- Synd og skam for meg uten medalje

VM er siste sjanse for Kojonkoski.

GIR SEG: Mika Kojonkoski drømmer om laggullet i sitt siste VM som norsk trener. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GIR SEG: Mika Kojonkoski drømmer om laggullet i sitt siste VM som norsk trener. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Med Mika Kojonkoski som hopptrener har Norge kapret hele 21 mesterskapsmedaljer siden 2002.

Etter VM gir finnen seg - og målet for 48-åringens siste VM er to medaljer - helst ett av dem i gullvalør.

- Min drøm er å få laggull, sier Mika.

- Blir dette siste mesterskapet med Norge ekstra spesielt for deg?

- Vi har opplevd mye suksess disse årene og det ville vært synd og skam for meg dersom jeg for første gang ikke klarer å ta en medalje.

- Ingen Petter Northug her I dag stilte han opp sammen med hopperne Tom Hilde, Bjørn Einar Romøren, Anders Jacobsen, Anders Bardal og Johan Remen Evensen på en pressekonferanse på Soria Moria i Nordmarka.
 
Én etter én fikk de norske hopperne snakke om sitt VM-målet, de fleste var vage og ymtet om medaljer på en god dag.

Kojonkoski mener gutta er kloke når de virker defensive.

- Jeg kan forstå at dere hører det, men det er ingen Petter Northug som sitter her. Det er realisme, vi har ingen utøvere som dominerer sporten som i langrenn. Dette er smart av gutta, du kan være helt gal men da er du også urealistisk.

Han sier at treningsoppholdet i Vikersund i forrige uke var meget godt for den norske troppen. Men:

- Vi må forstå at det det ikke bare er østerrikere og nordmenn her, men også andre land som drømmer om å vinne.

Rettssak Selv har han ladet opp i en rettssak i Finland, der han har vært anklaget for å ha oppgitt uriktige opplysninger til politiet.

BRONSE: I OL sikret disse gutta en bronse i laghopp stor bakke. Fra venstre: Anders Bardal, Tom Hilde, trener Mika Kojonkoski og Johan Remen Evensen. Foto: Heiko Junge / Scanpix
BRONSE: I OL sikret disse gutta en bronse i laghopp stor bakke. Fra venstre: Anders Bardal, Tom Hilde, trener Mika Kojonkoski og Johan Remen Evensen. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Det er alltid to sider av en mynt, og på denne måten kunne jeg glemme skihopp i et lite øyeblikk. Det var ikke noe problem.

På samme måte mener han at det er viktig at hopperne ikke bare tenker på hoppkanten og nedslag.

- Det er er viktig for gutta og oss andre at vi kan fylle drømmene og fantasien med noe helt annet, fordi du ikke kan se skogen for alle trærne hvis du bare tenker, tenker og tenker. Det er derfor alle har litt tid for seg selv, og noen har bøker med med seg.

For Mika funket en rettssak like bra som en bok - og dommen kommer etter VM.

- Det var kanskje ikke optimalt, men jeg tror det gikk greit.

De fire hopperne som skal ut i kvalifisering i morgen tas ut i kveld. Kvaliken går i morgen ettermiddag, rennet i Midstubakken kjøres lørdag.

- Jeg drømmer om medaljer i alle øvelser, men vi er opså realister. To medaljer, siden vi bare fikk en lagmedalje sist vinter, vil jeg si er ganske bra. Men vi kjemper om medaljer i hver bakke, det er sikkert, sier hopptreneren.