Sykmeldte til 1. februar

Med u-eggenske tanker om å prøve så mange som mulig har Åge Hareide forlenget sykmeldinga for Roar Strand, Dagfinn Enerly, Frode Johnsen og Arni Gautur Arason.

MASPALOMAS (Dagbladet): - Det handler om sunn fornuft, sier Rosenborg-treneren.

- Jeg vet hva disse gutta er gode for og jeg vet at de er gull verd når de er hundre prosent. Og derfor er det ingen hensikt å presse fram noe som helst.

- Når Roar, Dagfinn, Frode og Arni er klare igjen, er det fortsatt to og en halv måned til seriestart.

De fire RBK-spillerne ble operert for menisk (Strand), akilles (Enerly) og lyskeproblemer (Johnsen og Arason) ganske fort etter mesterligaavslutningen i november. De kunne vært i aksjon nå.

- Jeg er glad for all den tida jeg får, sier Roar Strand.

- Hadde Nils (Eggen) vært her, så hadde jeg vel fått beskjed om «å spæll i morra».

Utvider kjernegruppa

Og dermed er Rosenborg-veteranen inne på enda en forandring med Åge Hareide som trener. Kjernegruppa, og for Nils Arne Eggen handlet det stort sett om 11 mann, ofte omtalt som «go'laget» skal utvides. Åge Hareide ser 14 spillere som vil være naturlige førstevalg til enhver kamp.

Og: Når spillere blir skadet eller må stå over på grunn av gule kort, skal alternative spillere, de Åge Hareide har som dekning på hver eneste plass, få sjansen.

- Det betyr at Roar Strand aldri mer skal spille høyreback, sier han.

- Må Christer Basma, som er det naturlige førstevalget, stå over av en eller annen grunn, vil jeg bruke Lars Blixt på den plassen. Og slik vil det være over alt.

- Jeg vil ikke flytte spillere fra de posisjonene de behersker og trives i bare for å brukes flest mulig av de naturlige førstevalgene.

Defensiv revolusjon

Tidlig i fjor høst varslet Åge Hareide her i Dagbladet at defensiv organisering og tankegang ville bli prioritert når han overtok som trener. Det skapte en smule støy i brakka på Lerkendal. Men han sa det ikke som kritikk av Nils Arne Eggen - han sa det fordi Rosenborg bli bedre defensivt.

Den prosessen er nå i gang her på Gran Canaria.

- Kall det gjerne en justeringsmodell tilpasset den eksisterende RBK-stilen, sier trenerassistent Ola By Rise. Han var assistent under Nils Arne Eggen også. Men det som gjøres av defensivt arbeid på nåtidas RBK-treninger, har aldri vært gjort før. Og mye av det handler om å prate.

- Vi har mange spillende ledertyper i dette laget, sier By Rise.

- Men vi mangler en verbal anfører i laget. En som kan snakke bak der, som kan ta tak i den defensive delen og justere spillere og posisjoner ved snakk.

- Akkurat det er en del av fotballspillet som har vært fraværende i Rosenborg.

- Vi kommer også til å se mer kompakte ut, sier Åge Hareide.

- Det vil si at avstandene i laget skal bli mindre - vi skal flytte oss opp og ned i banen som en enhet. For du må ha en plan B når du mister ballen - vi kan ikke fortsette å være like sårbare for defensive overganger. Derfor jobber vi mye med tidlig press etter balltap.

- Ingen skal gå arbeidsledige etter at vi har mistet ballen.

Ser Eggens grunnarbeid

Åge Hareide sier han har overtatt ei spillergruppa, som på tross av sin massive suksess både på banen og i lønningsposen, er den mest lærevillige han noen gang har hatt.

- Jeg er imponert, sier han. - Det er en drøm for en trener å ha f.eks. to veteraner som Erik Hoftun (34) og Ørjan Berg (33) som hele tida er på jakt etter å bli bedre. Og det er først nå det virkelig har gått opp for meg det Nils Arne (Eggen) snakket om hele tida - lagets prestasjonsforbedring og inderlige ønske om å ta det neste steget. Det du gjorde i går er nemlig ikke godt nok i morgen.

Treningsleir med koner, kjærester og barn blir også mye ferie. Sånn skal det være i Rosenborg. Og Åge Hareide liker også den biten. Fordi alt er så profesjonelt lagt opp.

- Det eneste jeg trenger å konsentrere meg om er det sportslige. Alt det andre er gjennomarbeidet og utføres på beste måte. Og når du ser hvor deltakende spillerne er i enhver sammenheng, blir du bare glad.

SYKE I SYDEN: Trener Åge Hareide sitter har sammen med Rosenborgs «sykehjem». Fra venstre Dagfinn Enerly, Arni Gautur Arason, Frode Johnsen og Roar Strand.