EN Å SE OPP FOR: Michael Matthews hadde en strålende Tour de France tidligere denne sesongen, og har siden fokusert på å ankomme Bergen i toppform. Om han lykkes får vi en liten forsmak på under søndagens VM i lagtempo i Bergen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
EN Å SE OPP FOR: Michael Matthews hadde en strålende Tour de France tidligere denne sesongen, og har siden fokusert på å ankomme Bergen i toppform. Om han lykkes får vi en liten forsmak på under søndagens VM i lagtempo i Bergen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.noVis mer

Tour de France-stemning i Bergen:

Sykkelstjernene skrøt av tøff VM-løype i Bergen

- Mer teknisk og tøffere enn jeg har kjørt før, sier verdensmester.

BERGEN (procycling.no): Søndag åpner Sykkel-VM i Bergen med lagtempo. Dagen i forveien var det satt av trening i løypa fra 10 på formiddagen.

Rett i etterkant myldret det ble lagbiler fra Team Sky, BMC Racing, Orica-Scott og Trek-Segafredo rundt Grieghallen. Kjente scener fra Tour de France, men et relativt uvanlig syn i vestlandsbyen.

Konkurransen er nemlig arrangørens måte å implementere profflagene i VM-sirkuset på. procycling.no snakket med noen av de aller største internasjonale stjernene, og i solskinnet (!) sa de seg godt fornøyd med løypegjennomkjøringen.

Følg Sykkel-VM hos procycling.no!

Tidligere i uke meldte Orica-sjef Matt White at løypa var «nådeløs» og Michal Kwiatkowski var ikke uenig i den karakteristikken:

- Det er en av de tøffeste lagtempoløypene jeg har kjørt. Og jeg har vært igjennom noen fram til nå. Denne var både mer teknisk og tøffere enn de jeg har kjørt før, så jeg tror det blir morsomt, sier Kwiatkowski til procycling.no.

Froome og Brailsford koste seg i sola

Det glinser i sorte hjelmer fra KASK på Sky-rytterne ettersom sola for lengst hadde tittet fram bak Ulriken.

INTERVJUES AV POLSK TV: Michal Kwiatkowski ble verdensmester på landeveien i 2014. Neste søndag er han igjen blant favorittene foran 272 kilometers sykling i hjertet av bergen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
INTERVJUES AV POLSK TV: Michal Kwiatkowski ble verdensmester på landeveien i 2014. Neste søndag er han igjen blant favorittene foran 272 kilometers sykling i hjertet av bergen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

Der sto også Chris Froome, for anledningen påkledd fra topp til tå, mens Dave Brailsford alt var i gang med å planlegge neste års sykkelferie.

- En fantastisk by, med masse interessant arkitektur. Jeg kunne tenke meg å ta sykkelen fatt og se litt nærmere på alt dette en gang, sier Sky-sjefen smilende henvendt mot procycling.no.

Dropper ny tempo før fellesstarten

Britene har høye ambisjoner foran lagtempoen. Froome, Kwiatkowski, Geraint Thomas, Gianni Moscon, Vasilij Kyrienka og Owain Doull er ikke akkurat smågutter når det gjelder tempogrenen.

Kwiatkowski forteller at han skal tilbringe hele uka i Bergen, men at han ikke blir med på den individuelle tempoen opp mot Fløyen, onsdag.

- Du ble verdensmester i Ponferrada under fellesstarten, kan du klare det igjen?

- Ja, jeg både tror og håper det. Jeg har forberedt meg til dette de siste ukene og månedene, jeg skal være med å kjempe om et godt resultat der, men akkurat nå er hovedmålet mitt lagtempoen.

Fullt fokus på VM etter fantastisk Tour de France

I regi av profflagene er tøylene slakke. Rytterne tar seg tid til pressen, og stemningen er generelt meget god.

Akkurat i dag er fokuset vendt mot lagtempoen, men det er klart at også den over 27 mil lange fellesstarten ligger i bakhodet.

LIVE: Følg ALLE VM-øvelser direkte hos sykkelnettstedet procycling.no!

Australske Michael Matthews er blant rytterne som fortsatt bærer drømmen om å ikle seg verdensmesterstripene.

NOE FOR KRISTOFF? Ja, det tør ikke Michael Matthews å utelukke. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
NOE FOR KRISTOFF? Ja, det tør ikke Michael Matthews å utelukke. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

26-åringen fra Canberra hadde et fantastisk Tour de France med Team Sunweb og reiste hjem med to etappeseirer og den grønne poengtrøya.

- Basert på det, ankommer du hit til Bergen som en av favorittene?

- Jeg vet ikke om jeg er favoritt, men jeg er i hvert fall en som kommer hit med ambisjoner. Etter Tour de France har alt jeg har gjort dreid seg om å prestere bra under VM. Men jeg tror også det er ryttere som gjør det bra i spurt på flatt underlag som har muligheten til å sitte med hele veien på søndag, sier Matthews til procycling.no.

- Regner du Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen til den kategorien?

- Jeg tror begge de er i stand til å få til et bra resultat. Absolutt, sier australieren.

Ble overrasket av løypa

Søndag har Matthews blant annet med seg Giro d’Italia-vinner Tom Dumoulin på laget, i tillegg til yngre, spennende navn som Wilco Kelderman, Søren Kragh Andersen, Sam Oomen og Lennard Kämna.

- Hva tenker du om løypa, er den for tøff?

- Nei, jeg synes ikke det. Jeg ble litt overrasket, faktisk. Det viser seg at topphastigheten blir ganske høy, og da merker man egentlig ikke så mye til at den er småkupert underveis. Den ene bakken der er selvsagt tøff, men jeg synes det var en fin løype, lyder dommen fra Matthews.

Mot slutten av seansen tittet også en blid Alexander Kristoff innom.

- Kunne ikke Katusha ha funnet fram bedre temposyklister enn deg i denne løypa? sier vi spøkefullt.

- Jeg var den sterkeste av oss under lagtempoen i fjor, men da var det jo helt flatt. Vi har ikke så mange klatrere her, så om det skulle ha utgjort noen forskjell, burde vi nok hatt med Ilnur Zakarin. Jeg håper vi kan kjempe om en plassering blant de fem beste lagene, sier Kristoff til procycling.no.

PS: Truls Korsæth, Alexander Kristoff og fem norske kontinentallag: Team Joker Icopal, Team Sparebanken Sør, Team FixIT.no, Team Uno-X Hydrogen Development Team og damelaget Team Hitec Products er de øvrige norske innslagene søndag.