Synet gleder

Ståle Solbakken sier at åtte berøringer på ballen er «eksepsjonelt lite». Men først og fremst er det noe som gleder ved Erling Braut Haaland: - Det viktigste for meg er at fysikken er på plass, sier landslagstreneren.

TETT PÅ HAALAND: Ståle Solbakken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
TETT PÅ HAALAND: Ståle Solbakken. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
  • Newcastle - Manchester City, klokka 17.30 søndag

MANCHESTER (Dagbladet): Solbakken er ikke i tvil: Haaland har kommet fint i gang i Manchester City. Fasiten etter to kamper i Premier League er to mål og en målgivende pasning.

Men etter 4-0-seieren over Bournemouth lørdag dukket det opp en interessant statistikk: I løpet av 74 minutter på banen hadde han åtte berøringer på ballen og to pasninger.

- Det er eksepsjonelt lite. Jeg tror det blir vanskelig å slå det tallet resten av sesongen. Men det handler om hvilken rolle han har. Han ligger og strekker hele tida, sånn at andre får mye større rom. Det blir oppgaven hans, sier Solbakken.

HELT KANON: To mål mot West Ham er det foreløpige høydepunktet for Erling Braut Haaland. Foto: NTB
HELT KANON: To mål mot West Ham er det foreløpige høydepunktet for Erling Braut Haaland. Foto: NTB Vis mer

- Hva ligger han på av berøringer på landslaget?

- På rundt 30-35, sier Solbakken, uten å ha fintellet.

I Borussia Dortmund forrige sesong lå snittet på 34 berøringer. Dette er i sterk kontrast til Manchester Citys venstreback, João Cancelo. I løpet av de to første kampene i Premier League har han hatt 200 berøringer.

På to kamper i Premier League har Haaland sett spenstig, rask og sterk ut. Nå handler det om å jobbe med bevegelsene sammen med lagkameratene.

Skader forfulgte spissen forrige sesong, men han ser ut til å ha kommet videre. Og Solbakken liker det han ser:

- I den første kampen mot West Ham (2-0-seier) var han veldig matchavgjørende. Det viktigste for meg er at han har fått fysikken på plass og at han ser veldig matchfit ut. Han har falt godt inn i det, påpeker han.

- Han er en annen type spiss enn det City har hatt. Han scorer mål, kommer til målsjanser og får assist. Det er en fin start.

NOE SPENNENDE PÅ GANG: Ståle Solbakken, Erling Braut Haaland og Norge har foran seg en interessant høst i Nations League. Foto: Bjørn Langsem
NOE SPENNENDE PÅ GANG: Ståle Solbakken, Erling Braut Haaland og Norge har foran seg en interessant høst i Nations League. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

På forhånd ble det spekulert i om Haaland ville ta nivået fra Bundesliga til Premier League.

- Det har jeg aldri vært i tvil om, sier Solbakken.

- Det viktigste for ham var å få pustet ut etter fire landskamper. Han har fått hvilt hodet og bygget fysikken sakte, men sikkert opp. Det har han klart fint. Han har fått orden på småskadene. Han mangler noen prosenter ennå. Han har ikke spilt så mye fotball. Men jeg regner med at han er tett på å være i fysisk form.

Så langt tyder alle rapporter på et lykkelig ekteskap mellom nordmannen og Manchester City.

Manager Pep Guardiola forbløffet på en pressekonferanse i forrige uke. Da sa han at Haaland kan bli en av tidenes toppscorere, noe som er store sko å fylle. I Premier League har han 258 mål igjen til Alan Shearers 260 scoringer.

- Hva tenker du om en slik uttalelse?

- Jeg tror det er snakk om at de har veldig stor tro på Erling. De har brukt mye tid på dette og vil at det skal gå bra for begge parter. City vet at Erling kunne velge blant alle klubber i verden, påpeker Solbakken.

- Han har valgt dem. Det er fordi klubben har en plan med Erling og han har en plan med dem. Jeg er ganske trygg på at dette blir veldig bra over tid. Så kan du si at du skal spille noen kamper for å ta igjen Alan Shearer.

SNYTT: Erling Braut Haaland kunne fått en drømmestart på Etihad Stadium, men ble fratatt en gigantmulighet. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Birthe Skingen / Rødt Kort Vis mer

Rett etter kampen lørdag smalt Haaland ned til spanske Marbella, ifølge flere medier. Han har benyttet fritida til noen forfriskende dukkerter.

Søndag venter Newcastle på St. James' Park.

- Har du vært i kontakt med Haaland i det siste?

- Ja, jeg har snakket med ham. Det har vært snakk om litt landslag, hverdagslige ting og ikke så mye City, forteller Solbakken.

Norge møter Slovenia 24. september og Serbia tre dager seinere. Laget leder gruppa i Nations League.

Premier League

Manchester C.22006-06
Arsenal22006-26
Brentford21106-24
Tottenham21106-34
Newcastle21102-04
Leeds21104-34
Chelsea21103-24
Brighton21102-14
Aston Villa21012-33
Nottingham Forest21011-23
Bournemouth21012-43
Fulham20202-22
Liverpool10102-21
Wolverhampton20111-21
Leicester20114-61
Southampton20113-61
Everton20021-30
Crystal Palace10010-20
West Ham20020-30
Manchester U.20021-60

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer