- Synd og trist for langrennssporten

NRK-ekspert om Northug-utestengelsen.

UTESTENGES: Petter Northug får ikke gå verdenscup. Foto: Hans Arne Vedlog
UTESTENGES: Petter Northug får ikke gå verdenscup. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

(Dagbladet): I dag kom beskjeden om at Petter Northug nektes startlisens i internasjonale renn med begrunnelsen i at han har takket nei til en tilbudt landslagsplass.

Det betyr at Northug ikke får gå verdenscup til vinteren.

- Det er jo synd og trist for langrennssporten at den største stjerna ikke skal være med å konkurrere mot verdens største en hel sesong, sier NRKs ekspert-kommentator Jann Post til Dagbladet.

- Skjønner du avgjørelsen?

- Det er vanskelig å si konkret hva man mener om det uten å kjenne detaljene i forhandlingene. Det man kan forstå er at Skiforbundet er lei av at strikken blir strukket. At frister blir dratt ut, og det blir bråk om dette over lang tid. Slik har det vært over flere år. Dette er et spill om makt og penger. Jeg tror nok Skiforbundet følte de hadde strukket seg langt etter at de ga ham tilbudet om samme avtale som i fjor, sier Jann Post til Dagbladet.

- Er du overrasket?

- Jeg er litt overrasket over at det kom nå. At ikke forhandlingene gikk lenger. Det er tydelig at noen har gått lei. Skistyret var delt ved de første forhandlingene. Jeg er ikke overasket over at det skjer i en sesong uten mesterskap. Tidligere har det vært OL og VM som var viktige mesterskap, da var det viktigere for Northug å delta i konkurranser, sier Post.

Ingen initiativ I pressemeldingen skriver Norges Skiforbund blant annet:

«Norges Skiforbund planlegger kommende verdenscupsesong med de utøvere som har signert avtale og kommer ikke å ta noe ytterligere initiativ overfor Petter Northug eller Coop.»

Skipresident Erik Røste påpeker at det ikke er noen utøvere som deltar i verdenscuprenn uten en avtale med Norges Skiforbund.

- Vi forholder oss til at Northug har fått en raus avtale. Mange mener vi har strukket oss for langt i denne saken. Det har ikke vært noen forhandling fra vår side, det har vært et tilbud. Når Petter og Coop i tillegg ønsker kommersiell frihet gjennom sesongen er det helt umulig for Norges Skiforbund å akseptere. Det har Coop og Northug fått klar beskjed om. Vi tar ingen nye initiativ i denne saken, sier Erik Røste til Dagbladet.

- Hva vil dere gjøre hvis Petter nå skulle godta avtalen?

- Det ønsker jeg ikke å spekulere i. Vi må forholde oss til at han ikke har skrevet under på den avtalen. Saken er ferdigbehandlet hos oss, sier Røste.

Lukker ikke døra Jann Post er ikke sikker på om siste ord er sagt i denne saken.

- Jeg syns ikke pressemeldingen lukker døra 100 prosent for at andre ikke kan ta initiativ, sier Post.

Team Northug ønsker ikke å kommentere skiforbundets vedtak inngående.

- Vi registrerer forbundets pressemelding og vil komme med en redegjørelse i løpet av noen dager, sier Northugs manager Are Sørum Langås til NTB.