OVERLEGEN: Edvald Boasson Hagen var både den mest kjøresterke og den raskeste spurteren i det sterke bruddet på dagens etappe i Tour de France. Foto: AP Photo/Peter Dejong
OVERLEGEN: Edvald Boasson Hagen var både den mest kjøresterke og den raskeste spurteren i det sterke bruddet på dagens etappe i Tour de France. Foto: AP Photo/Peter DejongVis mer

Edvald Boasson Hagen til topps

Sykkelverden hyller Edvalds comeback. Cavendish i tårer:
- Du er min helt

Peter Sagan og Mark Cavendish' sammenstøt tidlig i touren la forholdene til rette for Edvald Boasson Hagen-magi. Nå hylles nordmannen av sistnevnte og en rekke andre sykkelstjerner. «Eddy the Boss» er tilbake.

(Dagbladet): Edvald Boasson Hagen (30) var den raskeste spurteren i bruddet som skulle gjøre opp seieren mellom seg på dagens etappe i Tour de France, men valgte likevel en annen taktikk:

Å rykke ifra bruddkollegene med monsterkreftene og kjøre helt alene inn til mål i Salon-de-Provence på eventyrlig vis.

Det var på denne måten nordmannen slo igjennom på toppnivå da han som unggutt var en mester i å komme seg med i riktige brudd og avgjøre det til sin fordel med rå kjørestyrke og eksplosivitet.

Boasson Hagen fikk tidlig merkelappen «den nye Eddy Mercx» i kraft av å være feltets største talent og en av verdens mest allsidige talenter allerede som unggutt.

Så kom imidlertid Peter Sagan - en forbedret versjon av det norske fenomenet - og satte Boasson Hagen i skyggen.

Gjenskaper 2011-magi

Årene i Team Sky temmet villdyret i Rudsbygd-gutten, som ble omdannet til en hjelperytter som holdt seg rolig i feltet.

Et av unntakene så vi i 2011-utgaven av Tour de France, da kaptein Bradley Wiggins måtte bryte og Boasson Hagen endelig fikk frie tøyler til å få ut sitt fulle potensial.

Det resulterte i to eventyrlige etappeseire og mange andre topplasseringer, både gjennom brudd og i massespurter.

RØRT: Mark Cavendish' ble rørt på Edvald Boasson Hagens vegne. Foto: NTB Scanpix
RØRT: Mark Cavendish' ble rørt på Edvald Boasson Hagens vegne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Seks år senere fikk vi endelig se den gode, gamle (og unge) Edvald igjen. Da Mark Cavendish brøt tidlig i touren, muliggjorde det nye frie tøyler for nordmannen. At Peter Sagan - den forbedrede utgaven av Boasson Hagen også forsvant ut av rittet - la forholdene til rette:

Nå kunne Edvald Boasson Hagen herje fritt igjen på Peter Sagan-nivå, både gjennom massespurter og i brudd. Det har han også gjort, men fire pallplasser fram til dagens velfortjente seier.

Cavendish: - Jeg er i tårer

Måten 30-åringen avgjorde dagens etappe på, var som å se Peter Sagan på sitt beste da han støtet seg fra konkurrentene i bruddet, selv om Boasson Hagen trolig også ville vunnet en eventuell spurt.

Men det norske håpet fjernet all tvil og stakk fra konkurrentene rett før mål. Nå var han - som i 2011 - lei av å bli slått med millimetre på målstreken og slapp løs villdyret i den ellers så sindige Edvald Boasson Hagen.

Da kunne ingen stoppe 30-åringen fra Rudsbygda. Det gleder en rekke store sykkelprofiler, deriblant spurtstjerna Mark Cavendish.

- Yes, Edvald! Endelig. Jeg er i tårer. Du er min helt, skriver lagkompis Mark Cavendish på Twitter.

Lance Armstrong følger opp sin podkast og hyller nordmannens taktiske manøver i rundkjøringen like før mål.

- Måten han akselerte og rykket der, er et høydepunkt for meg. Det er så vanskelig når det er flatt. Det er noe av det mest imponerende jeg har sett i løpet av årets tour, sier amerikaneren, som mistet alle sine Tour de France-seirer etter dopingskandalen.

Danske Ekstra Bladet hyller Boasson Hagen med denne tittelen: «Nu kan Norge gå jubel-amok: Favoritten leverede mesterstykke».

- Norge går bananas nå

Den tidligere danske syklisten Michael Rasmussen bruker en lignende sjargong i sin analyse av etappen, hvor han hyller nordmannens taktikk.

- Norge går bananas nå. Boasson Hagen leste etappeprofilen strålende, tok riktig vei i rundkjøringen og hadde beina, supplerer Michael Rasmussen.

- For en legende. Å vinne alene mot en slik gruppe ryttere viser bare hvilken rytter han er, utbrøt Dimension Datas sportsdirektør Douglas Ryder til TV 2.

Jens Voigt var tidlig ute og meldte at han trodde på norsk seier i dag.

- Til alle norske fans: I dag er en vikingdag. Edvald Boasson Hagen er i bruddet. Denne etappen er hans. Jeg tror på ham, skrev Voigt på Twitter tidligere i dag.

Gulltrekket

Den tyske legenden fikk rett. Boasson Hagen var bruddets klart sterkeset mann. Selv var den norske vinneren i ekstase etter triumfen, som samtidig gjorde at han rykket opp til 3. plass i poengkonkurransen.

- Endelig så satt den. Ingen fotofinish. Dette var deilig, utbrøt Boasson Hagen til TV 2.

Om det taktiske trekket som blir hyllet av Michael Rasmussen, sier han:

- Jeg hadde studert løypa, og visste at en side av rundkjøringa var kortere enn den andre. Det var en fordel å kunne løypa der, forklarer han.

- Jeg hadde en god følelse hele veien. Det var ikke veldig vanskelig å tette luka til de andre som støtet. Det var en deilig følelse å kjenne at den endelig satt.