PÅ VEI UT I KULDA: Liverpool-italiener Alberto Aquilani hadde en bra ettermiddag i Burnley i dag, men han har fått mange kritikere på nakken etter en skuffende førstesesong på Anfield.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLIS
PÅ VEI UT I KULDA: Liverpool-italiener Alberto Aquilani hadde en bra ettermiddag i Burnley i dag, men han har fått mange kritikere på nakken etter en skuffende førstesesong på Anfield.Foto: SCANPIX/AFP/PAUL ELLISVis mer

- Synes nesten synd på ham

Her er «men hva var det de tenkte på»-kjøpene i Premier League.

||| • Tidligere i dag: Her er Premier Leagues beste kjøp

(Dagbladet): Alberto Aquilanis tre målgivende pasninger mot Burnley i dag til tross:

Pasningsfoten til Xabi Alonso har vært sårt savnet i Liverpool hele sesongen.

Rafael Benitez ba om tålmodighet da han hentet italieneren til Anfield før sesongen, og lovet fansen at de ville få se 25-åringens storhet så fort han var skadefri og i form.

Det har de bare sett i korte glimt - de få gangene Benitez har latt gitt ham sjansen.

Aquilani er derfor en gjenganger når kommentator Kenneth Fredheim, overgangskonsulent Tor Kristian Karlsen og Dagbladets London-korrespodent setter opp sin liste over sesongens fem verste kjøp.

Men mannen som ble pekt ut til å erstatte Alonso er ikke den eneste dyrekjøpte spilleren som ikke har svart til ekspertenes forventninger.

Roque Santa Cruz har også «gjort seg fortjent» til å havne på alle tre fiaskolistene, etter at han for 17 millioner pund har levert lite annet enn flere legeregninger på City of Manchester.

Her er listene:

Kenneth Fredheim, kommentator Canal +
1. Alberto Aquilani - fra Roma til Liverpool:

- Synes nesten synd på ham. Kjøpt skadet og etter hvert ikke brukt av Benitez da han ble frisk. Blottet for selvtillit og med en usikker framtid. Fotballevnene er det ingenting i veien med.

2. Joleon Lescott - fra Everton til Manchester City:

- Slik hypen var rundt ham ved sesongstart, skulle man trodd han var en krysning av Bobby Moore og Franz Beckenbauer. Fiasko.

3. Roque Santa Cruz - fra Blackburn til Manchester City:

- Mye skadet og da han fikk sjansen så han utrent og tung ut.

4. Benni McCarthy - fra Blackburn til West Ham:

- Ikke bidratt med noen ting i et West Ham lag som sliter tungt.

5. Yuri Zhirkov - fra CSKA Moskva til Chelsea:

- Med en slik prislapp og evner måtte man kunnet forvente at han hadde markert seg sterkere, og konkurrert bedre om en plass i start-oppstillingen.

Lars Hojem Kvam, Dagbladets Premier League-reporter i London
1. Roque Santa Cruz - fra Blackburn til Manchester City:

- Har ikke spilt en eneste rolle fra eller til i år. Og det bør du selvsagt gjøre når du koster 17 millioner pund. Mye skadet, men selv frisk er han ikke i stand til å styrke laget.

SKRANTENDE: Roque Santa Cruz sliter med skader, og med å forsvare prislappen.Foto: SCANPIX/EPA/LINDSEY PARNABY
SKRANTENDE: Roque Santa Cruz sliter med skader, og med å forsvare prislappen.Foto: SCANPIX/EPA/LINDSEY PARNABY Vis mer

2. Alberto Aquilani - fra Roma til Liverpool:

- Vil nødig kalle noen flopp etter ett år i engelsk fotball. Men jeg makter overhodet ikke å se at denne dyre løsningen skal være en sentral del av et gullkjempende Liverpool-lag.

3. Benni McCarthy - fra Blackburn til West Ham:

- Kom i januar, som en av flere tvilsomme spissforsterkninger til klubben. Virket utrent. Har han gjort noe særlig for å bli fysisk godt rustet etter det? Ser slett ikke sånn ut.

4. Tuncay - fra Middlesbrough til Stoke:

- Jeg trodde Stoke gjorde noe smart, men tok feil. Mektig upopulær i det siste — det blir du når du gang på gang furter over å byttes ut.

5. Joleon Lescott - fra Everton til Manchester City:

- Han ba ikke om prislappen, så denne kritikken rammer ikke ham. Men hvis Lescott er verdt 24 millioner pund er Torres verdt 240 millioner.

Tor Kristian Karlsen, overgangskonsulent og fotballskribent
1. Roque Santa Cruz - Blackburn til Manchester City:

- Skandaleovergang. Santa Cruz var allerede på vei ned og i nedkjørt fysisk forfatning da Mark Hughes klemte til og betalte £18 millioner. Sannsynligvis var det Hughes som trakk på seg hvit frakk og stetoskop, for gud vet hvordan paraguayaneren besto den medisinske testen. Uforståelig kjøp, totalt unødvendig ettersom Adebayor allerede var handlet inn.

2. Alberto Aquilani - Roma til Liverpool:

- Kan godt være at italieneren kommer sterkere tilbake neste sesong, for potensielt er han en veldig dyktig fotballspiller. Men på bakgrunn av denne sesongen — og at kjøpet ble gjennomført til tross for hans skadehistorikk — er kalkunstemplet vanskelig å unngå.

3. Nemanja Matic - Kosice til Chelsea:

- Liten overgangssum, men synes det er utrolig at man klarer å hente en slik spiller med den kompetansen man har i Chelsea. Mangler tempoet til å mestre engelsk fotball.

4. Nikola Kalinic - Hajduk Split til Blackburn:

- Ingen elendig fotballspiller, men passer overhodet ikke inn i Blackburn. Takler ikke nærkampene, blir opererende isolert og setter aldri preg på kampene. Bare Allardyce vet hvorfor han hentet en slik spisstype til Blackburn. Burde heller hentet tilbake Kevin Davies.

5. Amr Zaki - Zamalek til Hull:

- Den som rører miljøforsureren Zaki etter alt han førte med seg i Wigan fortjener pryl. Totalt med lånesum og lønn kostet egypteren Hull ca £1 million. Kanskje småpenger, men totalt bortkastet siden alle visste at dette ikke ville ende godt.

FOR DYR: Joleon Lescott har ikke vært noen kjempeflopp i Manchester City, men er han en mann verdt 24 millioner pund?Foto: SCANPIX/AP Photo/Simon Dawson
FOR DYR: Joleon Lescott har ikke vært noen kjempeflopp i Manchester City, men er han en mann verdt 24 millioner pund?Foto: SCANPIX/AP Photo/Simon Dawson Vis mer