FORBANNET: Den britiske syklisten Andy Rolfe ble nesten kjørt ned av en av bussene til sykkellaget Sky Team. Video: Twitter/ Andy Rolfe Vis mer

Syklist raser over farlig forbikjøring. Så ser han hvem bussen tilhører

- Jeg forventer bedre.

(Dagbladet): - Bussen drepte meg nesten, skriver Andy Rolfe på Twitter. Videoklippet han delte viser hvordan han nesten blir presset ut av veien av en buss som kjører forbi ham i full fart.

Rolfe var på vei tilbake på sykkel etter å ha sett på sykkelrittet Tour of Britain i nærheten av byen Wrexham i Wales, 8. september. Det noe ironiske er at bussen som holdt på å presse ham av veien, tilhører et av verdens mest kjente proffsyklistlag, Sky.

- Jeg forventer bedre av et profesjonelt sykkellag, som burde være klar over syklisters sikkerhet, spesielt på offentlige veier! Jeg er ikke glad, skrev han på klippet som først ble publisert i en melding til sykkellagets Facebook-profil.

Sykkellaget var ikke sene med å svare på Rolfes ilske melding:

- Dette med ham igjen, med flere detaljer. Vi vil også snakke med alle ansatte og minne dem på hvilket ansvar de har, svarte sykkellaget under Rolfes video.

Klippet av nestenulykka er i skrivende stund blitt delt over tusen ganger på Twitter. Ikke alle var fornøyde med svaret:

«En påminnelse er sikkert nok. Drepte nesten en person, så minn ham på å ikke drepe mennesker. Påminnelse. Jeg føler meg tryggere allerede.»

Irritasjon

De siste åra har det vært flere saker og debatter om syklister i trafikken. Mens noen irriterer seg over å måtte ta hensyn til syklister på veiene, er andre på syklistenes side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

HØY RISIKO: Helge Rossebø filmet en syklist i Sandnes tirsdag som la seg faretruende nær to biler i høy hastighet. Trygg trafikk omtaler situasjonen som livsfarlig og mener syklister tar for lite risikovurdering. Video: Helge Rossebø Vis mer

Dagbladet skrev i vår at en trafikksikkerhetsundersøkelse, utført av TNS-Gallup, viser at det er et stort spenningsnivå mellom bilister og syklister: Hele 86 prosent av bilistene sier at de irriterer seg over syklister av og til eller oftere. 78 prosent av syklistene sier det samme om bilistene.

Tidligere har Trygg Trafikk uttalt at altfor mange tar for lite hensyn til risikoen det er å sykle ute på veien.

- Vi oppfordrer alle til å ta en sykkelvei eller å kjøre en annen rute dersom trafikken er for stor på den strekningen du skal.

Ifølge Trygg Trafikk omkom 117 mennesker på norske veier i 2015. Dette er en nedgang på 18 prosent fra 2014. Av de 117 menneskene var fem av dem syklister.

De uttalte også at det trengs en holdningsendring i trafikken.

- Alt for mange bilister irriterer seg over syklistene og tar lite hensyn i forbikjøringer og har for høy hastighet rundt dem. Det de ikke tenker over er at syklistene faktisk bidrar til mindre trafikk på veiene.

I år vil det statistisk sett omkomme ti syklister i trafikken, ifølge Trygg Trafikk.

Disket

I juni, under klubbrittet UCK-karusellen som arrangeres av Ullensaker Cykleklub bestemte rittledelsen seg for å stryke resultatene og diskvalifisere alle rytterne.

Grunnen var kaoset som oppstod da syklistene som deltok sperret veien for bilene. De brøt dermed veitrafikklovens paragraf 3.

Her kan du se kaoset som oppstod i juni:

KAOS: Under klubbrittet UFC-karusellen oppsto det så spesielle scener at rittledelsen har bestemt seg for å stryke resultatene og diskvalifisere alle rytterne. Videoen er filmet av frustrert bilist. Video: Thomas Skjevik Vis mer

Radioprogramleder Pål Thoresen kom i vår med en «løsning», da han under en «Nitimen»- sending tullet med hvordan folk kan rydde syklistene av banen ved å bruke bildøra.

- Hvis du senker farta ned til 20-30 kilometer i timen, så åpner du diskret døra, og så rydder du opp det som måtte være langs veikanten, uttalte han.

Utspillet fikk sterke reaksjoner.

Thoresen uttalte at «Jeg har ingenting i mot syklister, og sykler mye selv, man må tåle å bli spøkt med på lik linje med andre samfunnsgrupper».

LYNRASK REAKSJON: En syklist blir tvunget til å svinge ut i veien når døra på en parkert bil åpnes. En lynrask reaksjon fra taxisjåfør Aliraj Miah gjorde at syklisten slapp unna ulykken med kun blåmerker. Video: Aliraj Miah Vis mer
REKKER IKKE BREMSE: Myles Gatherer (29) sykler langs en sykkelvei i London, i det to forgjengere løper over veien. Han klarer å svinge unna, men rekker ikke å bremse for bilen som kommer inn i krysset. Video: Myles Gatherer Vis mer