Ta ansvar for skøytefiaskoen!

Norsk skøytesport står på bar bakke: Skøyteforbundet må ta ansvaret for at Norge for første gang på 105 år ikke deltar i VM, og forbundets mektige generalsekretær, Laila Andresen, bør vurdere sin stilling.

Det har ulmet lenge rundt Andresen, som de siste åra har vært forbundets toppidrettsansvarlige under den anonyme og passive presidenten Finn Bakke. I fjor overtok Laila Andresen også stillingen som generalsekretær.

  • Ingen har grunn til å tvile på Andresens engasjement for norsk skøytesport, men hun har ikke lykkes i sine målsettinger de siste årene. Unntaket er Ådne Søndrål, men han har i stor grad gått sitt eget løp med Tom Erik Oxholm som trener.

Etter fjorårssesongen protesterte flere utøvere fordi Andresen ikke lenger ønsket å satse på Ingrid Paul som landslagstrener. Paul har helt spesielle evner når det gjelder å utvikle nye toppløpere. Hun hadde æren for at veteranen Edel Therese Høiseth endelig ble en medaljekandidat i sprint-VM, samt en enorm framgang for Hedvig Bjelkevik og Ellen Katrine Lie, som begge er helt utenfor i år. I tillegg til jobben som trener for kvinnene hadde hun ansvaret for Petter Andersen og Lasse Sætre som begge hevdet seg i verdenstoppen på enkeltdistanser i fjor.

  • Skøyte-EM avslørte at spesielt Andersen og Sætre savner Ingrid Pauls egenskaper til å lære fra seg skøyteteknikk, men hun sto altså i helga i nederlandsk landslagsdrakt. Geir Karlstad er en målbevisst landslagssjef, men hans sterkeste side er ikke utvikling av tekniske ferdigheter.
  • Karlstad sa opp jobben sin i fjor vår fordi han ønsket et profflag med Søndrål som frontfigur. Han ble overtalt til å fortsette da Søndrål kapitulerte etter press fra toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, men konflikten resulterte også i at «gull-trener» Hans Trygve Kristiansen sluttet som skøyteansvarlig i Olympiatoppen.

Laila Andresen må ta hovedansvaret for at de beste trenerne ikke lenger har noen sentral rolle i norsk skøytesport. Hun må også ta ansvaret for at forbundet sliter økonomisk på grunn av mangel på sponsorer.

Derfor bør hun i dag vurdere sin stilling før Geir Karlstad får beskjed om det samme.

  • Først for et par måneder siden, sju år etter OL på Lillehammer, ble man enige om at Vikingskipet skal bli nasjonalanlegg for skøyter i Norge. Når katt- og hundutstillinger prioriteres foran perfekt skøyteis, er det også flere enn Laila Andresen som må ta skylda for skøytesportens elendighet.

Tidenes verste