Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel-VM:

Syklet til krampa tok ham etter kostbar punktering

VM-debuten ga mersmak for Carl Fredrik Hagen.

LEVERTE BRA: Carl Fredrik Hagen gjorde en fin figur i sin første VM-fellesstart. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no.
LEVERTE BRA: Carl Fredrik Hagen gjorde en fin figur i sin første VM-fellesstart. Foto: Jarle Fredagsvik, procycling.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): I en knallhard VM-løype, var ikke de norske herrene levnet store sjanser på søndagens fellesstart.

Likevel leverte det norske laget et ritt de har all grunn til å være fornøyd med, selv om det til slutt ikke ble noe toppresultat. Edvald Boasson Hagen og Sven Erik Bystrøm måtte begge slippe tidlig i rittet, mens også Markus Hoelgaard forsvant fra feltet etter å ha brukt mye krefter på å kjøre seg opp igjen etter en velt.

Ut på den siste runden satt Norge likevel med både Odd Christian Eiking og Carl Fredrik Hagen i feltet, mens Vegard Stake Laengen sammen med danske Kasper Asgreen var de eneste igjen fra bruddet på elleve ryttere.

Opp til Igls for syvende gang gikk det ikke helt Norges vei.

I bunn av bakken punkterte VM-debutant Hagen, mens Eiking ble frakjørt halvveis opp den 7,9 kilometer lange stigningen. Med halvannen kilometer igjen av bakken var også de siste restene av forspranget til Stake Laengen kjørt inn.

- Det var jo punktering på verst tenkelig tidspunkt, men det får en ikke gjort noe med. Fram til det, så er jeg veldig fornøyd med hvordan jeg kjørte. Jeg følte meg sterk, var i en fin flyt og beina var gode. Jeg hadde ingen problemer med å sitte med langt framme, og jeg følte meg ikke noe mer sliten i bunn av bakken for siste gang. Men så traff jeg en spiker eller noe. Det er håpløst å ta inn 50 sekunder med den hastigheten som ble satt i hovedfeltet. Da var det kjørt, sier Hagen til procycling.no.

Krampene tok ham på vei opp "Highway to Höll"

I mål endte han på en 54. plass, og kunne i hvert fall trøste seg med at han ble beste kontinentalrytter. Selv vil han ikke spekulere i hvor høyt oppe han kunne kjempet, men han kan uansett ta med seg et strålende levert ritt fram til punkteringen.

På det tidspunktet i rittet hadde store stjerner som Peter Sagan, Michal Kwiatkowski, Simon Yates og Dan Martin alt mistet kontakt med hovedfeltet.

- Jeg er kjempefornøyd med det jeg fikk gjort fram til det, og så orker jeg ikke å bruke energi på å grave meg ned på grunn av punkteringen. Jeg har ikke hatt så mye uhell i år og sluppet unna mye. Det var selvfølgelig veldig kjipt at det skulle skje på det tidspunktet i dag, men "shit happens", forteller han.

På de siste milene fokuserte han kun på å få ut det han hadde igjen av krefter, og det var det tydelig at han gjorde. Opp den brutale "Highway to Höll" pådro han seg det han selv kaller "greie kramper". En video publisert på Instagram av Henning Carlsen (gjengitt med tillatelse) viser også at han måtte gå av sykkelen mot toppen av det bratteste partiet i bakken.

Ga mersmak

Utholdenhetstalentet Hagen har steget raskt i gradene innenfor landeveissyklingen, og har neste år proffkontrakt med belgiske Lotto Soudal.

Les mer: - Satt på rommet mitt og gråt

Søndagens debut i proffenes VM-fellesstart var definitivt også noe som ga mersmak.

- Det var gøy å kjenne på nivået og jeg ble ikke skremt. Det lover bra for de neste årene.

- Jeg trives veldig godt i en slik løype, og det ga mersmak dette. Det er mye jeg kan bygge videre på og bli bedre på. Det er det som trigger meg hver dag. Man må bare ta med seg det positive i dag, og så er det mye man kan jobbe videre med. Det kan bli kjempegøy med ritt på høyt nivå neste år og året etter. Så kommer det et OL i Tokyo i 2020 med en sinnssyk hard profil, som selvfølgelig er et mål for meg fremover. Det er mye å glede seg til, sier nordmannen.

Stake Laengen: - Vi fikk overraskende mye tid

Vegard Stake Laengen gjorde seg utvilsomt bemerket. Den høyreiste askerbøringen var en del av et opprinnelig brudd på elleve ryttere, som på det meste hadde en ledelse på over 19 minutter.

- Vi fikk overraskende mye tid, så det var gøy å kjempe der foran så lenge vi var på forskudd. Jeg fikk mye ut av dagen, og jeg visste jo på forhånd at det er vanskelig i et slikt hardt ritt, så det gjaldt bare å holde ut så lenge som mulig, sier han til procycling.no.

- Jeg tenkte hele tiden at det ville bli hentet. Det var mange sterke lag bak, og i en så hard løype faller avstanden fort når hardkjøret starter.

Siste gang opp til Igls ble han altså hentet igjen, og dermed ble det en hard tur opp "Highway to Höll" etter over 20 mil i brudd.

GODT DRIV: Kasper Asgreen og Vegard Stake Laengen jobbet godt sammen. Foto: Justin Setterfield/Getty Images.
GODT DRIV: Kasper Asgreen og Vegard Stake Laengen jobbet godt sammen. Foto: Justin Setterfield/Getty Images. Vis mer

- Det var hardt for beina. De stod rett ut, men jeg kom meg opp. Den var bratt, det var den virkelig.

I mål endte han på en 43. plass. Et hederlig resultat, samtidig som opplevelsen nok var mer tilfredsstillende.

- Det er jo VM, så det er noe spesielt med det. Det er mye publikum og jeg så fra starten av at det stadig ble mer publikummere. Den siste gangen var det temmelig bra stemning, og det ga litt ekstra krefter.

Fornøyd Eiking

Best av de norske ble Odd Christian Eiking. Askøyværingen kjørte inn til en 30. plass og var ikke mer enn 2'42 bak gullvinner Valverde.

- Jeg er fornøyd. Jeg hadde ikke trodd det. Jeg er fornøyd med egen prestasjon i dag, det var litt liding bak den 30. plassen i dag.

Eiking falt av den siste gangen opp Igls, men holdt tempoet oppe inn mot mål og plukket også noen ryttere på vei opp "Highway to Höll".

- Jeg falt av, og så var jeg nesten oppe et par ganger. Like før toppen følte jeg at jeg kanskje kunne kjøre dem inn utfor, men så fikk de en litt for stor luke. Inn i byen var jeg på bilkøen, men da den bratte bakken kom, var jeg helt tom.

- Generelt er jeg ikke i noen toppform, så jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte meg såpass bra i dag. Jeg var veldig innstilt på å gjøre mitt beste, så hodet har også mye å si. Hadde jeg vært i helt, helt toppform, kunne det nok gått litt bedre. Men jeg hadde uansett ikke kunne fulgt Valverde & co.

Eiking har hatt en noe trøblete sesong, hvor han har levert glimrende ved flere anledninger, men også har slitt en del med sykdom, samt at et par velt har satt ham tilbake. Dermed var 30. plassen en god bekreftelse å få for Eiking.

- Jeg kjenner at jeg har noe å gjøre her. Med toppform hadde jeg håpet på topp 20, men topp 30 får være greit det også, sier han.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!