Sykkelstjerne forteller om kjønnsskiftet

Den tidligere toppsyklisten Robert Millar forsvant plutselig fra rampelyset i 15 år. I 2017 kom Millar tilbake som Philippa York. Nå åpner hun opp om kjønnsskiftet for første gang.

KJØNNSSKIFTE: Philippa York het tidligere Robert Millar og var en av de største sykkelstjernene på 80- og 90-tallet. Foto: KEYSTONE/Jean-Christophe Bott
KJØNNSSKIFTE: Philippa York het tidligere Robert Millar og var en av de største sykkelstjernene på 80- og 90-tallet. Foto: KEYSTONE/Jean-Christophe Bott Vis mer
Publisert

Robert Millar var en av de mest fremtredende syklistene på 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Men i 2002 forsvant Millar fra rampelyset.

På 2010-tallet begynte så navnet Robert Millar å dukke opp som skribent i sykkelspalter i England. Det ingen visste var at Millar da kun var et pseudonym.

Millar, som var Storbritannias mest meritterte syklist før Bradley Wiggins og Chris Froome begynte å dominere, hadde blitt Philippa York.

MERITTERT: Robert Millar er en av Storbritannias mest meritterte syklister gjennom tidene. Her fra 1984 da han vant den prikkete klatretrøya i Tour de France. Foto: Photosport/REX
MERITTERT: Robert Millar er en av Storbritannias mest meritterte syklister gjennom tidene. Her fra 1984 da han vant den prikkete klatretrøya i Tour de France. Foto: Photosport/REX Vis mer

- Ikke glad

Nå, tre år etter at hun avslørte kjønnsskiftet, forteller York om prosessen i Bradley Wiggins´ podcast The Bradley Wiggins Show.

Til Storbritannias første Tour de France-vinner forteller hun at hun begynte å tenke på å skifte kjønn under sykkelkarrieren.

- Som alminnelig menneske var jeg kun glad fem prosent av tiden. Som sykkelrytter og under løp tenkte jeg ikke på den slags, fordi da er man helt oppslukt. Men en time etter at jeg hadde parkert sykkelen og var tilbake i mitt normale menneskeliv, gikk det opp for meg at jeg ikke var glad, forteller York i podcasten.

- Traff et bunnpunkt

Som Robert Millar vant hun blant annet klatretrøya i både Tour de France og Giro d'Italia, samt flere annenplasser sammenlagt i Giroen og Vuelta a España.

Men bak suksessen på sykkelsetet hadde ikke Millar det bra personlig, frem til han bestemte seg for å bytte kjønn.

STJERNE: Robert Millar tre år før stjernesyklisten la karrieren på hylla. Foto: Colorsport/REX
STJERNE: Robert Millar tre år før stjernesyklisten la karrieren på hylla. Foto: Colorsport/REX Vis mer

- Jeg tenkte enkelt og greit at livet måtte være bedre enn det her. Jeg måtte treffe et bunnpunkt før jeg søkte hjelp, erkjenner York.

I dag er Philippa York 62 år og komfortabel med sitt nye jeg. Hun skal ha forstått at hun var annerledes allerede 5 år gammel, men skjønte ikke hvorfor. Under sykkelkarrieren var Millar en mann av få ord og de færreste i sykkelfeltet kjente den britiske stjernen.

- Jeg hadde ingen å snakke om det med. Ingen forsto det. Man kjemper med en masse skyld og skam, forteller York nå.

I dag jobber Philippa York som journalist i sykkelmagasinet Cyclingnews. Siden 2017 har hun vært å se blant gamle kollegaer i Tour de France som journalist og kommentator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer