Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballjentene til EM

Synd for fotballjentene at Smerud har signert ny kontrakt med U21-gutta

Tre dager med landslagssjefen til Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli har gjort fotballjentene blide igjen. Nå vet de hva de vil ha og hvordan de vil ha det.

BLIR IKKE KVINNE-TRENER: Leif Gunnar Smerud har forpliktet seg til U21-gutta og vil være opptatt med dem de to neste årene. Det liker jentene dårlig, som hadde tatt Smerud på strak arm etter tre perfekte treningsdager og 0-0 mot Sverige i Kristiansand.
BLIR IKKE KVINNE-TRENER: Leif Gunnar Smerud har forpliktet seg til U21-gutta og vil være opptatt med dem de to neste årene. Det liker jentene dårlig, som hadde tatt Smerud på strak arm etter tre perfekte treningsdager og 0-0 mot Sverige i Kristiansand. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge-Sverige 0-0

KRISTIANSAND (Dagbladet): Hadde det vært opp til fotballjentene hadde de tatt Leif Gunnar Smerud som trener her nå. Så godt er inntrykket etter tre dager i Kristiansand. Så god er stemningen. Men viktigere enn hvem som skal gjøre det er hva som må gjøres for å løfte Norges fotballkvinner til konkurransedyktig sluttspillnivå.

Og det er ikke veldig vanskelig.

–LEIF GUNNAR HAR gjort mye på kort tid, det var vært veldig inspirerende, sier Caroline Graham Hansen. –Det ser du på jentene og det ser du på laget. Og selv om ikke alt stemte mot Sverige var det mye bra.

–Og det å nesten ikke slippe dem til sjanser er veldig bra.

KRITIKKEN NORGE BLE møtt med gjennom den resultatmessige nesten plettfrie EM-kvalifiseringen var at spillet ikke var godt nok. Det er nemlig ikke nok at våre beste kvinner bare vinner – de må gjøre det med et spill som gir håp om bedre sluttspilltider. For så lenge VM i Canada sommeren 2015 endte som en gedigen skuffelse uten OL-billett til Rio, og ekstrasjansen som fulgte i Nederland på vårparten gikk akkurat den samme veien fordi laget nok en gang ble avslørt mot bedre motstandere, er det ikke nok å ta 22 av 24 poeng på veien til enda et sluttspill.

Laget må være godt mot de beste også.

MANGE MENER NFF ikke bruker ressurser og satser på kvinnefotballen. Det er feil. NFF satser realt på fotballjentene. Og treningskampene mot Sverige i Kristiansand og den kommende bortekampen mot verdens beste lag i november, Tyskland, underbygger påstanden.

Når NFF bruker penger på kvinnefotballen blir ressursene brukt der du får mest og best fotball for investeringen.

DERFOR ER DET riktig å sparre mot Sverige selv om sesongen er over, laget ikke har trener og det fortsatt er ni måneder til EM i Nederland. De slo oss i OL-kvalifiseringen Rotterdam og reiste fra Rio med sølv selv om mange ikke var imponert over svenskenes spill. Men akkurat slik Lars Lagerbäck organiserte Island til sommerens kjæledegge i EM, akkurat slik organiserte Pia Sundhage Sveriges lag til mye kritikk i fotballromantikkens hjemland. Men som Sundhage sa etter kvartfinaleseieren over USA, da USA-keeper Hope Solo slaktet Sveriges spillestil og kalte dem en gjeng feiginger:

–Det skiter jeg i.

- De skal hjem, vi skal til Rio.

NORGES SPILLESTIL HAR også vært et tema og var en av de tingene som fikk Roger Finjord til å kaste kortene i enden av EM-kvalifiseringen. Jentene var ikke happy, verken på eller utenfor banen. Derfor har ikke laget en trener per dato. Men vikariatet til Smerud fra guttas U21-lag har i hvert fall brakt humøret tilbake.

Samt spillemessige retningslinjer det er grunn til å tro lagets neste trener vil videreføre.

NORGE HAR TO klassespillere på topp i Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen. Hegerberg er Europas beste målscorer. Graham Hansen er spilleren over alle spillerne, en aktør det mest handler om å få satt opp i de rette posisjonen. Og bak de to på topp, som også jobber knallhardt uten ball, er det potensial til stor utvikling i de fleste posisjoner.

Der mye handler om ferdigheter og enda mer om trygghet og ro med ballen.

HADDE NORGE HATT det vi kaller en veldig god nummer seks, en sentral midtbanespiller med ro, stor ballvilje og blikk, ville dette laget vært konkurransedyktig allerede. Det ville gjort Caroline Graham Hansen ekstremt god. Og det ville gjort Ada Hegerberg, som også er bra når hun møter, til en mer rettvendt spiss. For forsvarsspillet, organisert som mot Sverige, holder vann når OLs sølvvinnere bare skaper et par målsjanser.

Det er riktignok ikke godt nok ennå.

Men det kan bli det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!