BOHEM: Adam Hansen har rekorden for antall treukersritt på rad, her lager han show for tilskuerne opp Alp d`Huez i 2013-utgaven av Tour de France. Foto: Jean-Paul Pelissier / REUTERS
BOHEM: Adam Hansen har rekorden for antall treukersritt på rad, her lager han show for tilskuerne opp Alp d`Huez i 2013-utgaven av Tour de France. Foto: Jean-Paul Pelissier / REUTERSVis mer

Rekorden for antall treukersritt på rad

Sykkelstjernens hardkjør vekker oppsikt: - Det er en ekstrem prestasjon

Adam Hansen skal sykle årets Spania rundt.

(Dagbladet): Syklisten Adam Hansen er klar for sitt nittende treukersritt på rad. Det stemmer, 19. Bohemen som lager sine egne sykkelsko av karbon og som tok seg en pils opp L`Alpe d`Huez reiser til Spania om en snau uke.

- Det er voldsomt stort, jo mer man tenker over det, så er det en ekstrem prestasjon, sier tidligere proffsyklist Kurt Asle Arvesen til Dagbladet.

I utgangspunktet var australieren ikke tiltenkt en plass i laget når årets Vuelta a España starter i Nimes om ni dager. Men grunnet skade på Rafael Valls, fant Lotto-laget plass til 36-åringen, skriver Cyclingnews.

7149 kilometer

Etter å ha fullført årets Italia rundt og Frankrike rundt, har Hansen tilbakelagt 7149 kilometer på seks uker. Fullfører han årets Spania rundt, bikker han 10 000.

For å være helt eksakt, 10446 kilometer. Til sammenlikning har Hansen syklet fra Oslo til Kinshasa i Kongo, hvis han fullfører.

En nær ubegripelig distanse på to hjul og en belastning som ikke likner noe annet.

- Jeg har kjørt Spania rundt en gang, da var jeg relativt gåen etterpå, to dager i etterkant lå jeg bare i senga og spydde. De to siste etappene fikk jeg ikke i meg næring, forteller tidligere proffsyklist og Tv2 sin sykkelekspert Mads Kaggestad.

Men hvordan?

Mads Kaggestad, Kurt Asle Arvesen og Atle Kvålsvoll. Alle har de syklet minst en Grand Tour, alle kjenner de til hva som kreves for å fullføre.

- Det er jo bunnsolid. Den fysiske belastningen er veldig stor, også er det utrolig imponerende rent mentalt. Det er råsterkt, sier Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

Hvordan klarer Hansen å fullføre 19. ganger på rad?

- Han kjører disse treukers Tourene, men kjører ikke så mange løp imellom. Det er en forutsetning, du kan ikke konkurrere for mye eller trene for mye, sier Mads Kaggestad og fortsetter:

- Han har ikke veltet ut av et eneste ett, ikke blitt sjuk, falt av eller brutt på grunn av motivasjonen, det sier noe om hans stayerevne og han viser klasse som sykkelrytter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRUDD: Tross hardkjøret stikker Hansen av med en etappeseier i ny og ne, ofte fra brudd. Her fra Spania rundt i 2014. Foto: Jamie Reina / AFP
BRUDD: Tross hardkjøret stikker Hansen av med en etappeseier i ny og ne, ofte fra brudd. Her fra Spania rundt i 2014. Foto: Jamie Reina / AFP Vis mer

Arvesen som har syklet Tour de France fem ganger trekker også fram rittprogrammet til Hansen.

- Han har et greit løpsprogram mellom Tourene og han kjører ikke for sammendraget. Formen kan bli litt middels, men han styrer mye av belastningen selv ettersom han ikke kjører for sammendraget.

Kvålsvoll poengterer at Hansen naturligvis er preget av å kjøre alle Tourene, for han kjører ikke inn de store resultatene, men samtidig gjør han en solid jobb for laget og normalnivået hans er veldig bra.

Bragden

Vinner du Tour de France får du den gule trøya, Giroen gir deg La maglia rosa og Vueltaen har en blodrød variant. Tre symboler på tre store bragder. For mannen som har rekorden i antall treukersritt på rad, vanker det derimot ingen medalje.

- Det er nok mer kollegialt, at han nyter anerkjennelse for innsatsen han har gjort i treukersrittene. Det blir gjort et poeng av hele tiden og han blir kjent for det, sier Kaggestad.

Kvålsvoll sier seg enig i det. Hansen setter seg i respekt fra kollegaer og de som er i miljøet, samtidig som han poengterer at sykling handler om seiere.

- Det er nok større i pressen enn det er blant syklistene, men det er mange syklister som har kjørt en Grand Tour som er imponert, sier Arvesen på spørsmålet om bragden.

Croc Man

Fra Southport i Queensland og med kallenavnet «The Croc Man» er Hansen for en kulthelt å regne, noe Kaggestad anerkjenner.

- Stjernestatusen er det andre som stikker av med, du blir ikke stjerne av det her, men kanskje de særeste henger opp en plakat på rommet.

Klarer han å fullføre årets Spania rundt, vendes nok blikket kjapt mot neste års Giro d`Italia. Grand Tour nummer 20 i rekken. For å bli tatt ut må man ha nivået til å kunne bidra, profflagene har ikke plass til gratispassasjerer.

I og med at Hansen egentlig ikke var tiltenkt en plass i Grand Tour nummer 19, kan det nå spøke for 36-åringen. Kaggestad tror allikevel italienerne får besøk kom mai neste år.

- Adam Hansen kommer til å be om å få kjøre neste års Giro, han får en lang periode etter Vueltaen til å hente seg inn. Jeg tipper de (Lotto-Soudal) tar han ut til Gioren slik at han får sin 20. Grand Tour. Det er derimot ikke opplagt at han kommer til Frankrike etter det.