Liverpool-helten Mohamed Salah

Symbolet Salah: Liverpool, Egypt og hjembyens store helt

Mohamed Salah er Liverpools fremste håp mot Real Madrid, men for det egyptiske folket betyr han så mye mer.

ENESTÅENDE: Mohamed Salah scorer mål for Liverpool, gir penger til hjembyen Nagrig og håp til nasjonen Egypt. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB Scanpix
ENESTÅENDE: Mohamed Salah scorer mål for Liverpool, gir penger til hjembyen Nagrig og håp til nasjonen Egypt. Foto: Peter Byrne / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg måtte dra tidlig fra skolen for å rekke trening. Jeg var på skolen fra klokka sju til ni, så hadde jeg en lapp fra klubben min som sa: «Mo kan dra tidlig fra skolen så han rekker å trene med klubben klokka to», forteller Mohamed Salah til Liverpools hjemmeside.

KLASSEROMMET: Klasserommet Mohamed Salah hadde i hjembyen Nagrig. Foto: DPA / NTB Scanpix
KLASSEROMMET: Klasserommet Mohamed Salah hadde i hjembyen Nagrig. Foto: DPA / NTB Scanpix Vis mer

Det var her han satt. Toppscoreren i Premier League og Årets spiller i England, i det lille klasserommet i hjembyen Nagrig i Egypt - før han måtte legge ut på den ville reisen ingen av de andre ungguttene tok.

POSTERBOY: Mohamed Salah og teksten «Du er sterkere enn narkotika». Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB Scanpix
POSTERBOY: Mohamed Salah og teksten «Du er sterkere enn narkotika». Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Salah dro fra skolen klokka ni på morgenen, og ankom treningsanlegget til El Mokawloon i 14-tiden. Treningen varte fra klokka 15.30-16.00 til 18.00, så kom han hjem til Nagrig klokka 22-22.30.

- Da var det mat, søvn og den samme greia neste dag. Og det var ikke bare én buss - jeg måtte bytte buss tre, fire og til tider fem ganger bare for å dra på trening og hjem igjen, forteller Salah.

- Det var en tøff tid, men jeg var ung og ville bli fotballspiller. Jeg ville få et stort navn. Jeg ville bli noe spesielt, utdyper han.

Bodde på hotell

Selv om Salah måtte reise opptil ti timer hver dag, var han bestemt på trene med El Mokawloon i Kairo.

Han skulle bli fotballstjerne, uansett hva.

- Mitt tidligste fotballminne er fra da jeg så Champions League-kamper. Jeg elsket å se på Zidane, Totti og den brasilianske Ronaldo. Det er en utrolig følelse når du hører den hymnen før kampstart, sier Salah til FourFourTwo.

Fra han var 12 til 15 år, bodde Salah periodevis på et lokalt hotell i Kairo. Da kunne han våkne opp og tusle ned til treningsfeltet.

El Mokawloon ble imponert av den lille egypterens målbevissthet, og da han var fjorten år fikk betaling for strevet i form av sin første kontrakt.

- Alle trenerne som har jobbet med Mohamed sier han er veldig høflig, religiøs, og gjør veldig mye godt. Alt dette har hjulpet ham til å nå den stjernestatusen han har i dag, forteller Hamde Nooh, én av Salahs tidligere trenere i El Mokawloon, til CNN.

Saken fortsetter under videoen.

EKSLUSIVT: Liverpool-stjernen Mohamed Salah forteller i et eksklusivt intervju med CNN om finalen, forholdet til fansen, målet mot City og favorittklubben da han var liten. Video: CNN Vis mer Vis mer

Kjøpt av Basel

I El Mokawloon, som har en lang historie med å produsere lovende talenter, slo Salah ut i full blomst. I mai 2010 debuterte han for seniorlaget.

- Jeg var 16 år gammel og det føltes fantastisk, sier Salah, som to år seinere også debuterte for landslaget til Egypt.

Det tok ikke lang tid før Salah dro på nye eventyr.

TRAGEDIE: Opprøret på Port Said. 74 mennesker omkom. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
TRAGEDIE: Opprøret på Port Said. 74 mennesker omkom. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I 2012 omkom 74 mennesker og over 500 ble skadet da det oppsto et opprør i kampen mellom Al-Masry og Al-Ahly i den egyptiske toppdivisjonen.

Det egyptiske U23-landslaget forberedte seg til OL, men den hjemlige ligaen ble satt på vent som følge av opprøret på Port Said Stadium.

Løsningen for å få kamptrening ble blant annet en treningskamp mot det sveitsiske topplaget Basel.

- Den eneste grunnen til at vi spilte kampen, var for å se Mohamed Salah spille med våre egne øyne, sier Bernhard Heusler, tidligere styreleder i Basel, til Sky Sports.

Salah, som fra før av hadde imponert Basels speidere, scoret to mål i løpet av den ene omgangen han spilte.

Én måned seinere ble han kjøpt av klubben.

Veien til Liverpool

Salah tok sveitsisk fotball med storm, og det tok ikke lang tid før større europeiske klubber noterte ned navnet til den egyptiske gutten fra Nagrig

I 2013/2014 ble han signert av Chelsea etter å ha imponert stort i Champions League. Salah fikk lite tillit, og ble sendt videre på lån til italienske Fiorentina.

Salah imponerte, ble kjøpt av Roma året etter, og ble toppscorer der i sin første sesong for klubben. Han imponerte også i den påfølgende sesongen, og da viste Liverpool sin interesse.

- Jeg har elsket klubben siden jeg var liten og jeg visste at dette var et lag jeg ønsket å spille for, sier Salah til FourFourTwo.

Siden overgangen til Liverpool sommeren 2017, har Salah blitt toppscorer i Premier League, sendt Egypt til VM, og i kveld skal han spille Champions League-finale med Liverpool mot Real Madrid.

Samler nasjonen

GJENNOMBRUDDET: Mohamed Salah i Basel. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix.
GJENNOMBRUDDET: Mohamed Salah i Basel. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Charlotte Lysa, som forsker på blant annet fotball i Midtøsten ved Universitetet i Oslo, levner liten tvil om at Salah er blitt en populær mann i hjemlandet.

- Salah er enormt populær i Egypt. Det har vært turbulente tider der, og fotballen har speilet det. Året etter den arabiske våren i 2011 inntraff Port Said-tragedien, som gjorde at den hjemlige ligaen ble terminert i en periode, og det ble litt symbolsk. Etter det døde interessen for den hjemlige ligaen litt, forklarer Lysa til Dagbladet.

Egypts fotballag var inne i en stor periode fra 2007 - 2010. Da vant de Afrikamesterskapet tre år på rad. Så klarte de ikke å kvalifisere seg tre år på rad.

- Egypt gikk fra å være en kjempekraft til å kollapse helt. Så får de inn en figur som Salah, som framstår veldig sympatisk og likandes. En som samler nasjonen og skaper glede. I fjor kom de på andreplass i Afrikamesterskapet, og nå skal de spille VM for første gang siden 1990, og Salah har blitt symbolet på den bragden, sier Lysa.

Saken fortsetter under bildet.

EGYPTISK HELT: Mohamed Salah er avbildet på flere husvegger i den egyptiske hovedstaden Kairo. Foto: Amir Makar / AFP Photo / NTB Scanpix
EGYPTISK HELT: Mohamed Salah er avbildet på flere husvegger i den egyptiske hovedstaden Kairo. Foto: Amir Makar / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Bygger skole og sykehus

Charlotte Lysa trekker også fram veldedighet som en av grunnene til at Salah er populær.

Da Salah sendte Egypt til VM med fem mål og to målgivende i kvaliken, ble han tilbudt en luksusvilla verdt flere titalls millioner av Mamdouh Abbas, tidligere president av den egyptiske klubben Zamalek.

Salah takket nei, og ba heller Abbas om å donere en sum til hjembyen Nagrig.

