«Ta dem, ta dem, ta dem!»

Riise & co hisses til krig av folket på gata.

GI ALT, GUTTER: I mange år har dansker snakket nedlatende om norsk fotball. I kveld er det på tide å vise dem foran nesten 25 000 feststemte nordmenn.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GI ALT, GUTTER: I mange år har dansker snakket nedlatende om norsk fotball. I kveld er det på tide å vise dem foran nesten 25 000 feststemte nordmenn. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Direkte i livestudio klokka 20: Norge - Danmark

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): De norske landslagsgutta har avstått fra å involvere seg i noen ordkrig med danskene foran «Slaget om Norden» på Ullevaal.

Det har ikke stått på forsøkene. Både hjemlige og kanskje særlig danske journalister har forsøkt å sende avgårde den ene lissepasningen etter den andre, uten at noen har tatt agnet.

Blant nabofolket har krigshissingen vært større. Mye har handlet om det Lars Lillo Stenberg ville kalt «gamle sanger om igjen»: Den mindreverdige norske måten å spille fotball på, ferdighetene som visstnok ligger flere hakk under de danske gutta og om nødvendigheten av kiropraktorbehandling for «drengene »på grunn av de mange pasningene i luftrommet.

Mer intenst enn vanlig
Kanskje er det den årelange nedrakkingen på norsk fotball som har mobilisert mannen i gata foran kampen i kveld - de norske landslagsgutta har i hvert fall merket seg at noe ligger og ulmer når de har beveget seg ute blant folk.

- Det er ikke ofte jeg har gått rundt i sentrum uten at det har kommet kommentarer som «dere må knuse danskene» og «ta dem, ta dem, ta dem!». Jeg har bare smilt høflig tilbake, sier John Arne Riise til Dagbladet.

- Har det vært mer enn vanlig?

- Ja,ja, mye mer.

- Tror du det er mange år med nedlatende kommentarer som bidrar ekstra til at nordmenn ønsker å gi Danmark en på tygga?

- Jeg føler det norske og danske landslaget er blitt jevnere med årene. Nå har vi tatt over litt, vi er foran på FIFA-rankingen og leder gruppa. Nå er siste trening unnagjort og vi har fullt fokus på kampen. Det ser veldig, veldig bra ut, lover Riise.

Får ikke mye fred
Kaptein Brede Hangeland har heller ikke fått mye fred når han har menget seg med oslofolket.

- Det er helt tydelig at folk flest har skjønt at det er landskamp. Det er veldig gøy, for vi vil at det skal være stor interesse. Og det er utelukkende positive kommentarer, mer enn vi vanligvis hører. Jeg prøvde å drikke en kopp kaffe i ro og mak torsdag, og det var mange som kom bort og ønsket oss lykke til mot Danmark. Sånt er hyggelig, sier han til Dagbladet.

- Hva tror du den ekstra mobiliseringen skyldes?

- Norge har ni poeng, det er kamp mot et naboland og oppmerksomheten fra media har vært stor. Det har gjort at mange har skjønt at det dreier seg om en viktig kamp, sier Hangeland.

Ullevaal kunne vært utsolgt flere ganger i kveld, av billettene som ble lagt ut for vanlig salg 3. januar ble alt revet bort på fem minutter. Og med sein kampstart lørdag, fridag for de fleste søndag og stor prestisje på banen ligger alt til rette for en festkveld på Ullevaal - så lenge de norske gutta leverer det alle håper de gjør.

Riise får gåsehud
John Arne Riise får gåsehud bare av tanken på å entre gressteppet litt før klokka 20 i kveld.

- Jeg får frysninger når du sier det. Jeg snakket med et par av gutta i Oljeberget denne uka (Norges supportergruppe), og det blir masse folk og høy stemning. Jeg håper vi kan gi dem god underholdning. Men jeg kan ikke garantere det. For min del kan det være så kjedelig som bare det, så lenge vi vinner, sier han.

- Hva har Norge som ikke Danmark har?

- Vanskelig å si. Vi er mer sammensveiset og jobber hardt for hverandre. Fysisk er vi veldig sterke. Vi er mer opptatt av å løpe og kjempe, mens de er mer opptatt av ballbesittelse, sier Riise til Dagbladet.

Brede Hangeland er trolig den som har aller best kontroll over nervene.

- Min utfordring er ikke at jeg blir for nervøs, som regel er det snarere motsatt. Men det blir ikke noe problem mot Danmark - da kommer tenningen av seg selv.

- Hvordan blir det å spille på Ullevaal denne gangen, tror du?

- Vi gleder oss enormt. Det blir forhåpentligvis en stor opplevelse, med fantastisk stemning. Det er sånne dager man ser fram til som fotballspiller, sier landslagskapteinen.