BLODIG: Alexey Lutsenko har akkurat fått en hjelpende hånd ut av skogen, mens Jesús Herrada (nærmest) sjekker at alt står bra til med sykkelen etter en velt. Begge fullførte etappen. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com)
BLODIG: Alexey Lutsenko har akkurat fått en hjelpende hånd ut av skogen, mens Jesús Herrada (nærmest) sjekker at alt står bra til med sykkelen etter en velt. Begge fullførte etappen. Foto: Tim de Waele (TDWSport.com)Vis mer

Tour de France

Sykkelstjerne etter mannefall i touren: – Sikkerheten må settes først

Tolv ryttere ute av Tour de France etter søndagens kongeetappe.

(procycling.no): – Denne niende etappen i touren er alt for mye. Klatringene er for harde, utforkjøringene for farlige. Et bra show, men sikkerheten må settes først, skriver Sep Vanmarcke på Twitter under etappen.

Vanmarcke, som er én av de største klassikerstjernene i sporten, er ikke selv med i årets utgave av touren.

Etappen var preget av mange tekniske utforkjøringer, hvor kvaliteten på veiene ikke var den beste. Kombinert med at det tidvis regnet, var det en rekke velt på etappen.

Manuele Mori, Robert Gesink, Geraint Thomas og Richie Porte måtte alle bryte etter å ha veltet underveis på etappen.

I tillegg til de fire, var det en rekke andre ryttere som veltet på den 181,5 kilometer lange etappen til Chambéry, deriblant Rafal Majka og Alberto Contador, men som kom seg til mål.

Matteo Trentin gikk ned i samme velt som Majka og Thomas, og havnet utenfor tidslimiten på grunn av skadene han pådro seg. Seks andre ryttere havnet også utenfor tidslimiten, mens Jos Van Emden ga opp da han innså at han ville havne utenfor.

– Det var veldige tekniske utforkjøringer, veldig humpete veier. Det var mange ganger jeg satt med hjertet i halsen jeg også, sier Alexander Kristoff til TV 2 etter målgang.

Nordmannen havnet selv tett på velten hvor Thomas brakk kragebeinet, og Majka fikk ødelagt sammenlagtsjansene sine, men kom seg helskinnet til mål.

– Arrangøren fikk det som de ville

Dan Martin var den som var tettest på den stygge velten til Porte. Iren ble dratt med i velten da Porte kom tvers over veibanen på vei ned fra Mont du Chat.

– Det er så glatt, og jeg antar at arrangøren fikk det som de ville. Jeg tror ikke noen ønsket å ta sjanser der, men det var bare så glatt under trærne. Richie låste bakhjulet sitt, gikk rett i gresset, og så kom sykkelens hans bare rett i meg. Jeg hadde ikke noe sted å gå, sier Martin til Cyclingnews.

– Det er vi som tar risikoen, men i dag hjalp ikke løypa, kombinert med regnet. Det var mye grus i veien, og mange raske, tekniske utforkjøringer. Hvis du ikke er sikker blant de fem første rytterne..., sier Martin, og lar ordet henge - med en tydelig beskjed til arrangøren.

Han var selv nære ved å krasje sammen med Thomas og Majka, men klarte å holde seg på sykkelen. Etter at han veltet sammen med Porte, måtte han få et nytt forhjul.

Hjulet han fikk fra den nøytrale servicemotorsykkelen hadde ikke bremser, noe som sørget for at han også kjørte rett ut i neste sving. Dermed måtte han vente på reservesykkelen fra følgebilen, men etter en heroisk utforkjøring kom han i mål i gruppe nummer to, 1.15 bak etappevinner Rigoberto Urán.