- Sykt!

Manchester United har i kveld sjansen til å gå til topps i Premier League for første gang på mange år. Det forbauser.

TIL TOPPS?: Ole Gunnar Solskjærs menn i Manchester United kan komme til å toppe tabellen i Premier League i kveld. Foto: NTB
TIL TOPPS?: Ole Gunnar Solskjærs menn i Manchester United kan komme til å toppe tabellen i Premier League i kveld. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tre år og fire måneder siden Manchester United sist lå på topp i Premier League - i september 2017. Den gang for en periode på et par uker tidlig i sesongen under Jose Mourinhos ledelse.

Før det var det fem lange år siden sist gang United toppet tabellen, da Alex Ferguson tok klubben til nok et seriemesterskap i 2012/13-sesongen.

I kveld har Manchester United alle tiders mulighet til å gjenerobre toppen av Premier League når de gjester Burnley.

United-supportere i Norge er naturligvis svært entusiastiske.

- Sist gang vi ledet den 12. januar var under Alex Ferguson i 2012/13-sesongen. Det er 2923 dager siden. Det er en stund siden vi lå så bra an i januar måned, sier Dag Langerød, ansvarlig redaktør i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb.

SER MOT TOPPEN: United trenger bare ett poeng i kveld for å innta en historisk tabelltopp. Foto: NTB
SER MOT TOPPEN: United trenger bare ett poeng i kveld for å innta en historisk tabelltopp. Foto: NTB Vis mer

- Uten å jinxe det for dere: Mye tyder på at det blir en historisk kveld med Manchester United på tabelltopp igjen. Hva føler du nå?

- Det er helt nydelig. Det er fantastisk å kunne sitte å argumentere, med litt håp og tro, om at vi kanskje igjen kan vinne ligaen. Det er en helt spesiell følelse. Dette er noe vi ofte har snakket om før sesongen, at nå skal vi være der oppe igjen. Så har alt håpet forsvunnet etter et par uker, hvor vi har blitt hektet av.

Og nå skal Langerød si noe han har gledet seg til å si i mange, mange år:

- Jeg har tro på at vi ligger på topp når sesongen er ferdigspilt også. Jeg vet at vi bare har spilt 15 kamper, men jeg mener at vi kan gå hele veien inn. Liverpool og City har et høyere toppnivå enn oss, men det er noe med det United-maskineriet Solskjær har fått i gang, sier han.

LEEEENGE SIDEN: Sist gang United vant Premier League, i 2013. Datidens manager-guru Sir Alex Ferguson kunne løfte nok et troféb. Siden har ikke klubben vært i nærheten - før nå. Foto: NTB
LEEEENGE SIDEN: Sist gang United vant Premier League, i 2013. Datidens manager-guru Sir Alex Ferguson kunne løfte nok et troféb. Siden har ikke klubben vært i nærheten - før nå. Foto: NTB Vis mer

Toppkamp i helga

Kveldens kamp er ikke den eneste store begivenheten for United denne uka. I helga skal klubben opp mot Liverpool på Anfield.

- Sett at vi vinner den kampen også. Da er vi kanskje seks poeng foran Liverpool. Da venter en ny fase. Da vil presset i spillergruppa endre seg. Jeg vet sannelig ikke hvordan spillerne vil takle det å skulle forsvare en topplassering. Vi får uansett bare nyte dette nå, sier Langerød.

Han forteller om til dels hysteriske tilstander allerede blant flere av sine United-venner, spesielt de yngre.

- En ringte meg i går og lurte på om vi ikke snart skulle ta av i spaltene våre. Han hadde satt champagnen på kjøling i påvente av kveldens kamp. Vi skal ha litt perspektiver her. Vi skal vente litt med å ta av, synes jeg. Jeg har vært med så lenge at jeg har sett United vinne mange troféer. Det er først når vi virkelig vinner noe, vi skal sprette den champagnen, sier han.

- Nytt nivå

Under Jose Mourinho startet United 2017/18-sesongen forrykende, med tre strake seire og 10-0 i målforskjell. Uavgjort 2-2 borte mot Stoke 9. september 2017 var nok til å fremdeles holde teten - foran Manchester City på målforskjell. Det er den aller siste gange United fikk låne tabelltoppen.

Fra neste serierunde og ut sesongen seilte Manchester City i fra. United begynte å vakle stort, men først og fremst var City vanvittig gode, blant annet med 18 strake seire. United endte hele 19 poeng bak byrivalen, på en 2. plass. Den til nå beste plasseringen etter Ferguson-epoken.

SIST GANG: 9. september 2017. En liten evighet siden. Det var sist Manchester United var på tabelltopp i England. Her instruerer Mourinho blant andre Matic og Pogba. Foto: NTB
SIST GANG: 9. september 2017. En liten evighet siden. Det var sist Manchester United var på tabelltopp i England. Her instruerer Mourinho blant andre Matic og Pogba. Foto: NTB Vis mer

Nå drømmer United-elskere altså om noe enda større. Med grunn. United er ubeseiret i Premier League siden 1. november. Klubben har siden da tatt 26 av 30 mulige poeng. Flyten har sakte, men sikkert sendt klubben oppover tabellen.

- Men det så jo veldig stygt ut etter noen uker denne sesongen også. Etter seks serierunder lå United nede på en 15. plass, etter å ha tapt tre av de seks første kampene?

- Det gjør ikke prestasjonen noe mindre imponerende. Vi hadde en vanskelig sommer og pre-season også. Den opphentingen har vært fantastisk. All honnør til Ole Gunnar Solskjær og hans stab der. Vi har egentlig sett det siden februar i fjor: United har funnet et nytt nivå. Samtidig har Liverpool og City bare vært normalt gode.

Han minner om at andre toppklubbers managere, som Klopp i Liverpool, har kjøpt inn et tosifret antall spillere som ville gått rett inn i førsteelleveren i sine første overgangsvindu.

- Solskjær har bare kjøpt inn fem toppspillere i samme periode, i Van Bissaka, Maguire, Fernandes, Telles, Cavani - og kanskje Daniel James. Likevel har det skjedd store ting med laget, mener han.

Han trekker fram en nokså ukjent faktor i suksessen.

- En i trenerapparatet som får lite oppmerksomhet, er en Solskjær hentet inn som heter Martyn Pert. Han har som primæroppgave å, fysisk og mentalt, jobbe med de spillerne som ikke spiller til enhver tid. Hans jobb begynner å betale seg, mener Langerød.

SMILET TILBAKE: Ole Gunnar Solskjær får mye av æren for suksessen. Foto: NTB
SMILET TILBAKE: Ole Gunnar Solskjær får mye av æren for suksessen. Foto: NTB Vis mer

- Lev i nuet

Bernt Hjørnevik, daglig leder i Manchester United Supporters Club Scandinavia, smiler mye om dagen.

- Det er første gang siden Ferguson-æraen at vi ligger så godt an så langt ut i sesongen. Uavhengig av om vi beholder 2. plassen eller tar over serieledelsen i kveld, er det sykt sterktS. Vi må leve i nuet. Jeg hadde ikke trodd dette før sesongen, innrømmer han.

Han peker på noen årsaker til suksessen.

- Det handler selvsagt om den sterke borte-statistikken. Solskjær og klubben har vært heldig og dyktig. Vi ser helt tydelige resultater av at Solskjær har styrket det medisinske støtteapparatet. Der andre klubber nå sliter med belastningsskader og slitasjeskader, har vi ingen av disse. Bank i bordet, men det er et viktig bidrag til flyten, tror han.

Han forteller at Solskjær nettopp slet med mange slike skader det første halvåret etter at han overtok.

- Det skyldtes trolig overgangen fra et treningsregime med Mourinho til Solskjærs. Nå har ting fått satt seg. Konkurrentene sliter med slitsjeskader i det tette corona-kampprogrammet, mens vi har fjernet samme type skader. Vi har utnytta den gode, stabile situasjonen fullt ut.

DIALLO: Amad Diallo kommer til Manchester United fra Atalanta i januar. Video: Amad Diallo / Rødt Kort. Vis mer

Før kampen i kveld står både United og Liverpool med 33 poeng – med Liverpool foran på målforskjell. Selv med uavgjort vil Solskjærs menn lede Premier League helt alene. Skulle de vinne, leder United Premier League med tre poengs margin for første gang på åtte år.

United-topp i Norge, Bernt Hjørnevik, maner fremdeles til ro.

- Vi er bare under halvveis i sesongen. Det er langt fram, men vi må suge på karamellen også. Og ja, vi kan stå inn. Vi kan klare det. Det som skjer nå er uansett et stikk til alle Solskjærs kritikere. Han har stått som en påle gjennom så mye negativitet.

Supporterlederen mener han overtok en klubb som var i krise.

- Han starta på null. Han har fått hele klubben med seg og skapt noe velfungerende. Han har vært dønn ærlig med de som sitter på pengesekken, og gjort det som skal til.

- Aldri tema å sparke

Han mener også at Solskjærs posisjon i klubben aldri har vært truet.

- Jeg tror faktisk at det aldri har vært noe tema å gi ham sparken. Det har vært et medieskapt hysteri. Jeg tror de har funnet mannen som kan snu skuta. Klart, jeg har også stusset over en del formasjoner og spillervalg underveis. Han har prøvd og feilet, men nå er han tydelig i en 4-2-3-1-formasjon. Han sverger mye til de samme spillerne. Han har heller ikke kastet seg på overgangshysteriet. Han venter til muligheten er der, hvis ikke kjøper han ikke, observerer han.

I RIKTIG RETNING: - Suksessen i dag er et stikk til alle hans kritikere, mener leder for Manchester Uniteds supporterklubb i Skandinavia. Foto: NTB
I RIKTIG RETNING: - Suksessen i dag er et stikk til alle hans kritikere, mener leder for Manchester Uniteds supporterklubb i Skandinavia. Foto: NTB Vis mer

Det er altså 40 måneder siden sist United toppet ligaen. Det finnes noe annet interessan ved mannskapet som toppet tabellen sist.

Hele sju av de som var delaktige i Uniteds sterke start i 2017, er aktuelle for en startellever i kveld, tre og et halvt år senere:

Marcus Rashford, Anthony Martial, David De Gea, Eric Bailly, Paul Pogba, Nemanja Matic og Juan Mata. To andre som startet kampen, Jesse Lingard og Phil Jones, er fortsatt i klubben.

Hjørnevik mener det er et bevis på den gode jobben Solskjær har gjort med materialet han arvet.

- Han har skolert de som er der, og fått de til å passe hans system, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer