Syklet til jobben i dag?

Registrer din aktivitet og pass på at du har mer poeng enn din kollega.

(Dagbladet.no): Tidligere proffsyklist Knut Knutsen var i dag konfransier under åpningen av Sykle til jobben-kampanjen. Til tross for det dårlige været var det godt oppmøte under Merida-teltene.

Samferdselsministeren Liv Signe Navarsete åpnet årets kampanje med en appell til de fremmøtte: «Vi må stå sammen om et sprekere Norge.»

Helse først

Til Dagbladet.no sier hun at hun selv prøver å sykle så mye hun kan, men at det blir flest gåturer.

- Etter at jeg flyttet til Oslo har det blitt litt lite sykling. Men nå har jeg fått med meg statssekretæren til å kjøpe sykkel. han har litt greie på det.

Navarsete sier at helsen har topp-prioritet. Etter helsen kommer familien og til slutt jobben.

- Skal jeg gjøre en god jobb både for familien og på jobben er jeg avhengig av god helse, sier hun.

Løfter

PROFF VS. MOSJONIST: Mens Knutsen har syklet aktivt, nøyer Navarsete seg med å gå til jobben inntil hennes statssekretær har hjulpet henne med sykkelkjøpet. Alle foto: ELIN DAVIDSEN/ Dagbladet.no
PROFF VS. MOSJONIST: Mens Knutsen har syklet aktivt, nøyer Navarsete seg med å gå til jobben inntil hennes statssekretær har hjulpet henne med sykkelkjøpet. Alle foto: ELIN DAVIDSEN/ Dagbladet.no Vis mer

Det er ikke bare statsråden som har en stillesittende jobb, og også hun har fått merke det på ryggen. Men selv legger hun vekt på at hun ikke har hatt en eneste sykemeldingsdag siden hun begynte å sykle og bevege seg.

Rent politisk håper Navarsete regjeringen følger opp løftene og bygger ut veinettet.

- Jeg ønsker å jobbe for å bedre sykkelveinettet, ikke bare i byen, men også ute i distriktene. Det er 315 millioner i årets budsjett som bare skal gå til utbedring av gang- og sykkelveier.

Nedprioritert

Generalsekretær i Norges mosjons- og bedriftsidrettsforbund, NMBF, Atle Hunstad, ga en klar beskjed til Kirke- og kulturdepartemetet, KKD, og Norges Idrettsforbund, NIF, i dag.

- Voksenidretten har blitt kraftig nedprioritert den siste tiden. Det blir ikke bevilget penger og midler til de voksne, og det er heller på tross av de to instansene og ikke på grunn av, at vi dag åpner Sykle til jobben-kampanjen, sier Hunstad til Dagbladet.no.

I tillegg til regjeringens anbefalinger om 30 minutter om dagen har NMBF i år også satset på sikkerhet og det å bli sett.

- Det er viktig at man føler en sikkerhet i trafikken og da er det også viktig å bli sett. Klarer vi å gjennomføre dette kan vi rekruttere flere til å være aktive.

Han legger vekt på at NMBF er Norges største forbund, men over 300 000 medlemmer og 40 forskjellige aktiviteter.

7 mil om dagen

Thomas Felde i samferdselsetatens veiseksjon fulgte samferdselsministeren på jobb i dag, og kunne skilte med lang sykkelvei.

- Jeg sykler til og fra jobb hver dag, og det er rundt 3,5 mil hver vei, sier han til Dagbladet.no.

Han har syklet i mange år, men det er først det siste året at sykkelveien har blitt så lang.

- Jeg og min kone sykler hver dag. Til sammen sparer vi rundt 2000 kroner på månedskort hver måned, og vi får jo veldig god helse, sier han.

Norge markerte

Det var ikke bare i Oslo at kampanjen ble markert. I Flekkefjord kom rådmannen og redaktøren for lokalavisen svømmende opp kanalen for å markere åpningen. Årsaken til at de gjorde det var blant et veddemål.

- Jeg spøkte for en tid tilbake med at jeg kunne svømme til jobb etter å ha flyttet til nytt sted. Noen kolleger har veldig god hukommelse og minnet meg på hva jeg har sagt. Og nå som \'Sykle til jobben\' -aksjonen ble dratt igang bød anledningen seg. Dermed fikk de meg til å ta svømmeturen, sier Svein Hermansen i Flekkefjord kommune, til Fedrelandsvennen.

Også i Steinkjer og i Mosjøen ble kampanjen markert.

- Det er hyggelig at interessen for å bruke sykkel har tatt seg opp, og ser det blant annet som resultat av aksjonen for å få folk til å sykle til jobben, sier sykkelreperatør og forhandler Bjørn Helge Bredesen til Helgeland Arbeiderblad.

IKKE TRYGT FOR NOEN: Selv om det ikke ser helt trygt ut, hadde Ludvig Storvik full kontroll.
KONFERANSIER: Tidligere proffsyklist Knut Knutsen åpnet dagens arrangement. Han oppfordrer alle til å sykle både til jobb og i fritiden.
GÅR OG SYKLER: Mens Navarsete går til jobben, er det hennes medarbeider i departementet som er mest aktiv på sykkel. Thomas Felde sykler tre og en halv mil hver vei til jobb.
OPP EN TRAPP OG NED EN TRAPP: Gutta fra Merida imponerte alle de fremmøtte med sin stunt på sykkelsetet.