Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Sykt kjipt å føle seg usikker på seg selv

Men i forrige uke ble alt snudd på hodet for Pølsa.

NÅ ER SELVTILLITEN SÅ HØY: Øystein Pølsa Pettersen sier han nådde et vendepunkt i forrige uke, etter å ha slitt med dårlig selvtillit og negative tanker før VM. - Nå føler jeg meg 20 kilo lettere, sier han til Dagbladet.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
NÅ ER SELVTILLITEN SÅ HØY: Øystein Pølsa Pettersen sier han nådde et vendepunkt i forrige uke, etter å ha slitt med dårlig selvtillit og negative tanker før VM. - Nå føler jeg meg 20 kilo lettere, sier han til Dagbladet. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Ulf Morten Aune snakket om heksejakt på Øystein Pettersen under dagens pressekonferanse for sprintgutta i Holmenkollen.

Pettersen selv har klart å holde hodet kaldt.

For selv om «Pølsa» alltid har vært utadvendt og bydd på seg selv i møte med pressen, framsto han likevel i en ny og mer selvsikker utgave i dag.

Først holdt han en lang monolog om hvor ekstremt mye han gledet seg til VM - og selv om han har sagt det samme før innrømmet han at det ikke var helt sant.

Etter kalddusjene i NM og på Beitostølen har han fått mental hjelp av Olympiatoppen psykolog Anne Marte Pensgård. Vendepunktet kom i forrige uke.

Vendepunkt
- Det virker som du bare har bestemt deg for å ikke være nervøs mer?

- Ja, jeg hadde et vendepunkt i forrige uke. Jeg stakk fingeren i jorda i jorda og sa «fader heller, det blir ikke noe større enn dette, jeg skal bare nyte det». Jeg skal være på mitt aller beste på torsdag. Det kommer til å bli helt rått. Alle snakker om forventningspresset, men det er bare fordi folk ønsker vi skal gjøre det bra. Dere skriver saker opp og ned fordi dere vil at vi skal lykkes, sånn at dere kan skryte til de svenske journalistene og si «vi er bedre enn dere». Vi har ingen fiender. Vi har alle i ryggen. Det er ikke noe å grue seg til. Hvis jeg gruer meg til dette kommer jeg til å angre resten av livet. Jeg håper at jeg om 50 år kan sitte med et barnebarn på armen, og si at jeg var med i VM i 2011, at jeg var på mitt absolutt beste og at det var helt rått, sier Pølsa til Dagbladet.

- Hva konkret gjorde at du nådde et vendepunkt?

- Jeg har jobbet knallhardt med meg selv og med hodet. Jeg har fryktelig god hjelp av mange til å rydde opp mellom øra. Blant annet har Anne Marte Pensgård hjulpet meg mye, men like mye kamerater, familier, og venner. Jeg føler meg kjempebra. Etter at jeg bestemte meg for at jeg skal være på topp kommende torsdag ble jeg 20 kilo lettere. Jeg gleder meg som en unge. Det har jeg sagt tidligere også, men da har jeg gruet meg også. Men nå gruer jeg meg ikke i det hele tatt. Dette mener jeg virkelig. VM-ilden har brent inni meg en ukes tid og den blir bare sterkere. Jeg skal drikke litt whitesprit før start så det blusser helt opp.

God på trening
Pølsa ble nummer tre i verdenscupen i Düsseldorf før jul. Så fulgte en lengre sykdomsperiode, og da han kom tilbake låste det seg helt i konkurranse.

Noen få dager før NM banket han for eksempel landslagskompis Anders Gløersen - som ble nummer to i Steinkjer - lett på intervalldragene.

Og på Beitostølen, der han ble nummer 42 i prologen, gikk han 10 sekunder raskere da han kjørte gjennom den samme løypa for seg selv i ensom majestet like etterpå.

- Det fysiske har vært bra i hele år, men det var ikke før jeg begynte å tenke på VM og hva jeg måtte prestere der at det gikk dårlig. På trening har jeg vært god hele tida, og så har konkurransene til tider vært helt elendige. Det er ingen tvil om at det sitter i hodet. Følelsen av å være usikker på seg selv er sykt kjip. Men det skjer ikke lenger nå, lover han.

Ulf Morten Aune sier det gjerne er løpernes mentale styrke som avgjør i en så marginal idrett som sprint.

- Det er umulig å si akkurat hvor mye det betyr, for er du ikke fysisk god nok hjelper det ikke å være sterk i hodet. Men det er klart det mentale har veldig, veldig mye å si. Se på Petter Northug, da. Hallo! sier Aune til Dagbladet.

- Fordi han ikke nødvendigvis er bedre enn de andre, men vinner likevel?

- Det som den ene utstråler gjør de andre enten bedre eller dårligere også. Du skaffer deg en posisjon i et felt, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling