Sylfersk suksess

LAHTI (Dagbladet): Sylfersk kvinnetrener Svein Tore Samdal (29) får skryt for å ha skapt et unikt miljø i det norske laget. Nå skal han gi løperne muskler.

Hele Norges Gull-Bente røper også stor tiltro til den nye, unge treneren.

- Svein Tore har betydd mye for miljøet i laget. Blant annet har han klart å få Tina (Bay) til å tenke positive tanker. Vi jentene setter pris på at han tar seg tid til å være med oss på trening, sier dobbeltverdensmester i Lahti, Bente Skari.

Suksesstrener Samdal understreker at det ikke bare er ham, men jentene sjøl og hele det norske støtteapparatet som skal ha æren for forvandlingen.

Stor framtid

Det er ikke tilfeldig at 29-åringen fra Støren i Sør-Trøndelag ble tilbudt treneransvar for kvinnelandslaget ut sesongen etter Ketil Grindheims plutselige avgang før VM. I langrennsmiljøet spås Samdal en stor trenerframtid - mest på grunn av suksessen med rekrutteringslandslaget, men også på grunn av resultatene her i Lahti.

Svein Tore Samdal har begynt å se på treningsoppleggene til de ulike landslagsjentene. Han mener det er rom for forandringer - spesielt på styrkebiten.

I hovedfagsprosjektet sitt ved idrettsvitenskapelig institutt i Trondheim lot Samdal 18 veltrente orienteringsløpere prøve ut teoriene hans om hvordan det kan være mulig å dra større nytte av styrketrening i utholdenhetsidretter.

Kynisk trening

Ikke bare dreier det seg om å bruke tyngre vekter i kortere og mer intensive økter. Samdal tar også tak i spesifikke muskler.

- Vi definerer hvilke muskler som er viktigst for langrennsløperens overkropp, og hvilke som er viktigst i beina. Så kjører vi kynisk på akkurat disse muskelgruppene, sier Svein Tore Samdal.

Ideen er at større effektivitet i styrketreninga skal frigjøre mer tid til utholdenhetstrening.

Bente Skari har i lengre tid valgt utradisjonelle metoder for styrketrening - ikke ulikt metodene Svein Tore Samdal nå ønsker å ta i bruk på alle landslagsjentene.

- Jeg har også tro på prinsippet om tyngre vekter og færre repetisjoner, sier Bente Skari til Dagbladet.

GODGUTEN: Med sin lune sans for humor har den nye kvinnetreneren Svein Tore Samdal bidratt til god stemning i laget. Her sammen med Bente Skari.