ALLTID I BRUDD: Her gir Thomas De Gendt alt på én av de 12 etappene han var i brudd i årets utgave av Tour de France. Selv om belgieren var desidert mest i brudd, fikk han ikke prisen som tourens mest offensive og aggressive rytter. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
ALLTID I BRUDD: Her gir Thomas De Gendt alt på én av de 12 etappene han var i brudd i årets utgave av Tour de France. Selv om belgieren var desidert mest i brudd, fikk han ikke prisen som tourens mest offensive og aggressive rytter. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZVis mer

Tour de France 2017: Mest aggressive rytter

Sykkelstjerner raser mot juryens sjokkavgjørelse:
- Kødder du med meg?

Sjelden har noen vært flere kilometer i brudd enn belgieren Thomas De Gendt, men den franskdominerte juryen lot i stedet prisen for tourens mest aggressive rytter gå til Frankrikes nye folkehelt. Det skaper sterke reaksjoner.

(Dagbladet): Kl. 18.33 i dag skjedde det igjen.

Thomas De Gendt støtet fra feltet og tauet på en liten utbrytergruppe foran resten av årets deltakere i Tour de France, uten å få belønning for strevet. Det oppsummerer touren for den ekstremt offensive 30-åringen.

- Det De Gendt har gjort i så mange brudd, er utrolig imponerende. Det er nesten historisk sterkt. Han startet touren med å taue feltet på flere etapper, og etter det har han stort sett vært i brudd hele tiden, sier den tidligere norske proffsyklisten Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

I dag bikket den offensive belgieren utrolige 1300 kilometer - av 3540 mulige - i brudd, men allerede før han prøvde seg for aller sist gang i brudd i årets tour, fikk han den nedslående beskjeden:

Det store målet - som majoriteten trodde han klarte med solid margin - gikk ikke. De Gendt ble ikke kåret til årets mest offensive rytter i Tour de France likevel. Sjokket var et faktum.

Den prisen tilfalt i stedet Team Sunwebs Warren Barguil, som allerede var storfornøyd med sin tour etter å ha vunnet to etappeseirer og klatretrøya. I tillegg vant lagkompisen Michael Matthews to etapper og den grønne poengtrøya.

REAGERER: Thomas De Gendt er kritisk til at juryen nesten bare består av franskmenn. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: Thomas De Gendt er kritisk til at juryen nesten bare består av franskmenn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For den belgiske 30-åringen og for hele Lotto Soudal-laget ville imidlertid prisen «feltets mest aggressive rytter» hatt enorm betydning. Det var De Gendts uttalte målsetting før touren, og i årets treukersrittet har han gått i brudd på rekordmange etapper.

Raser mot legendejury

Og de få dagene han ikke har kjørt for livet i utbrytergruppa, har han som regel tauet hovedfeltet for sine lagkompiser.

Nå raser flere sykkelstjerner mot avgjørelsen, hvor den franskdominerte juryen valgte å gi prisen til den nye franske folkehelten Barguil.

Greg LeMond var eneste ikke-franskmann i juryen. De fem øvrige var Laurent Jalabert, Marion Rousse, Thierry Gouvenou, Jean Montois og Alexandre Roos.

- Bør ikke De Gendt f prisen når Barguil dessuten allerede sitter igjen med klatretrøye og to etappeseire fra før?

- Det er et klart poeng, men det er sikkert ingen ulempe for Barguil at han er fransk. Han har gjort seg ekstremt populær i Frankrike i løpet av touren, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Tidligere proffsyklist George Hincapie (44) synes avgjørelsen er meget spesiell. Han sliter med å forstå hva som ligger bak den overraskende avgjørelsen.

- De Gendt har angrepet i mer enn 1000 kilometer, altså over en fjerdedel av rittet. Jeg måtte lese to ganger for å skjønne at det faktisk var sant, sier Hincapie ifølge Wielenkrant.

FORSTÅELSE: Atle Kvålsvoll synes både Warren Barguil og Thomas De Gendt hadde fortjent prisen. Foto: NTB Scanpix
FORSTÅELSE: Atle Kvålsvoll synes både Warren Barguil og Thomas De Gendt hadde fortjent prisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En svært overrasket Lance Armstrong følger opp med følgende tirade i sin podkast:

- Vant Barguil? For noe tull. Kødder du med meg? Han har jo allerede fått to etappeseire og vunnet klatretrøya, freser han.

Kritisk til fransk nasjonalisme

Også hovedpersonen selv reagerer. Til VeloNews.com stiller han seg uforstående til at fem av seks i juryen er franskmenn. Han etterlyser større mangfold i juryen.

- La i det minste et internasjonal utvalg avgjøre. Hvis det var fem belgiere i juryen, ville resultatet ha blitt et annet. Det viser at fordelingen av jurymedlemmer ikke er riktig, sier han.

- Jeg er for skuffet til å gå nærmere inn på det. Jeg har mest lyst til å dra rett hjem, men jeg får ta meg sammen og gjøre en jobb for laget også i dag, sa han svært skuffet før dagens sjarmøretappe.

De Gendt stilte imidlertid til start og gikk selvfølgelig i brudd enda en gang på sjarmøretappen i Paris. Belgieren hyller Barguils prestasjoner, men synes premisset er feil i beslutningen.

- La det være klart: Barguil har syklet en fantastisk tour og fortjener alt. Klatretrøya er for den beste klatreren, etappeseieren for den sterkeste rytteren den dagen og poengtrøa for den beste og mest stabile spurteren. Men jeg synes denne prisen for mest aggressive rytter burde gå til den som gjennom hele touren har tatt initiativ til flest angrep og vært mest i brudd.

KRITISK: George Hincapie støtter Thomas De Gendt. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
KRITISK: George Hincapie støtter Thomas De Gendt. Foto: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer

Forståelse fra Kvålsvoll

Atle Kvålsvoll forstår 30-åringens frustrasjon, men samtidig også at Barguil stakk av med denne prisen.

- Begge to hadde vært verdige vinnere av kåringen. Barguil har utmerket seg med å være offensiv i finalene og fortjener sånn sett prisen, men De Gendt har jo vært i brudd på nesten hver etappe og hadde også fortjent det, sier 55-åringen til Dagbladet.

Juryen har til tider vært i hardt vær denne touren. Det startet med den kontroversielle avgjørelsen om å kaste superstjerna Peter Sagan ut av rittet, etter sammenstøtet med Mark Cavendish.

Temperatur ble det også da Romain Bardet og Rigoberto Urán slapp tidsstraff opp til Peyragudes da de brøt reglene ved å motta drikkeflaske innenfor de siste 20 kilometerne. For hjemmehåpet Bardet ble denne avgjørelsen utslagsgivende for at han slo Mikel Landa i kampen om 3.-plassen sammenlagt med ett fattig sekund.

- Bardet-avgjørelsen synes jeg er grei. Det hadde vært verre om han mistet pallplasseringen fordi han tok imot drikke på en så varm dag. Det var jo ingen andre som fikk tidsstraff heller, så det var fair, mener Kvålsvoll.

I dag ble både Bardet og Barguil hyllet i Paris av ekstatiske franske sykkelfans, mens nederlenderen Dylan Groenewegen vant etappen foran André Greipel og Edvald Boasson Hagen.

Sistnevnte sørget dermed for sin fjerde topp 4-plassering på Champs-Élysées på de fire siste forsøkene hvor han har kjørt for egne sjanser.

Hyller Edvalds tour

Boasson Hagen noterte seg også for sin sjette pallplassering i løpet av årets Tour de France og reddet Norges ære med de mange gode prestasjonene - toppet med etappeseieren på den 19. etappen.

- Den gode, gamle Edvald er tilbake. Det er veldig godt å se. Han kler dette bedre enn hjelperytterrollen. Nå er han offensiv i brudd og har funnet tilbake til den skarpe spurten. Han har virkelig markert seg i touren, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

- Edvald har vært en av de beste syklistene i årets utgave av Tour de France. Å vinne én etappe er omtrent like stort som å være topp 10 eller kanskje topp 5 sammenlagt, mener han.

I fjor ble det bråk da Alexander Kristoff og Boasson Hagen skulle samarbeide under landeveisrittet i VM i Qatar, da opptrekker Boasson Hagen endte opp med å slå kaptein Kristoff i spurten.

- En av de største gullfavorittene

I VM i Bergen virker det klart at det denne gang er Boasson Hagen det skal kjøres for i den norske leiren.

- I VM i Bergen er Edvald en av de største gullfavorittene sammen med typer som Peter Sagan og Michael Matthews. Han har vist at han både er mer kjøresterk og raskere enn Alexander Kristoff for øyeblikket og er en klar kaptein for Norge, sånn det ser ut nå, mener Kvålsvoll.

- Hva om Kristoff henger med i finalen, tror du vi får se et helhjertet opptrekk fra ham da?

- Jeg tror ikke Kristoff kommer til å sitte med i finalen. Det er såpass tøft at det ikke bør være noen tvil om at Edvald blir den norske kapteinen i Bergen