- Syklet over evne

Arvesen hylles etter Sastres utklassingsseier.

• Vi fulgte 17. etappe direkte!

(Dagbladet.no): Team CSCs oppgave før den klassiske etappen opp mot Alpe d\'Huez var klar: Det måtte bli minutter mellom Bjarne Riis\' sammenlagtfavoritter og Cadel Evans før tempoetappen lørdag.

Og da Carlos Sastre klemte til på vei inn i klassikerbakken så det skummelt ut for Evans, for ingen klarte å følge spanjolen opp stigningen - ikke heller australieren fra Silence-Lotto.

Sammen med Evans jaget sammenlagtleder Fränk Schleck, broren Andy, Denis Mentsjov, Bernhard Kohl og alle de andre kanonene, men Sastre var rett og slett i en klasse for seg selv.

Spanjolen suste inn til klar etappeseier, 2.15 foran Evans, men er det nok?

1 minutt og 34 minutter skiller de to foran de fire siste etappene, i Touren som etter alle solemerker kommer til å bli avgjort på lørdagens tempo - der Cadel Evans normalt skal være flere minutter bedre enn Sastre.

- Jeg vet ikke. Men vi viser hvertfall at dette sykkellaget er enormt bra, og vi gjorde det vi kunne, sier CSC-sjef Bjarne Riis til TV 2 etter løpet.

Arvesen med enorm jobb

- Syklet over evne

I timene før Carlos Sastre skjøt ut som en rakett, var det Kurt Asle Arvesen som gjorde en sinnsyk jobb med å tømme konkurrentene for krefter.

Arvesen lå og trakk på CSC-laget opp hele det ene fjellet, og så opp halve det andre, og viste krefter av en annen verden.

- Jeg syklet over evne i dag, sier Arvesen til TV 2 etter å ha syklet rolig i mål etter den enorme jobben.

- Jeg tror jeg aldri har vært bedre, jeg trodde ikke jeg skulle klare dette her i dag, sier nordmannen.

Bjarne Riis og lagkamerat Fränk Schleck (som ofret den gule trøya i dag) er nesten stumme av beundring, men ikke helt:

- Kurt var fantastisk, akkurat som resten av laget, sier Riis.

- Kurt gjorde en helvetes jobb, sier Schleck.

Ventet til siste bakke

UTILNÆRMELIG: CSCs Carlos Sastre vant suverent den knallharde etappen opp mot Alpe d\'Huez, og sørget for at det går mot sekundstrid og thrilleravslutning i årets Tour de France. Foto: AFP/SCANPIX
UTILNÆRMELIG: CSCs Carlos Sastre vant suverent den knallharde etappen opp mot Alpe d\'Huez, og sørget for at det går mot sekundstrid og thrilleravslutning i årets Tour de France. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

CSC-laget lot et brudd med gårsdagens mest aggressive rytter Stefan Schumacher løpe fritt avgårde til de kom til etappens andre store topp - da begynte de kjøret.

Kurt Asle Arvesen trakk CSC-toget over fjellet mot Col de la Croix de Fer i knalltøft tempo, og ryttere falt som fluer oppover stigningen.

Men Cadel Evans og co klamret seg fast - til 17-mai-stemningen på Alpe d\'Huez nærmet seg.

Da smalt det fra Carlos Sastre direkte.

Få minutter etter at Kurt Asle Arvesen hadde gjort sitt nederst i bakken, klemte Sastre til med tråkkinga, og reiste fra resten.

Men til tross for utklassingen opp de siste kilometrene med prosentøkning - det spørs om dette er nok.

Likefullt: Gul trøye, nytt mot, en Evans i litt smådårlig slag, og flere CSC-ryttere bak der - avslutningens på årets Tour de France blir en thriller uansett.

Kurt Asle Arvesen er som alle andre full av forventing før helgas avslutning, og vil ikke avskrive Sastre på tempoen.

- Det får vi se på lørdag, i dag får vi bare nyte denne seieren. Men det var en fantastisk etappeseier, og Carlos virker veldig sterk, sier han.

PS. Fränk Schleck er toer sammenlagt, 1.24 minutt bak lagkameraten. Treer er overraskelsesmannen Bernhard Kohl (1.33), mens Evans (1.34) er firer. Avskrives skal heller ikke femmer Denis Mentsjov (2.39) og sekser Christian Vandevelde (4.41), som begge er temposterke.

GEITA: Kurt Asle Arvesen trakk fram klatrekrefter ingen trodde han hadde (inkludert ham selv), og gjorde sitt til at Carlos Sastre kunne knuse konkurrentene opp fjellet på dagens klassikeretappe.