Synet sviktet på vei mot bronsen

Sundby Johnsrud gikk i svart fra 12 km.

I KJELLEREN: Martin Sundby Johnsrud følte seg i bedre lag under 30 km-løpet, og sier at synet skrantet da han kjempet seg inn til medalje. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I KJELLEREN: Martin Sundby Johnsrud følte seg i bedre lag under 30 km-løpet, og sier at synet skrantet da han kjempet seg inn til medalje. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

• Tok et oppgjør med pressen: - Er vi ikke fire blant de topp ti får vi fryktelig mye bråk

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby (26) har gått i VM-løypene siden han var ni år gammel.

Derfor sparte han ikke på noe da han forsto at det sto om medalje på 15 km klassisk i ettermiddag.

Mister synet litt På pressekonferansen etter bronsen fortalte Røa-løperen at synet delvis sviktet på de tre siste kilometrene inn til mål.

- Det er sånn som skjer når jeg tar meg ut, jeg går helt i kjelleren og presser så hardt at jeg mister synet litt.

- Hva er det egentlig som skjer?

- Når du er ganske sliten går det ikke noe blod til øynene. Det går mest til beina og armene, og det som trenger blod. Da skjer det at jeg av og til blacker ut litt, og jeg ser litt dårlig. Derfor var jeg nervøs ned de siste bakkene ned Gratishaugen, der så jeg nesten ingenting, sier Johnsrud til Dagbladet.

Den verste Han er på hjemmebane, men det betyr ikke at han likte dagens løype og snøen som krevde skitesting av både klister og voks.

- Det er den verste 15 km jeg har gått. Både på grunn av føret og løypa, det var en kamp fra første bakke. Dere kan prøve å gå den opp, den er helt grusom, sier Johnsrud.

Så får han krampe i beinet på pressekonferansen, gjør grimaser og må legge foten på bordet.

- Dette var så tøft at det ikke går an å beskrive.

Han lå på 4. plass etter 2,2 km, og klatret til pallen etter 10 km. I mål var han 31,9 sekunder bak vinnere Matti Heikkinen.

Butter mot Da øynene ikke fungerte ordentlig lenger var tanken bare å holde stavene og skiene i gang. Slik beskriver han kampen inn til medaljen:

- Det er et føre som er så sinnsykt tungt, du får ingenting gratis og skiene går ikke av seg selv. Det er nesten så det butter, og du må virkelig kjempe. Du får ingen rå følelse, jeg måtte jobbe mentalt med meg selv for å holde trøkket.

I målområdet var det bare glede, ikke et fnugg av misunnelse på enda edlere medaljer.

- Det er lettelse og lykke som pirrer i hele kroppen, jeg er skjelven. Jeg er rørt og jeg er så utrolig glad for at all jobben og treninga har betalt seg.

Lagkamerat og romkompis Eldar Rønning var 18,6 sekunder raskere enn lysluggen som anslår at han har gått mer enn 50 renn i Kollen.

Er bare glad - Å ta en medalje i et VM er et stort mål for meg, og når det er Eldar som er foran meg og en finne som var umulig - da er jeg bare glad.

Johnsrud Sundby snakket tidligere i uka om at det kunne bli sipping på Universitetsplassen - akkurat som Petter Northug - dersom han fikk betalt i edelt metall.

TO PÅ PALLEN: Martin Sundby Johnsrud unnet Eldar Rønning sølvet, de to er gamle kjente fra skigymnaset i Meråker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TO PÅ PALLEN: Martin Sundby Johnsrud unnet Eldar Rønning sølvet, de to er gamle kjente fra skigymnaset i Meråker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Vi får se i kveld da, vet du, sier Martin til Dagbladet.

En reporter gjør ham oppmersom på at norske tårer og den finske nasjonalsangen kanskje ikke er en perfekt kombinasjon på pallen i Oslo sentrum.

- Det har jeg ikke tenkt på. Vi får ta den norske på bakrommet etterpå. Jeg gleder meg veldig til å komme ned til samme plass, jeg sa sist at det så veldig fristende ut å stå der. Jeg håper det møter opp like mye folk i kveld.

- Da blir det en ubeskrivelig følelse.