Coquards Vital Concept eller Aqua Blue Sport.

Giro d’Italia delte ut fripassene til Androni Giocattoli, Bardiani CSF, Willier Triestina-Selle Italia og Israel Cycling Academy (rittet starter som kjent i Jerusalem).

Les også: Tre spanske lag invitert til vueltaen

I La Vuelta har som vanlig Cofidis og Caja-Rural blitt inviterte. Også de to ferske, spanske lagene Burgos-BH og Euskadi-Murias ble invitert.

Mens Stefan Denifl via Twitter viste forståelse for at arrangøren forsøker å hjelpe spansk sykkelsport, er ikke Rick Delaney like raus når han setter ord på situasjonen fra sitt ståsted:

- Vi, sammen med andre lag, er nødt til å logge oss på sosiale medier for å se om vi får kjøre ritt. Det er det eneste (som skjer). Vi, som er et lag som prøver å bygge og forbedre denne sporte, greier ikke å få innpass i rittene. Ja, jeg vet at denne idretten vil fortsette lenger enn jeg vil, men i øyeblikket er den kontrollert av en guttklubb-mentalitet. Vi trenger virkelig å spørre oss om dette er en ekte sport som gir oss muligheter deretter. Det er helt utrolig. Over og ut.

Det er altså bare Israel Cycling Academy (giro), Wanty-Groupe Gobert (le tour) og Cofidis (vuelta) som ikke kommer fra samme land som rittet arrangeres i. Det er en måte å se det på, eventuelt påpeke at det var enklere å bli invitert til rittene i fjor - mens det i år er enda flere nystartede konsepter som er med i konkurransen.

Uansett har Delaney noen gode poenger når han etterlyser bedre tilbakemeldinger og en gjennomgang av uttaksprosessen til de største sykkelrittene. Selv om man også kjenner igjen problematikken i forhold til hvor de respektive lagene har sitt utspring, hvilket land sponsorene deres kommer fra og til slutt hvilke ryttere som får kontrakt hos de samme profflagene.

PS: Det var amerikanske Velo News som omtalte denne saken først. Les saken her!

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!