Syklist raser over farlig forbikjøring. Så ser han hvem bussen tilhører

- Jeg forventer bedre.

FORBANNET: Den britiske syklisten Andy Rolfe ble nesten kjørt ned av en av bussene til sykkellaget Sky Team. Video: Twitter/ Andy Rolfe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Bussen drepte meg nesten, skriver Andy Rolfe på Twitter. Videoklippet han delte viser hvordan han nesten blir presset ut av veien av en buss som kjører forbi ham i full fart.

Rolfe var på vei tilbake på sykkel etter å ha sett på sykkelrittet Tour of Britain i nærheten av byen Wrexham i Wales, 8. september. Det noe ironiske er at bussen som holdt på å presse ham av veien, tilhører et av verdens mest kjente proffsyklistlag, Sky.

- Jeg forventer bedre av et profesjonelt sykkellag, som burde være klar over syklisters sikkerhet, spesielt på offentlige veier! Jeg er ikke glad, skrev han på klippet som først ble publisert i en melding til sykkellagets Facebook-profil.

Sykkellaget var ikke sene med å svare på Rolfes ilske melding:

- Dette med ham igjen, med flere detaljer. Vi vil også snakke med alle ansatte og minne dem på hvilket ansvar de har, svarte sykkellaget under Rolfes video.

Klippet av nestenulykka er i skrivende stund blitt delt over tusen ganger på Twitter. Ikke alle var fornøyde med svaret:

«En påminnelse er sikkert nok. Drepte nesten en person, så minn ham på å ikke drepe mennesker. Påminnelse. Jeg føler meg tryggere allerede.»

Irritasjon

De siste åra har det vært flere saker og debatter om syklister i trafikken. Mens noen irriterer seg over å måtte ta hensyn til syklister på veiene, er andre på syklistenes side.

Trygg trafikk: - Denne syklisten utsetter seg for livsfare

Dagbladet skrev i vår at en trafikksikkerhetsundersøkelse, utført av TNS-Gallup, viser at det er et stort spenningsnivå mellom bilister og syklister: Hele 86 prosent av bilistene sier at de irriterer seg over syklister av og til eller oftere. 78 prosent av syklistene sier det samme om bilistene.

Tidligere har Trygg Trafikk uttalt at altfor mange tar for lite hensyn til risikoen det er å sykle ute på veien.

- Vi oppfordrer alle til å ta en sykkelvei eller å kjøre en annen rute dersom trafikken er for stor på den strekningen du skal.

Ifølge Trygg Trafikk omkom 117 mennesker på norske veier i 2015. Dette er en nedgang på 18 prosent fra 2014. Av de 117 menneskene var fem av dem syklister.

De uttalte også at det trengs en holdningsendring i trafikken.

- Alt for mange bilister irriterer seg over syklistene og tar lite hensyn i forbikjøringer og har for høy hastighet rundt dem. Det de ikke tenker over er at syklistene faktisk bidrar til mindre trafikk på veiene.

I år vil det statistisk sett omkomme ti syklister i trafikken, ifølge Trygg Trafikk.

Disket

I juni, under klubbrittet UCK-karusellen som arrangeres av Ullensaker Cykleklub bestemte rittledelsen seg for å stryke resultatene og diskvalifisere alle rytterne.

Grunnen var kaoset som oppstod da syklistene som deltok sperret veien for bilene. De brøt dermed veitrafikklovens paragraf 3.

Her kan du se kaoset som oppstod i juni:

Her er sykkelvideoen som får sosiale medier til å koke

Radioprogramleder Pål Thoresen kom i vår med en «løsning», da han under en «Nitimen»- sending tullet med hvordan folk kan rydde syklistene av banen ved å bruke bildøra.

- Hvis du senker farta ned til 20-30 kilometer i timen, så åpner du diskret døra, og så rydder du opp det som måtte være langs veikanten, uttalte han.

Utspillet fikk sterke reaksjoner.

Thoresen uttalte at «Jeg har ingenting i mot syklister, og sykler mye selv, man må tåle å bli spøkt med på lik linje med andre samfunnsgrupper».

Derfor bør du alltid sjekke speilet før du går ut av bilen
Syklisten tror han klarer å svinge unna - så kommer bilen
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer