Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Russland snur: Avlyser skimesterskap

- Synes synd på Heidi Weng

Heidi Weng og Ragnhild Haga havnet i 14 dagers karantene etter bomturen som gjorde Sergej Ustjugov forbannet. Russlands landslagstrener Markus Cramer synes det er en skam at FIS lot langrennsmiljøet havne i denne situasjonen.

I KARANTENE ETTER BOMTUR: Heidi Weng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
I KARANTENE ETTER BOMTUR: Heidi Weng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Russisk langrenn kritiserte lenge kollegene i Norges Skiforbund for avgjørelsen om å droppe verdenscupavslutningen i Canada og USA grunnet corona-pandemiens eksponentielle vekst.

Etter Norges beslutning fulgte en rekke nasjoner etter og dro hjem igjen. Russland var til slutt omtrent den eneste nasjonen som ikke meldte forfall og ville gjennomføre verdenscupavslutningen i langrenn.

Til slutt avlyste FIS rennene i Canada. Nå velger imidlertid også Russland å ta corona-grep og avlyser det russiske skimesterskap som skulle gjennomføres mellom 27. mars og 5. april.

KRITISK TIL FIS: Russlands landslagstrener Markus Cramer. oto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK TIL FIS: Russlands landslagstrener Markus Cramer. oto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det er avlyst nå på grunn av corona-pandemien. Beslutningen ble tatt i går. Dette viser bare at Norge gjorde helt rett med å ikke dra og i stedet holde seg hjemme forrige uke, sier Russlands tyske landslagstrener Markus Cramer til Dagbladet.

Det står i sterk kontrast til kritikken som Russlands skipresident Jelena Välbe sendte i retning norsk langrenn etter beslutningen om å holde seg hjemme.

Med 147 bekreftet smittede på den offisielle statistikken er Russland foreløpig ikke spesielt hardt rammet av coronaviruset. Norge har ti ganger flere bekreftede smittede (1527) til tross for nesten 30 ganger færre innbyggere.

- En skam

Markus Cramers hjemland Tyskland har passert 10 000 bekrefte smittede.

I KARANTENE ETTER BOMTUR: Ragnhild Haga. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
I KARANTENE ETTER BOMTUR: Ragnhild Haga. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er hjemme i karantene i Tyskland nå. Det er en gal situasjon. At vi måtte dra til Canada, er en skam. FIS burde ha avlyst dette mye tidligere. Jeg kan ikke fatte hvorfor det tok så lang tid og hvorfor det ikke ble avlyst før alle dro til Canada, sier Russlands langrennstrener.

Russland og hele verdenscupsirkuset, minus Norge, var i Canada flere dager før de måtte dra hjem igjen uten å gå noen skirenn. Det kompenseres ikke økonomisk, ifølge Cramer.

- Vi brukte mye penger på å dra fram og tilbake uten å få noe tilbake. Det er ikke alle nasjonene som har så mye penger i sine forbund. Jeg vet ikke hva som skjer økonomisk, men jeg tror ikke vi får noen kompensasjon fra FIS, sier Russlands landslagstrener.

- Verdenscuprennene i Canada ble avlyst fredag morgen. Vi var heldige som fikk et fly fredag kveld hjem igjen. Mange flyplasser stengt, så det var bra at vi kom oss hjem igjen.

IRRITERT: Sergej Ustjugov. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IRRITERT: Sergej Ustjugov. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Cramer forteller at eleven Sergej Ustjugov, som tyskeren kjenner bedre enn de aller fleste gjennom mange år med tett samarbeid, var spesielt oppgitt.

- Ustjugov var svært irritert og veldig skuffet over avgjørelsen. Han var motivert for å slå tilbake etter en trøblete sesong og var veldig godt forberedt. Han mistet topplasseringer enn premiepenger. Det var mange utøvere som ikke var fornøyde, forteller tyskeren.

- Synes synd på Heidi

To norske langrennsløpere var også en del av bomturen til Canada. Heidi Weng og Ragnhild Haga dro nemlig over Atlanterhavet før Norges Skiforbund fattet beslutningen om å droppe verdenscupavslutningen.

Fredag 13. mars kom Weng og Haga omsider hjem igjen til Norge.

- Jeg hørte om bomturen til Heidi og Ragnhild, som reiste til Canada før Norges beslutning kom. Jeg synes synd på Heidi og Ragnhild - og håper de er tilbake nå. Det må være kjipt for de norske jentene å få den beskjeden etter at de har landet. Det var for så vidt det samme for oss. Vi reiste til ingen nytte, fordi FIS ikke klarte å avlyse dette før vi dro, sier Cramer.

KAOTISK: Heidi Weng endte på en skuffende 17. plass på 3-mila i Holmenkollen, men hele løpet ble nesten spolert av ivrige tilskuere. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås. Video: NRK Vis mer

Weng og Haga ønsker ikke å kommentere det som skjedde på nåværende tidspunkt, men kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen har tatt en prat med duoen og minnet dem om viktigheten av å ha riktig perspektiv i dagens verdensbilde.

- Det var synd på Heidi og Ragnhild der og da, men i det store bildet er det ikke synd på noen av oss. Vi har det bra. De har 14 dager karantene og hadde en lang reise til ingen nytte. Men det får fortsatt trene og har det veldig bra, forteller Iversen til Dagbladet.

- Som Ragnhild sa til meg, så skulle hun opprinnelig ta den turen alene, så hun var sjeleglad for at hun hadde med seg med Heidi. I det store perspektivet er det ikke noe synd på oss. Det er ikke noe sure miner etter dette, sier kvinnelandslagstreneren.

- Bekymret for økonomien

Han gjentar viktigheten av riktig perspektiv i en periode med corona-pandemi og verdenskrise.

SKISKYTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til en annen idrettsgren. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- En av mine viktige jobber er å få utøverne til å skjønne det, og det gjør de. Utøverne får trent så mye de vil. Det er nesten et år til vi skal gå et VM. Alt vi skal gjøre, får vi gjøre på en god måte likevel.

- Vi ser jo at det blir vanskelig å gjennomføre samlinger med det første, men det blir bagateller i den store sammenheng. Jeg har tro på at det blir et landslag og samlinger etter hvert og en normal skisesong. Jeg er ikke bekymret for utøverne og treningen, men er bekymret for verden ellers og økonomien i Norges Skiforbund, sier Iversen til Dagbladet.

- Espen Bjervig har andre bekymringer når det gjelder økonomi i forbundet, som potensielt kan ramme meg, men det er ikke et ansvar som vi trenere og utøvere har.

I Norge må idrettsutøverne holde seg hjemme på ubestemt tid og unngå felles samlinger. Rivalene i Russland kan foreløpig tenke annerledes.

- Bolsjunov, Ustjugov og co. har dratt hjemme til steder i Russland med snø, hvor de kan trene godt. Jeg har kontakt med alle og snakker med dem daglig over telefon. Så får vi se hva som skjer videre, sier Cramer til Dagbladet.

- Situasjonen virker å være bedre i Russland enn i Norge og i Tyskland. I Russland kan du reise rundt fritt og oppsøke de områdene man ønsker. Det er bare konkurransene som er avlyst.

Hele Norges coronakart