I ROMA: Wojciech Szczesny har tenkt til å kjempe om førstelagsplassen i Arsenal en gang i framtiden. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito/NTB Scanpix
I ROMA: Wojciech Szczesny har tenkt til å kjempe om førstelagsplassen i Arsenal en gang i framtiden. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito/NTB ScanpixVis mer

Szczesny om at lagkameraten linkes til rivalen: - Er det offisielt? Jeg håper ikke det!

Stort intervju med Arsenal-keeperen som drømmer om suksess i EM med Polen.

(FourFourTwo): Arsenal-spiller Wojciech Szczesny, som er på utlån i Roma, snakker i denne artikkelen om tiden i The Giallorossi, Polens sjanser i sommerens EM og tankene om framtida.

Du tilbrakte hele din profesjonelle karriere i Arsenal før du dro til Roma på lån. Var det en stor utfordring eller en etterlengtet forandring?

- Det var en utfordring, for etter så mange år i London har jeg blitt så knyttet til byen. Jeg har en leilighet der og de fleste av mine venner, så det var vanskelig i begynnelsen.

- Men jeg er ikke et barn og oppfører meg heller ikke slik, derfor så jeg på det som en stor mulighet til å utvikle meg og lære noe nytt. Etter en vanskelig sesong fikk jeg muligheten til å starte med blanke ark - jeg måtte gjenoppbygge min karriere.

- Jeg dro også til Roma for å bli en bedre keeper, slik at jeg kan ta opp konkurransen om å bli førstekeeper i Arsenal når jeg drar tilbake.

I slutten av april ble du sitert på at du ønsket å «bli værende i Roma lenger». Er det målet ditt?

- Jeg mente ikke en permanent overgang, men et år til på utlån. Det hadde kanskje vært til det beste for begge parter.

- Jeg er ikke sikker på om det er det klubbene diskuterer for øyeblikket, men det gir mening. Jeg vil gjerne være på banen hver uke og spille kamper gjennom hele sesongen for å få kontinuitet. Roma passer meg bra i så måte.

Er livet i Serie A veldig annerledes sammenliknet med Premier League?

- Det er det. På noen områder er det lettere, men det er også vanskeligere på andre områder. Det er lettere å stå i mål siden keepere praktisk talt ikke kan bli rørt og derfor blir beskyttet i boksen. Når du stormer ut for å ta ballen og får en dytt eller et kakk, blir det frispark, så det er enklere å gjøre det.

- Serie A er vanskeligere når det kommer til det taktiske. Det er mer press på at hver spiller skal utføre den taktiske planen. Det gjelder også keeperen som må styre forsvarslinja slik at de er organiserte på en spesiell måte.

- For meg har det vært en veldig positiv forandring, fordi det har hjulpet meg til å utvikle meg som keeper og lære mye. Jeg er definitivt en mer allsidig og komplett spiller enn jeg var for et år siden.

Ser du på Roma som ditt nye hjem?

- Været er mye finere her og folket smiler mer. Men London er London - det er min hjemby og jeg vil alltid elske det.

Det ser ut som dere blir nummer to eller tre i ligaen - og dere kom til åttedelsfinalen i Champions League. Vil du si at denne sesongen har vært en suksess?

- Jeg vil si at det er et fortjent resultat. Det er ikke fantastisk, men heller ikke dårlig. Vi var ikke klare for å utfordre om tittelen ennå. Når Juventus vinner 24 av de siste 25 kampene er det vanskelig å gjøre noe med. Når du ser det på den måten så hadde vi aldri en sjanse.

- Jeg mener klubben er veldig godt organisert og at stallen er god nok til å gi de kamp neste sesong. Roma-spillerne har en ambisjon om å vinne alt.

Det virker som en av de største stjernene i klubben, Radja Nainggolan, drar til Chelsea denne sommeren. Tror du han vil passe inn i Premier League?

- Er det offisielt? Jeg håper ikke det! Han vil definitivt passe perfekt inn i engelsk fotball. Han er veldig sterk, fysisk og tøff.

- Han er ikke redd for noen og vil slåss i 90 minutter i hver kamp. Kombiner det med avanserte tekniske ferdigheter og du har en komplett spiller. Dersom jeg var Chelsea-manager, ville jeg kjøpt ham på sekundet. Men jeg håper det ikke skjer og at han blir værende hos oss.

Hvor vanskelig var det å se på Arsenals sesong fra et annet land for første gang?

- Det var vanskelig, siden jeg fortsatt holder kontakten med mange spillere, støtter klubben og ønsker at de skal vinne hver eneste kamp. Jeg så Arsenal på tv hele tiden. Ingen forventet at Leicester skulle vinne ligaen denne sesongen.

TIL PREMIER LEAGUE: Radja Nainggolan linkes til Chelsea. Foto: Federico Proietti/Sync/AGF/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
TIL PREMIER LEAGUE: Radja Nainggolan linkes til Chelsea. Foto: Federico Proietti/Sync/AGF/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Du har blitt sitert på at «jeg håper Leicester vinner serien», noe som ikke alle likte så godt!

- Jeg sa det da Leicester lå 10 poeng foran Arsenal med fem kamper igjen å spille, så klubben min hadde ingen sjanse da.

- Og jeg vil selvfølgelig heller at Leicester skal vinne ligaen enn Tottenham. Må jeg forklare det? Jeg krysset selvfølgelig fingrene for The Gunners hver gang de løp ut på banen. Jeg var veldig nervøs da jeg så de spille på tv!

- Men da de ikke lenger kunne vinne.. Leicester er en så fabelaktig historie. Det er slik som skjer en av en million ganger, det kan hende det aldri skjer igjen. Det er som et eventyr. Og vet du hva som er det mest fantastiske ved det? Det var fortjent. De spilte fantastisk fotball gjennom hele sesongen.

- De har tre fantastiske spillere som ingen kjente til i (N'Golo) Kanté, (Riyad) Mahrez og (Jamie) Vardy. Jeg misunner dem, men jeg applauderer dem på samme tid.

Hvorfor fungerte det nok en gang ikke for Arsenal?

- Jeg følte Arsenal hadde en god mulighet til å vinne denne sesongen, men vi har spilt for mye uavgjort i kamper vi burde vunnet. Å tape hjemme mot Swansea var tøft. Det er kvaliteter i laget - vi har noen av ligaens beste spillere i sine posisjoner.

- Petr Cech var også et fantastisk kjøp av Arsenal, han styrket stallen. De spilte ikke dårlig fotball, de manglet bare kontinuitet og fokus på viktige områder, noe som kostet oss dyrt.

- Du må ikke glemme at det er en stor klubb som alltid spiller i Champions League og blir blant de fire beste i ligaen. Det er ikke en fiasko, langt der ifra. Jeg er ganske sikker på at Arsenal vil vinne ligaen snart.

Du skal snart dra til EM med Polen og mange ser på dere som en outsider. Føler du at dette er det beste polske laget på mange år?

- Jeg har troen på dette laget, men jeg vil sette på bremsene litt. Vi husker alle presset vi hadde under 2012-EM og hvordan det endte, så vi må ta det med ro.

- Jeg er sikker på at vi vil være godt forberedt. Treneren vår Adam Nawalka og hans støtteapparat er veldig gode på speiding og analysering av hver motstander.

- Når vi går ut på banen vet vi alt om motstanderen. Så jeg er sikker på at vi er klare for oppgaven når den kommer.

Hva var det som ikke fungerte for fire år siden?

- Det var for mye snakk og presset ble for stort. Vi tok det innover oss og vant ikke en eneste kamp. Det var et mareritt for laget og meg selv personlig (Szczesny fikk rødt kort i åpningskampen mot Hellas, slik at EM var over etter én kamp journ.anm.). Vi bommet fullstendig.

- Det er derfor vi har en totalt annerledes tankegang nå. Spillerne må tenke på pasninger, taklinger og det som skal skje på banen de neste ti sekundene.

- De må ikke tenke på om de vil komme til kvartfinalen eller lenger, eller om en storklubb vil kjøpe dem. Vi oppnådde ikke noe i 2012-EM.

Føler du at dere er mer klare for oppgaven som et lag?

- Vi har mer erfaring etter det som skjedde for fire år siden, og bedre rustet til å takle det. Våre beste spillere har også forbedret seg.

- I 2012 var Robert Lewandowski allerede en veldig god spiss, men nå er han en av de beste i verden. Grzegorz Krychowiak var ikke engang med til EM sist, og nå er han en av de beste spillerne i sin posisjon.

- Det er det samme med Arkadiusz Milik, som er en fantastisk angriper og et stort talent. Våre beste spillere spiller i storklubber og har viktigere roller der. Så ja, det ser ut til at vi har det som skal til for å vinne, men vi må være ydmyke og fokuserte. Det er lett å gå i fella ved å tenke for langt fram i tid.

- Det er neste kamp som gjelder. Jeg er sikker på at Nawalka og støtteapparatet vil få oss i toppform, så la oss håpe det fungerer denne gangen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.