SKADET KORSBÅNDET:  Anders Jacobsen kan tidligst hoppe på ski i slutten av november etter fallet i Planica i mars. Foto: NTB SCANPIX
SKADET KORSBÅNDET: Anders Jacobsen kan tidligst hoppe på ski i slutten av november etter fallet i Planica i mars. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Sykmeldt Jacobsen søker støtte fra NAV

- Kan bli en trang sommer.

NORGES IDRETTSHØGSKOLE (Dagbladet): Skaden i korsbåndet skaper økonomiske utfordringer for Anders Jacobsen (28). Nå har han søkt NAV om sykepenger.

- Jeg har sendt inn en søknad, og håper det går i boks. Jeg betaler skatt som alle andre, så det bør være mulig. Hvis ikke kan det bli en litt trang sommer, sier Jacobsen til Dagbladet.

123.000 kroner
Hopperen går glipp av potensielle inntekter fra Sommer Grand Prix. Det er renn på plast.

I fjor hoppet totalvinner Andreas Wank fra Tyskland inn 123.000 kroner på sju konkurranser. Jacobsen - som ødela korsbånd, leddbånd og menisk i Planica i mars - er tidligst tilbake i Hoppuka til vinteren.

Over halvparten av inntektene til en hopper kommer fra det internasjonale skiforbundet FIS. Når du ikke kan konkurrere, går det derfor utover privatøkonomien.

- Det er greit å sende inn en søknad. Jeg er ufør i arbeidet mitt som skihopper, og håper søknaden går igjennom. Hvis ikke må jeg spørre om noen kan spytte i noen kroner, sier Jacobsen og smiler.

FIS-penger
Forrige sesong fikk han 657.695 kroner fra FIS for sine plasseringer i verdenscupen. I tillegg kom premiepenger fra VM, samt inntekter fra skimerke, private avtaler og stipend fra Olympiatoppen.

De totale inntektene er det bare Jacobsen selv som kjenner til. Men med tanke på at han hadde pause fra sporten året før, bader han ikke i penger. Det innrømmer hopperen selv.

- Jeg klarer meg. Både kona og resten av familien har inntjening. Jeg har også lagt bak meg en god sesong, og kan sånn sett leve på den i ett år til. Men jeg håper jeg kan komme under de samme rettighetene som andre sykmeldte, sier Jacobsen.

Gode forsikringer
Sportssjef Clas Brede Bråthen opplyser at hopperne har de beste forsikringene som skiforbundet kan løse.

- Jeg vet ikke hvordan det er i forhold til sykmeldinger. Men Jacobsen har de samme rettighetene som de andre hopperne under oppkjøringen til sesongen. Når det gjelder inntekter fra Sommer Grand Prix, kan ingen innkassere penger på forhånd.

Og aller minst Jacobsen. Ringkollen-hopperen skal under kniven uka etter 17. mai. Tidligst seks måneder seinere kan han hoppe på ski igjen.

Revansjesugen
- Det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere, sier han.

- Jeg prøver å ta vare på kroppen før operasjonen. Det viktigste er at kneet blir hundre prosent friskt. Hvis alt går etter planen, bør Hoppuka og OL være innen rekkevidde.

Jacobsen fortsetter:

- Jeg er en fighter som liker utfordringer. Og dette er absolutt en utfordring. Jeg var deprimert etter fallet. Men folk har opplevd verre ting enn dette. Jeg skal komme tilbake. Foreløpig tar jeg ett år av gangen. Men med ny bakke i Falun, er det fristende å holde på fram til VM i 2015.

STYGT FALL I PLANICA:  Anders Jacobsen. FOTO: NTB SCANPIX FOX
STYGT FALL I PLANICA: Anders Jacobsen. FOTO: NTB SCANPIX FOX Vis mer