- Han har gjort så mye for landsbyen. Noen ting har folk hørt om, men det er også mange ting ingen har hørt om, sier restauranteieren Ibrahim Ramadan, som kommer fra Nagrig, til AP.

Salah, som besøker hjembyen årlig, har også donert penger til byggingen av et lokalt sykehus og en skole for jenter.

Han har donert 500 000 pund til et barnesykehus i Kairo, samt gitt bort 300 000 pund til pensjonerte egyptiske fotballspillere.

Et håp om forandring

Salah har ikke bare blitt et ikon i hjembyen, men også for nasjonen.

Da Abdel Fattah al-Sisi ble valgt som president i Egypt i april, stemte tusenvis av egyptere på Salah i protest mot det egyptiske regimet.

Ifølge flere medier skal Salah ha fått over dobbelt så mange stemmer som Moussa Mustafa Moussa, al-Sisis eneste motkandidat.

- Hvorfor stemte egyptere på Salah ved valget?

- Det handler jo om at det ikke er et fritt valg. Det var en diktator som fikk 97 prosent av stemmene uten en ekte motkandidat. De mener jo ikke at Salah skal bli president, men at det heller er en protest mot valget. At hans navn er på stemmeseddelen er bare fordi han er veldig populær. Jeg tror ikke at man skal legge så mye mer i det, sier Charlotte Lysa.

Tusenvis av unge egyptere tok til gatene i starten av 2011 i protest mot den tidligere presidenten Hosni Mubarak.

- Vi har gått gjennom en tøff tid etter revolusjonen. Det var en følelse av tap. Salah har bevist folket at du kan oppnå suksess tross motstand. Ingen før har oppnådd det han har gjort, sier selgeren Mohamed Mokthar til The Telegraph.

Saken fortsetter under lenken.

FOLKEHELT: En egyptisk kafé i Nagrig under semifinalekampen mellom Liverpool og AS Roma. Foto: Nariman El-Mofty / AP Photo / NTB Scanpix
FOLKEHELT: En egyptisk kafé i Nagrig under semifinalekampen mellom Liverpool og AS Roma. Foto: Nariman El-Mofty / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Økt fotballinteresse

Fotballfan eller ei - Salahs betydning for det egyptiske folk strekker seg lenger enn fotballen.

- Salah er ikke lenger bare en talentfull og begavet fotballspiller. Han er et symbol på effektivitet, grundighet, respekt, lærevilje, moral og moderat religion, skriver Imad Hussein, redaktør i avisa Al-Shorouk, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Salah er blitt nesten det eneste som gir folk håp og stolthet over at de kommer fra Egypt, sier ingeniøren Shereef Suliman, som kommer fra samme sted som Salah.

LOKALHELT: En ung gutt spiller fotball på Mohamed Salah Youth Center i Nagrig. Foto: Mohamed El-Shahed / AFP Photo / NTB Scanpix
LOKALHELT: En ung gutt spiller fotball på Mohamed Salah Youth Center i Nagrig. Foto: Mohamed El-Shahed / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Det er særlig reisen til Salah som inspirerer.

- Salah er en rollemodell for unge. Det gode med ham er at han startet på bunnen og jobbet hardt for å lykkes, sier Islam Helmy (20) til The Telegraph.

Voldsom interesse

Europeisk fotball har også fått en annen status i Egypt.

- For fem-seks år siden var det få i bygda som brydde seg om europeisk fotball. Nå vet nesten hele landsbyen, både eldre og unge, om Liverpool og Roma, samt datoen for Salahs kamper, sier Shady Dawoud, som er en fjern slektning til Salah, til AP.

Også hovedstaden Kairo gir tydelig lyd fra seg hver gang Salah scorer, enten det er for Liverpool eller landslaget.

- Målene han scorer gjør byrden av å leve under trange økonomiske kår lettere. Å se ham spille hjelper meg å komme gjennom tøffe dager, sier sikkerhetsvakten Maher Said.

  • Liverpool møter Real Madrid i Champions League-finalen i kveld klokka 20.45. Kampen vises på Viasat 4.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer