Sykle barnet ditt til barnehagen

Best med barnesete eller sykkeltilhenger?

(Dagbladet.no): Skal du ha med deg barnet ditt på sykkelen er det viktig å ta visse forholdsregler. Det er viktig å sikre barnet i barnesetet eller i sykkehtilhengeren.

Sykkeltilhengere selger mer og mer, og salgskonsulent i Syklistenes Landsforening, Svein Fagervold, tror også tilhengeren er hakket sikrere enn barnesetet.

- Sitter barnet i et barnesete er det mer ustabilt. De sitter høyere og kan dermed lettere falle. Tilhengeren skjermer barnet bedre og er nærmere bakken så velting utgår, sier han til Dagbladet.no.

Han forteller også om bilister som ser ut til å ta mer hensyn når man kommer med tilhenger.

- Det er kanskje de sterke fargene som gjør at bilistene tar mer hensyn. Uansett så er det jo veldig bra.

Fagervold syntes den eneste grunnen til å kjøpe barnesete er om du vil ha tettere kontakt med barnet ditt når du sykler.

- Et tips på veien er å gå til anskaffelse av et speil. De er ganske små, men også veldig fine for å ha oversikt. Du ser både barnet og trafikken bak deg.

Her er hvordan Trygg Trafikk mener du bør sikre barnet ditt:

STÅL ELLER ALIMINIUM: Sportsbutikken XXL har to typer sykkeltilhengere for barn. En i stål og en i aluminium. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
STÅL ELLER ALIMINIUM: Sportsbutikken XXL har to typer sykkeltilhengere for barn. En i stål og en i aluminium. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

• Barn kan sitte i barnesete på sykkel eller i sykkeltilhenger allerede fra 10-12 måneders alder, når de klarer å holde hodet oppe selv.

• Barnesetet skal ha nakkestøtte, fotbeskyttelse og belte til å feste barnet med.

• Sørg for å feste tilhengeren til sykkelen slik produsenten foreskriver, og kontroller festeanordningen jevnlig. Gode bremser på egen sykkel er også ekstra viktig med en henger på slep. Barnet bør bruke sykkelhjelm i tilhengeren, og alltid sitte fastspent i sikkerhetsselen som tilhengeren er utstyrt med.

• I tilhengeren kan barna sitte tørt og godt selv om det kommer et regnskyll, de kan sove, leke, lese eller bare følge med på alt som farer forbi underveis.

• Kjøretøyforskriftene tillater at to barn under seks år, eller ett barn uavhengig av alder, fraktes i sykkeltilhenger.

Les mer om hvilket utstyr som er påbudt på sykkelen din.